Τελευταία Νέα
Διεθνή

Miller (Gazprom) - Τέλος το φθηνό φυσικό αέριο στην Ουκρανία από τον Απρίλιο - Κανονικά συνεχίζεται ο εφοδιασμός της Ε.Ε.

Miller (Gazprom) - Τέλος το φθηνό φυσικό αέριο στην Ουκρανία από τον Απρίλιο - Κανονικά συνεχίζεται ο εφοδιασμός της Ε.Ε.
Ενεργειακές πιέσεις από τη Μόσχα
(upd2) Τις πιέσεις της στην Ουκρανία εντείνει η Ρωσία, κάνοντας πράξη τις απειλές της για αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο πρόεδρος της Gazprom, Alexey Miller ανακοίνωσε πως από τον ερχόμενο Απρίλιο, η Gazprom θα σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με φυσικό αέριο σε προνομιακές τιμές, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που με τη σειρά τους θα σφίξουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό στην οικονομία της Ουκρανίας.
Ο Miller ανέφερε ότι η Gazprom μπορεί να χορηγήσει δάνειο ύψους 2 -3 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει τις οφειλές της στην ίδια, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.
Την ίδια στιγμή ο Putin υποστήριξε ότι είναι λογικό να αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τη στιγμή που η Ουκρανία δεν αποπληρώνει τις οφειλές της.
Σχετικά μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση είχε στείλει ήδη από χθες ο Andrei Kruglov, CFO του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.
«Η κατάσταση με τις πληρωμές είναι ανησυχητική.
Η Ουκρανία πληρώνει αλλά όχι με τη συνέπεια που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε ο Kruglov, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η Gazprom εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στο επόμενο τρίμηνο.
Παράλληλα, τόνισε ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο συνεχίζεται κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το 80% του οποίου διοχετεύεται μέσω Ουκρανίας.


(πρώτη ενημέρωση 3 Μαρτίου 12:37)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης