Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις Gazprom - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο - Κομισιόν: Κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία

tags :
Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις Gazprom - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο - Κομισιόν: Κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία
Έληξε το τελεσίγραφο της Gazprom στο Κίεβο – Θα παρέχει φυσικό αέριο στην Ουκρανία μόνο με προπληρωμή
(upd2) Έληξε στις 9:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί το τελεσίγραφο της Gazprom προς το Κίεβο προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος των 1,95 δις δολαρίων και να μην ληφθούν μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής η Gazprom ανακοίνωσε ότι στο εξής θα παρέχει φυσικό αέριο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο καταβάλλει προπληρωμή, γεγονός που επί της ουσίας συνιστά διακοπή της παροχής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, κατηγόρησε το Κίεβο ότι εκβιάζει τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για πολύ χαμηλές τιμές στο φυσικό αέριο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το Κίεβο υιοθέτηση μια αντιπαραγωγική στάση στις διαπραγματεύσεις».
Εν τω μεταξύ η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα συναγερμού. 
Η Gazprom ανακοίνωσε πως προχωρά σε σύστημα προπληρωμής έναντι της Ουκρανίας μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου για αποπληρωμή των οφειλών της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του αδιεξόδου που καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με τιμή του φυσικού αερίου, οι οποίες έκλεισαν σήμερα τα ξημερώματα χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Sergei Kuprianov της Gazprοm είχε προαναγγείλει ότι η Ρωσία θα στραφεί σε ένα σύστημα προκαταβολών εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει την οφειλή.
«Δεν φτάσαμε σε συμφωνία και οι πιθανότητες να συναντηθούμε ξανά είναι ελάχιστες, είμαστε ήδη στο αεροπλάνο για τη Μόσχα» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Kuprianov λίγο μετά το πέρας των συνομιλιών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Πρόνταν ανέφερε ότι η Gazprom ξεκαθάρισε στις συνομιλίες πως υπάρχει «σοβαρή πιθανότητα» μειώσεων στην παροχή αερίου.
Σε ερώτηση για το εάν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση πριν την εκπνοή της προθεσμίας, ο Πρόνταν απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε μόνο ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για διάλογο.
Παρά τα δυσοίωνα αυτά μηνύματα ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Guenther Oettinger εκτίμησε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης, αν και αναγνώρισε ότι το κλίμα στις συνομιλίες επιβάρυνε τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα η πολύνεκρη κατάρριψη ουκρανικού αεροσκάφους από τους φιλορώσους ενόπλους.
Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη αφορά  την τιμή του φυσικού αερίου, την οποία το Κίεβο θέλει να μειώσει σημαντικά. Σημειώνεται πως σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 485,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, η οποία αποτελεί και την υψηλότερη στην Ευρώπη.
Η τελευταία προσφορά της Gazprom ήταν να πουλά στο Κίεβο φυσικό αέριο για 385 δολάρια. ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ από την πλευρά της η Ουκρανία θέλει η τιμή να πέσει στα επίπεδα της αγοράς, γύρω στα 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

(πρώτη ενημέρωση 16 Ιουνίου 08:47)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης