Τελευταία Νέα
Διεθνή

SSM: Στρέφεται στην… ιρλανδική εμπειρία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών

SSM: Στρέφεται στην… ιρλανδική εμπειρία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών
Στην Ιρλανδή Sharon Donnery ο… κλήρος του SSM για να διαχειριστεί τα «κόκκινα δάνεια»
Στην ιρλανδική εμπειρία στρέφεται ο SSM για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς ορίζει ως επικεφαλής ειδικής ομάδας για το ζήτημα την Ιρλανδή,  Sharon Donnery.
Στα χέρια της Ιρλανδής θα περάσει η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» των ευρωπαϊκών τραπεζών, που βρίσκονται υπό την επιτήρηση του SSM, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, η Donnery, ανώτερο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, θα ηγηθεί μιας ομάδας εργασίας, με αποστολή την επίλυση του προβλήματος των μερικών ή πλήρως μη εξυπηρετούμενων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, που αυτή τη στιγμή αγγίζουν περίπου το 12% επί του συνόλου των ευρωπαϊκών δανείων, σημείωσε η πρόεδρος του SSM, Daniele Nouy.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η εν λόγω ομάδα εργασίας θα έχει ως σκοπό «την εφαρμογή σε επίπεδο SSM της καλής δουλειάς που γίνεται στο ιρλανδικό σύστημα», με στόχο να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Nouy απέφυγε, ωστόσο, να προσδιορίσει ποσοτικά τον στόχο της εν λόγω ομάδας εργασίας.
Σημειώνεται ότι η περίπτωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς μετά την οικονομική κρίση του 2008, κατάφερε να μειώσει δραστικά τα «κόκκινα δάνεια».
Αναλυτικότερα, τα «κόκκινα δάνεια» της Bank of Ireland μειώθηκαν κατά 27% από το 2013 έως τον Ιούνιο του 2015, ενώ της Allied Irish Banks κατά 38% το ίδιο διάστημα, με την προσπάθεια να συνεχίζεται.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες της Ιρλανδίας, το κόστος των οποίων στοίχισε στους πολίτες 64 δισ. ευρώ, επέστρεψαν στην κερδοφορία το 2014, για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης