Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα λάθη στην πολιτική της Fed κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία... 10,8 τρισ. δολ. καταθέσεων

Τα λάθη στην πολιτική της Fed κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία... 10,8 τρισ. δολ. καταθέσεων
Οι Αμερικανοί επενδυτές εμφανίζονται όλο και πιο συντηρητικοί, ανεβάζοντας το μέγεθος των καταθέσεων τους στα 10,8 τρισ. δολάρια
Μπορεί η Federal Reserve να έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισ. για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία και να διατηρεί σε ιστορικά χαμηλά το βασικό επιτόκιο της ώστε να ενθαρρύνει τους επενδυτές να επενδύσουν στην οικονομία, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι διαφορετική.
Θεωρητικά, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η Fed τροφοδοτεί τις φούσκες σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τις καταθέσεις δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.
Οι Αμερικανοί επενδυτές εμφανίζονται όλο και πιο συντηρητικοί, ανεβάζοντας το μέγεθος των καταθέσεων τους στα 10,8 τρισ. δολάρια.



Σε καταθέσεις μάλιστα που το επιτόκιο είναι μηδαμηνό έως και αμελητέο.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, το χαμηλής απόδοσης ενεργητικό ανήλθε στο 84,5% του ετήσιου διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 23 ετών.
Ο "θησαυρός" των 10,8 τρισ. δολαρίων επί της ουσίας αντιπροσωπεύει την αποτυχία της πολιτική της Fed.
Δεδομένου ότι η Fed άρχισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το Σεπτέμβριο του 2012, τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει περί τα 1,17 τρισ. δολάρια σε λογαριασμούς με χαμηλή απόδοση.
Αυτό σημαίνει ότι το 95% της του προγράμματος QE3 της Fed κατέληξε όχι στις αγορές, αλλά σε ασφαλείς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Μετά από όλα, η οικονομία δεν μπορεί πραγματικά να αυξηθεί εάν κανείς δεν είναι πρόθυμος να τζογάρει για το μέλλον, αναφέρουν οι αναλυτές
Αλλά πολλοί δεν θέλουν.
Ο φόβος είναι ακόμη υπαρκτός, γι 'αυτό και οι Αμερικανο΄θ προτιμούν να τοποθετήσουν ένα μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων τους σε περιουσιακά στοιχεία που είναι εγγυημένα.
Φυσικά, η Fed μπορεί να δείξει κάποιες επιτυχίες: Οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν ανακάμψει, αλλά και τα δύο μεγέθη είναι κάπως ασθενέστερα από ό, τι συνήθως μετά από υφέσεις.
Στη θεωρία, τα χρήματα που καταθέτει κανείς σε μία τράπεζα θα εισρεύσουν στην οικονομία, όταν η τράπεζα χορηγήσει ένα δάνειο.
Ωστόσο, ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις ήταν πολύ ήπιος, μέχρι μόλις 160 δισ. δολάρια κατά το παρελθόν έτος.
Οι επιχειρήσεις δεν βασίζονται πλέον σε τραπεζικά δάνεια ούτως ή άλλως, γιατί οι εσωτερικές ταμειακές ροές τους ήταν περισσότερο από επαρκής για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους σε νέες δομές, εξοπλισμό και πνευματική ιδιοκτησία.
Δεδομένου ότι η ύφεση τελείωσε, τα εσωτερικά κεφάλαια έχουν υπερβεί τις δαπάνες του κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης