Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράταση για τις 16 Ιουνίου στο τελεσίγραφο της Gazprom στο Κίεβο για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους – Στον αέρα η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

tags :
Παράταση για τις 16 Ιουνίου στο τελεσίγραφο της Gazprom στο Κίεβο για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους – Στον αέρα η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
Κάναμε ένα βήμα υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων τόνισε ο επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller
Ως κίνηση καλής θέλησης εκλαμβάνεται η απόφαση της ρωσικής εταιρείας Gazprom να μεταθέσει για τις 16 Ιουνίου την προθεσμία για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Ε.Ε. για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Η ρωσική πλευρά έκανε ένα βήμα υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται το τελευταίο διάστημα με αρκετά εντατικό ρυθμό και αποφάσισε ότι η μετάβαση στο σύστημα της προπληρωμής θα μεταφερθεί για τη Δευτέρα 16 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexei Miller κατόπιν των συνομιλιών που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ε.Ε.
Σημειώνεται πως το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς την Ουκρανία για την αποπληρωμή μέρους του ουκρανικού χρέους, το οποίο ανέρχεται στα 4,5 δις δολάρια, έληγε σήμερα στις 10 το πρωί (ώρα Μόσχας).
Στις σημερινές συνομιλίες πέρα από τον Miller, συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak και ο Ευρωπαίος επίτροπος Guenther Oettinger.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Itar – Tass, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσαν τουλάχιστον δυόμιση ώρες.
Στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη συμφωνίας επί της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία και η διευθέτηση του χρέους της.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο αρνείται να αποπληρώσει το χρέος και ζητά τη μείωση κατά το ήμισυ της τιμής του φυσικού αερίου που έχει ορισθεί από τη Gazprom στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, που συνιστά και την υψηλότερη τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το Κίεβο ζητά η τιμή να καθοριστεί στα 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα ενώ η Μόσχα προτείνει η τιμή να καθοριστεί στα 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, πρόταση που ήδη έχει απορρίψει το Κίεβο.
Από την πλευρά της η Ρωσία έχει απειλήσει ότι δεν διευθετηθεί το ζήτημα της αποπληρωμής του ουκρανικού χρέους, τότε θα μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, κάτι που θα έχει πιθανές αλυσιδωτές συνέπειες και στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης