Τελευταία Νέα
Διεθνή

Keller (Πράσινοι): Η Ελλάδα κάνει πραγματικά πολλά για το προσφυγικό – Δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη

Keller (Πράσινοι): Η Ελλάδα κάνει πραγματικά πολλά για το προσφυγικό – Δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη
Την απογοήτευση της για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εξέφρασε η αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Την θέση ότι η Ελλάδα κάνει πραγματικά πολλά για το προσφυγικό και δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη της διατύπωσε η Ska Keller, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Πρασίνων.
Σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Keller κάνει λόγο για «κρίση αλληλεγγύης και ευθύνης» στη σημερινή Ευρώπη, ενώ εκφράζει την απογοήτευσή της για την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καθώς, όπως εκτιμά, αφήνει μεγάλο μέρος της ευθύνης στην Ελλάδα.
Η ευρωβουλευτής επισκέφθηκε τον καταυλισμό της Ειδομένης αλλά και άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών.
« Αυτό που με σοκάρει είναι από την μία πλευρά το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι - αν μπορείς να το αποκαλέσεις έτσι - με πάνω από 12.000 ανθρώπους στα σύνορα.
Είναι τόσα πολλά τα παιδιά που βρίσκονται εκεί, ολόκληρες οικογένειες που ζουν σε μικρές σκηνές.
Από την άλλη είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είμαστε μια φτωχή περιοχή του πλανήτη, αλλά μια μεγάλη ήπειρος με 500 εκατομμύρια κατοίκους και δεν καταφέρνουμε να δεχτούμε ανθρώπους που ζητούν προστασία.
Δεν το χωράει το μυαλό μου ότι η Ευρώπη δεν θέλει να είναι σε θέση - διότι περί του "θέλω" και όχι περί του "μπορώ" πρόκειται - να δεχτεί τους πρόσφυγες.
Αντ' αυτού σφραγίζουμε τα σύνορα» είπε η Keller, η οποία έκανε λόγο για μια απίστευτη δουλειά που γίνεται από πάρα πολλούς εθελοντές.
«Είναι σαφές ότι το κράτος προσπαθεί να δράσει όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα, να φτιάξει νέα καταλύματα πραγματικά από τη μια μέρα στην άλλη - οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.
Δεν λειτουργούν βέβαια όλα τέλεια, όταν δημιουργείς ένα τέτοιο κατάλυμα μέσα σε τρεις μέρες, αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και θεωρώ εντυπωσιακό το πώς το χειρίζεται η Ελλάδα συνολικά.
Επιπλέον, όταν στην Γερμανία έχουμε διαρκώς ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον προσφυγικών κέντρων, στην Ελλάδα είχαμε ελάχιστες.
Υπάρχουν βεβαίως άλλα προβλήματα στην Ελλάδα και για αυτό δεν το θεωρώ σωστό να περιμένει κανείς να σηκώσει τώρα μόνη της όλα τα βάρη.
Είναι πολύ σημαντικό να στεγαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι πρόσφυγες και αυτό προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα» υπογράμμισε η Keller, εκφράζοντας την απογοήτευση της για τη στάση που τηρεί η ΕΕ απέναντι στο προσφυγικό.
«Το ότι υπάρχει κρίση αλληλεγγύης και ευθύνης δεν είναι κάτι καινούργιο.
Το είδαμε πολύ έντονα και στην οικονομική κρίση.
Τι είναι η Ευρώπη;
Έχουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε καλές συζητήσεις και για την προσφυγική κρίση και για την οικονομική κρίση.
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει προτάσεις.
Μετά όμως συγκεντρώνονται τα κράτη-μέλη και κατά πλειοψηφία λένε, «'Οχι, δεν θέλουμε πρόσφυγες» και αυτό είναι κεντρικό πρόβλημα» είπε η Keller, τονίζοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
Ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί με όσους βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, η ευρωβουλευτής απάντησε ότι «θα γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων, και αυτό κατά βάση είναι θετικό».
«Χρειαζόμαστε όμως και τα άλλα κράτη-μέλη, τα οποία πρέπει να πουν ότι θα διαθέσουν θέσεις για τους πρόσφυγες» τόνισε η Keller, υπογραμμίζοντας πως ότι η Τουρκία θα μπορούσε, αν ήθελε να σταματήσει τους πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης