Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Ιταλία ετοιμάζει επενδυτικό κεφάλαιο για την απορρόφηση μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων

WSJ: Η Ιταλία ετοιμάζει επενδυτικό κεφάλαιο για την απορρόφηση μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων
Το ιταλικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία επενδυτικού «οχήματος» αγοράς προβληματικών δανείων και συμμετοχής σε τραπεζικές ΑΜΚ
Μεγάλη άνοδος άνω του 5% καταγράφηκε σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 σε πληθώρα τραπεζικών μετοχών του ιταλικού χρηματιστηρίου λόγω επικείμενης συνάντησης το απόγευμα μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών εν όψει της δημιουργίας ενός νέου εταιρικού οχήματος απορρόφησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ), η άνοδος των τιμών των ιταλικών τραπεζικών μετοχών βασίστηκε στην επενδυτική αισιοδοξία, ότι ένα νέο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που δημιουργείται με κυβερνητική στήριξη θα μπορούσε να απαλλάξει τις ιταλικές τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα να εισφέρει μετρητά στα ταμεία τους.
Το απόγευμα σήμερα (11/4), κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τις ηγεσίες των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, αλλά και με αξιωματούχους της ιταλικής κεντρικής τράπεζας και του κρατικά ελεγχόμενου ιδρύματος Cassa Depositi e Prestiti (CDP).
Όπως γράφει η WSJ, το ιταλικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού κεφαλαίου με κεφάλαια των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, του CDP και άλλων επενδυτών - όπως ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία - ενώ προβλέπεται και ο δανεισμός μέσω της έκδοσης ομολόγων.
Τα μετρητά που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τμήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμπορικών τραπεζών, αλλά και για τη συμμετοχή σε τραπεζικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που δεν καταφέρνουν να καλυφθούν πλήρως από το επενδυτικό κοινό.
Τουλάχιστον τρεις ιταλικές τράπεζες ετοιμάζουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα διαμορφώνονται σε 360 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 196 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί σε δανειολήπτες που έχουν πλέον χρεοκοπήσει.
Μέχρι στιγμής εφέτος, ο τραπεζικός τομέας του ιταλικού χρηματιστηρίου έχει απωλέσει περισσότερο από το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης