Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Υποτίμηση του πέσο κατά 10% προβλέπουν οι αναλυτές - JP Morgan: Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ενίσχυσης του νομίσματος

Αργεντινή: Υποτίμηση του πέσο κατά 10% προβλέπουν οι αναλυτές - JP Morgan: Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ενίσχυσης του νομίσματος
Παραδοσιακά, τα προβλήματα χρέους συνδέονται άμεσα με τις υποτιμήσεις νομισμάτων, σχολιάζει η JP Morgan με αφορμή τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής
Υποχώρηση του πέσο Αργεντινής κατά 10%, προβλέπουν οι επενδυτές, στον απόηχο της δεύτερης χρεοκοπίας της Αργεντινής τα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Στην αγορά spot, όπου η κεντρική τράπεζα διαχειρίζεται το επίπεδο του πέσο, το νόμισμα της Αργεντινής διαπραγματευόταν στα 8,2357.
Η JP Morgan εκτιμά ότι ενδεχομένως η Αργεντινή να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του πέσο, σε περίπτωση που υποτιμηθεί λόγω της διαμάχης της κυβέρνησης με τα hedge funds.
«Παραδοσιακά, τα προβλήματα χρέους συνδέονται άμεσα με τις υποτιμήσεις νομισμάτων», σχολιάζει ο Vladimir Werning, οικονομολόγος της JPMorgan, σε ανάλυσή του με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2014.
Και προσθέτει ότι η στάση της κυβέρνησης στη διαμάχη με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, αυξάνει το ρίσκο, τόσο για την εγχώρια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όσο και για τη μακροοικονομική απόδοση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ομολογιούχους.
Η JP Morgan εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής θα λάβει επιθετικά μέτρα για να στηρίξει το πέσο, δράση η οποία μεταφράζεται σε ενίσχυση των ελέγχων στη διακίνηση των κεφαλαίων, αύξηση των επιτοκίων, ή καθυστέρηση των εισαγωγών.
Ο Mauro Roca, οικονομολόγος της Goldman Sachs, σημείωνε στις 31 Ιουλίου ότι ακόμη και αν η χρεοκοπία είναι βραχυπρόθεσμη, οι πιέσεις στην ισοτιμία θα αυξηθούν, καθώς τα διεθνή αποθέματα θα υποχωρήσουν με ταχύτερη ρυθμό και η οικονομική δραστηριότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα εμπόδια.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2014, η Αργεντινή υποτίμησε το νόμισμά της κατά 19%, ενώ στη διάρκεια ενός έτους πριν την υποτίμηση, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχασε κατά μέσο όρο 1 δισ. δολ. από τα αποθεματικά της, σε μηνιαία βάση.
Από τον Ιανουάριο, το πέσο έχει υποχωρήσει 2,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 εβδομάδων την 1η Αυγούστου, στα 8,2357 ανά δολάριο.
Στη μαύρη αγορά, όπου δεν υπάρχουν όρια, το πέσο διαμορφώνεται στα 12,8 ανά δολάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ambito.com.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης