Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 2,9% στο τέταρτο τρίμηνο 2015

Ευρωζώνη: Αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 2,9% στο τέταρτο τρίμηνο 2015
Στο σύνολο της ΕΕ, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν αύξηση κατά 1% από το δεύτερο προς το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ στο τέταρτο παρέμειναν αμετάβλητες
Οι τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015, σημείωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξηση από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, οι τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2008, έξι δηλαδή μήνες πριν τη χρηματοοικονομική κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.
H άνοδος των τιμών των κατοικιών αποτελεί μία νέα ένδειξη ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Οι υψηλότερες τιμές των κατοικιών πιθανόν θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες πιο εύρωστους οικονομικά και πιο πρόθυμους να δαπανήσουν χρήματα.
Ενώ οι υψηλότερες τιμές των κατοικιών θα έπρεπε να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, η μεγαλύτερη από το μέσο όρο αύξηση που σημειώθηκε σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία ότι η χαλαρή νομισματική πολιτικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα φούσκα στα περιουσιακά στοιχεία, η οποία θα πλήξει εκ νέου την οικονομία αν σκάσει.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεχθεί έντονη κριτική για την απόφαση του Μαρτίου να επεκτείνει το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων και να μειώσει τα βασικά της επιτόκια.
Αυτό οφείλεται στις ανησυχίες ότι οι Γερμανοί αποταμιευτές θα έχουν μειωμένη απόδοση στις επενδύσεις τους, καθώς και στους φόβους για την οικονομική σταθερότητα.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο στην Ιρλανδία, κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης σημαντικά στη Γερμανία, κατά 6,1% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές χώρες της ευρωζώνης που δεν έχουν δει σημαντικές μεταβολές. Για παράδειγμα, στην Ιταλία οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,9% και στην Γαλλία ενισχύθηκαν κατά 0,1%.
Στο μεταξύ, στο σύνολο της ΕΕ, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν αύξηση κατά 1% από το δεύτερο προς το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ στο τέταρτο παρέμειναν αμετάβλητες.
Μάλιστα, εκεί φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία καθώς οι τιμές κατοικιών στη Σουηδία αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 14% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ.
Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας έχει προειδοποιήσει για την εκτόξευση των τιμών, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης