Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Από την οργή στην παραίτηση ή πώς ο Τσίπρας υποτάχθηκε στους δανειστές - Επιδειώθηκαν οι σχέσεις με την ΕΕ

tags :
Economist: Από την οργή στην παραίτηση ή πώς ο Τσίπρας υποτάχθηκε στους δανειστές - Επιδειώθηκαν οι σχέσεις με την ΕΕ
Πώς ο Τσίπρας και οι Ελληνες εκεί που ήταν έτοιμοι για σύγκρουση, επέλεξαν τελικά τον δρόμο της συναίνεσης
Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πολλά στάδια από την άρνηση στην αποδοχή και η Ελλάδα πέρασε απ’ όλα, αναφέρει το Economist σε άρθρο του για τις τελευταίες, ραγδαίες εξελίξεις από το δημοψήφισμα και μετά.
Δέκα μέρες, λοιπόν, μετά το 62% του «όχι» σε ένα σκληρό πακέτο μέτρων, η ελληνική βουλή ψήφισε με 229 «ναι» ένα ακόμα σκληρότερο.
Με ταραχές και μολότοφ έξω από το κοινοβούλιο οι 229  βουλευτές θεώρησαν ότι είναι απαραίτητο ένα νέο πακέτο, το οποίο απέρριψαν 64, ενώ άλλοι 6 απείχαν.
Τουλάχιστον 38 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» και ανάμεσα στους αντάρτες ήταν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που μίλησε για μία «μαύρη μέρα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Παρά τις κραυγές για «προδοσία», εφτά στους δέκα Ελληνες θεωρούν απαραίτητη τη νέα συμφωνία, με βάση τα ευρήματα μίας δημοσκόπησης.
Περίπου το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας που έκανε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αλλά μετά δέχτηκε μία χειρότερη συμφωνία, πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, παρόλο που η μεταμόρφωσή του ήταν ένα σοκ.
Οι αριστεροί ψηφοφόροι που θέλουν σταθερότητα περιμένουν με αγωνία κάποια πράγματα, όπως η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και η έγκριση της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Ελπίζουν επίσης ότι ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές, αλλά θα συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
 Η ευφορία της 5ης Ιουλίου έχει δώσει πια τη θέση της στην κόπωση. «Τουλάχιστον προσπαθήσαμε» λέει η Άννα, που όπως οι περισσότεροι νέοι ψήφισε «όχι», αλλά θέλει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.
Μετά από μία παραλίγο σύγκρουση, οι Ελληνες μοιάζουν να έχουν παραιτηθεί, ενώ και ο Τσίπρας είναι πια πιο συγκαταβατικός και προσφωνεί πλέον τους πιστωτές, «εταίρους» και παραδέχτηκε ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε και ο ιδανικός για πολιτικός.
Αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι από τον Τσίπρα και το «γιατρικό» που πρέπει να καταπιούν. Φαρμακοποιοί, δημοτικοί υπάλληλοι και άλλοι κατέβηκαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνται μήπως χάσουν τις δουλειές τους και όχι άδικα.
Στα νησιά η αύξηση των φόρων μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη σε σχέση με την ενδοχώρα. Αλλά ο Ξενοφών Πετρόπουλος από τον ΕΟΤ υποστηρίζει ότι αυτή η ψηφοφορία της συμφωνίας θα φέρει περισσότερη σταθερότητα.
Πιστεύει, βέβαια, πως οι φόροι θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τον τουρισμό και την προσπάθεια της Ελλάδας να είναι ένας ανταγωνιστικός προορισμός σε σχέση με την Τουρκία και άλλους.
 Αλλά από την άλλη η σταθερότητα στην οποία επιστρέφει η Ελλάδα θα αυξήσει και πάλι τις κρατήσεις τουριστών, που είχαν πέσει κατά 30% την περασμένη εβδομάδα.
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι μόλις η πολιτική κατάσταση σταθεροποιηθεί τα ιδιωτικά κεφάλαια θα επιστρέψουν, αλλά οι τράπεζες θα χρειαστούν ένα διάστημα για να γυρίσουν επίσης στην κανονικότητα.
 Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του ένα τεράστιο καθήκον:
Η οικονομία καταρρέει, η ανεργία αυξάνεται και η κρίση βαθαίνει και κανένας δεν είναι σίγουρος ότι το φάντασμα του Grexit έχει εξαφανιστεί.

«Ο Αλέξης Τσίπρας αφού επέστρεψε στην πραγματικότητα έχει τώρα μία ιστορική ευθύνη» λέει η βουλευτής Νίκη Κεραμέως.
Στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει άλλος πολιτικός ηγέτης για την Ελλάδα, παρά μόνο αυτός.
Ακόμα, όμως, κι αν λειτουργήσει τέλεια και το Grexit δεν επιστρέψει στο τραπέζι, φαίνεται μάλλον απίθανο να αποκατασταθεί η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Βορειοευρωπαίους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης