Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama: Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω στρατιωτική ισχύ – Η Ρωσία έπρεπε να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό στην Ουκρανία

Obama: Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω στρατιωτική ισχύ – Η Ρωσία έπρεπε να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό στην Ουκρανία
«Οι ηγέτες πρέπει να δράσουμε ενωμένοι απέναντι στην παγκόσμια αποσταθεροποίηση»
Μία καινούρια προσέγγιση στα παγκόσμια προβλήματα είναι το ζητούμενο για τον Barack Obama, αλλά και το κεντρικό νόημα της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
«Ηγούμαι της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης που έχει υπάρξει ποτέ και δεν θα διστάσω να τη χρησιμοποιήσω για να προστατέψω την πατρίδα μου και τους συμμάχους μας αν χρειαστεί» έστειλε αρχικά ένα ηχηρό μήνυμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, στη συνέχεια διευκρίνισε.
«Αλλά κάθομαι εδώ μπροστά σας, πιστεύοντας μέσα από την καρδιά μου ότι τα κράτη δεν θα πρέπει να γυρίσουν στις παλιές μέρες των συγκρούσεων και των πολέμων, δεν γίνεται να κοιτάζουμε πίσω».
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Οbama άσκησε κριτική για τους χειρισμούς στο θέμα της Ουκρανίας και όχι μόνο.
«Αν η Ρωσία είχε ακολουθήσει τη διπλωματική οδό σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα για να προασπίσει τα συμφέροντά της θα ήταν καλύτερα και για την ίδια και για την Ουκρανία» ήταν το σχόλιό του, ενώ πρόσθεσε ότι απεύχεται την αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου.
Παράλληλα, άφησε κάποιες αιχμές για τις εδαφικές διαμάχες της Κίνας με τους γείτονές της στη Νότια Σινική Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι «όπως κάθε κράτος της περιοχής, έτσι ενδιαφερόμαστε κι εμείς για την ύπαρξη μίας ελευθερίας στη ναυσιπλοϊα και το εμπόριο, αλλά και για να επιλύονται οι διαφορές με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι το δίκαιο του ισχυρού».
Αναγνωρίζοντας επίσης ότι η διπλωματία είναι μία δύσκολη διαδικασία είπε ότι «οι ηγέτες των μεγάλων κρατών έχουμε υποχρέωση να αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους, ακριβώς επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας όταν η διπλωματία αποτυγχάνει».
Ο Obama αναγνώρισε, δηλαδή, ότι «θα υπάρξουν κάποιες στιγμές που θα πρέπει να δράσουμε απέναντι στην παγκόσμια αποσταθεροποίηση, αλλά θα πρέπει να πούμε σε όσους συγκεντρώθηκαν εδώ στα Ηνωμένα Έθνη ότι είμαστε πιο δυνατοί, όταν είμαστε ενωμένοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης