Τελευταία Νέα
Διεθνή

BP - Τα αποθέματα πετρελαίου της γης στα τέλη του 2013 επαρκούν για 53,3 χρόνια

BP - Τα αποθέματα πετρελαίου της γης στα τέλη του 2013 επαρκούν για 53,3 χρόνια
Ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τρόπου εξόρυξης του αγαθού
Αποθέματα αργού πετρελαίου για τα επόμενα 53,3 χρόνια, αν η κατανάλωση συνεχιστεί με τους ιδίους ρυθμούς, αποφάνθηκε η ετήσια έκθεση της BP, ότι είχε η γη στα τέλη του 2013.
Συγκεκριμένα, η ποσότητα ανήλθε στα 1,688 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, αυξημένη κατά 1,1% από την έκθεση για τα αποθέματα του 2012.
Το ενδιαφέρον είναι ότι την τελευταία δεκαετία τα η ποσότητα των διαθέσιμων αποθεμάτων έχει αυξηθεί κατά 27%, ήτοι 350 δισ. βαρέλια.
Η αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων προήλθε κυρίως από την ανίχνευση 900 εκατ. βαρελιών στην Ρωσία και 800 εκατ. βαρελιών στη Βενεζουέλα, ενώ οι χώρες του ΟΠΕΚ (Οργανισμός εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), κατέχουν συνολικά το 71,9% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Τα αποθεματικά των ΗΠΑ αναφέρονται ενισχυμένα κατά 26% σε ετήσια βάση, στα 44,2 δισ. βαρέλια.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα, η BP εμφανίζεται συγκρατημένη, καθώς δηλώνει στην έκθεση πως, «κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να ξέρει πόσο πετρέλαιο υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της γης ή πόσο θα είναι δυνατόν να εξαχθεί στο μέλλον».
Και ενώ το ποσό των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, και η εξόρυξή τους, αυξάνονται κάθε χρόνο, αυξητική πορεία έχει και η ανησυχία για τον τρόπο ανάκτησή τους.
Οι νέες μέθοδοι εξόρυξης καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να πάρει ακόμη περισσότερη ενέργεια, κυρίως από σχιστόλιθο, αλλά χρησιμοποιούν, επίσης, και χημικές ουσίες και μέταλλα που πολλοί φοβούνται ότι δηλητηριάζουν το υπέδαφος και των υπόγεια ύδατα, και να δημιουργούν τεράστιες ποσότητες τοξικών λυμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης