Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mobius: Φθάνει στο τέλος της η πτώση της τιμής του πετρελαίου – Είναι καθαρά συναισθηματική

Mobius: Φθάνει στο τέλος της η πτώση της τιμής του πετρελαίου – Είναι καθαρά συναισθηματική
Δεν σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη προσφορά και ζήτηση, σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής
Απορρίπτει τις εικασίες ότι η υπερπροσφορά αργού πετρελαίου είναι αυτή που κρύβεται πίσω από το sell-off στο πετρέλαιο ο μεγαλοεπενδυτής Marc Mobius, ο οποίος εκτιμά ότι πλησιάζει το τέλος της πτώσης στα εμπορεύματα ευρύτερα.
«Αν κοιτάξει κανείς την ανάπτυξη της προσφοράς και της ζήτησης για πετρέλαιο τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μόλις και μετά βίας 1% ανάπτυξη κάθε χρόνο», σημειώνει σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC και προσθέτει ότι «ωστόσο, κάθε έτος, το εύρος τιμής είναι συν/πλην 5%».
«Η τιμή είναι καθαρά συναισθηματική, δεν έχει πραγματική σχέση με τη μακροπρόθεσμη προσφορά και ζήτηση», τονίζει.
Παράλληλα, ο Marc Mobius, πρόεδρος του Templeton Emerging Markets Group, εξέφρασε επίσης την περιφρόνησή του για τις προβλέψεις τιμών.
«Κανείς δεν είναι ειδικός στις τιμές πετρελαίου, ακόμη και τα ανώτερα στελέχη στη βιομηχανία», σημειώνει και συμπληρώνει ότι «κάνουν σχέδια βασιζόμενοι στο πού θα είναι το πετρέλαιο το επόμενο έτος, όμως με το πετρέλαιο κάτω από τα 50 δολάρια, είναι κάτι που κανείς δεν είχε φανταστεί».
Αν και ο Mobius δεν σκοπεύει να μειώσει την έκθεση του Templeton στα πετρελαϊκά asstes αν οι τιμές συνεχίσουν να βυθίζονται, ενθαρρύνει τους επενδυτές να έχουν μια ευρεία άποψη του κλάδου πριν επενδύσουν.
Όπως αναφέρει, πρέπει να κοιτάξουν «τη συνολική εικόνα μιας διαφοροποιημένης εταιρείας πετρελαίου: το marketing και η διύλιση τα πηγαίνουν καλά σε αυτές τις χαμηλές τιμές, οπότε πρέπει να σταθμίσουν τις επενδύσεις».
Αν και οι χαμηλού κόστους παραγωγοί είναι παραδοσιακά εκείνοι που πρωταρχικά επωφελούνται από το φθηνό πετρέλαιο, ο Mobius προειδοποιεί ότι οι εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν προβλήματα με τις τιμές στα παρόντα επίπεδα.
Πάντως, εκτιμά ότι πλησιάζει το τέλος της «bear market» στην αγορά εμπορευμάτων, διότι όπως σημειώνει, τελικά ο κόσμος λαμβάνει το μήνυμα της ακύρωσης επενδύσεων που είχαν προγραμματιστεί σε υψηλότερες τιμές.
Ειδικότερα, ο Mobius εκτιμά ότι τα πολύτιμά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων χρυσού, ασημιού, πλατίνας και παλλαδίου, θα μπορούσαν να δουν μια κίνηση προς τα πάνω, μετά την πτώση τους σε χαμηλά πολλών ετών στις πρόσφατες συνεδριάσεις.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι διακυμάνσεις στις συνολικές τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης