Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scotiabank: Πηγή ανησυχίας για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι οι πρόσφυγες και οι αναδυόμενες χώρες

Scotiabank: Πηγή ανησυχίας για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι οι πρόσφυγες και οι αναδυόμενες χώρες
Ανησυχία προκαλεί η καταβύθιση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτού σε -0,2%, όσο και η υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού σε 0,7% τον Φεβρουάριο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται ν'αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα ένα νέο γύρο νομισματικής τόνωσης κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης του Συμβουλίου Διακυβέρνησής της, που ξεκινάει αύριο Τετάρτη 9/3.
Η ΕΚΤ πιθανολογείται ότι θα μειώσει περαιτέρω το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων εμπορικών τραπεζών (-0,3%), καθώς και ότι θα αυξήσει τη μηνιαία αξία αγοράς ομολόγων από το τρέχον επίπεδο των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι τον Μάρτιο 2017.
Αυτά εκτιμά η καναδική τράπεζα Scotiabank, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επιταχυνθεί σε 1,7% το 2016 και σε 1,8% το 2017, από 1,5% το 2015.
Όπως προειδοποιεί, η ευρωζώνη δεν είναι απρόσβλητη από το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες και την αυξημένη χρηματο-οικονομική μεταβλητότητα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται ήδη στα οικονομικά της στοιχεία.
Η προοπτική ανάπτυξης της ευρωζώνης επιδεινώνεται μεταξύ άλλων από τη μεγάλη εισροή μεταναστών, τις αυξημένες ανησυχίες ασφάλειας εν μέσω έξαρσης της τρομοκρατίας, τους νέους τραπεζικούς κανόνες και το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε..
Ανησυχία προκαλεί τόσο η καταβύθιση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτού σε -0,2%, όσο και η υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού σε 0,7% τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης