Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Στο δ' τρίμηνο του 2015 ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη FED, λόγω αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ

Rabobank: Στο δ' τρίμηνο του 2015 ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη FED, λόγω αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ
Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το ίδιο διάστημα
Δεν αναμένει να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η Rabobank, εξαιτίας του αποπληθωρισμού, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το ίδιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Philip Marey της Rabobank, τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε υπό του μηδενός (-0,1%), για πρώτη φορά ύστερα από τον Οκτώβριο του 2009, προσθέτει ωστόσο ότι η δυναμική της εγχώριας οικονομίας συνεχίζει να υποστηρίζει τον δομικό πληθωρισμό (1,6%), οπότε θα μπορούσε ο παρών αποπληθωρισμός να είναι ένα παροδικό φαινόμενο.
Παρ' όλα αυτά, επισημαίνει, η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος δημιουργεί ένα δίλημμα για τη FED.
Από τη μία πλευρά βλέπει τον αποπληθωρισμό ως προσωρινό, που εν πολλοίς μπορεί να οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και την ανατίμηση του δολαρίου, ενώ μπορεί ακόμη και να είναι επωφελής για τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Από την άλλη, ωστόσο, σημειώνει, μια αύξηση των επιτοκίων σε μια περίοδο αρνητικού πληθωρισμού θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι η FED δεν παίρνει στα σοβαρά το θέμα της σταθερότητας των τιμών.
Όπως σημειώνει, ενδεχομένως να πρέπει να φθάσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει σε θετικό έδαφος, επομένως η Rabobank αμφιβάλλει αν θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης