Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τράπεζες της Ρωσίας προσελκύουν καταθέσεις σε ξένο νόμισμα προσφέροντας προνομιακούς όρους και επιτόκια

Οι τράπεζες της Ρωσίας προσελκύουν καταθέσεις σε ξένο νόμισμα προσφέροντας προνομιακούς όρους και επιτόκια
Με στόχο να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες τους, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας αναζητούν χρηματοδότηση σε ευρώ και δολάρια
Όντας αποκλεισμένες από τις δυτικές κεφαλαιακές αγορές, πλέον, για περισσότερο από ένα μήνα, τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρήκαν έναν διαφορετικό τρόπο για την ενίσχυση των αποθεμάτων τους σε ξένο συνάλλαγμα: προσφέρουν ιδιαιτέρως προνομιακά καταθετικά επιτόκια, ειδικότερα όταν αυτά συγκρίνονται με τράπεζες εκτός της Ρωσίας.
Έτσι, για παράδειγμα, η Severstal, ρωσική εταιρεία που παράγει σίδηρο, έλαβε τον Σεπτέμβριο 2 δισ. δολάρια, από την πώληση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, τα οποία είχε τη δυνατότητα να καταθέσει σε διεθνή τράπεζα, με επιτόκιο 1% ή να διαλέξει για την κατάθεσή τους μία από τις δύο ρωσικές τράπεζες που της προσέφεραν καταθετικά επιτόκια 6% και 7%.
Αντιστοίχως, η Novolipetsk Steel, έχει καταθέσει ξένο συνάλλαγμα, με το προνομιακό επιτόκιο του 5%.
Οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, εξαιτίας της κρίσης στην Κριμαία, έχουν εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, αύξησαν τις εκροές κεφαλαίων και οδήγησαν το ρούβλι σε υποβάθμιση ρεκόρ.
Ως «αμυντική» αντίδραση οι τράπεζες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών Sberbank και VTB, είναι πρόθυμες να προσφέρουν καταθετικά ύψους 4,5% έως και 7% για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε δολάριο, ενώ προ κυρώσεων, το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2%.
Σημειώνεται ότι το καταθετικό επιτόκιο των διεθνών τραπεζών, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οριακά ξεπερνά το 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης