Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομοκράτες του ISIS πέρασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας σύμφωνα με την ολλανδική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Τρομοκράτες του ISIS πέρασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας σύμφωνα με την ολλανδική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία
Στην τελευταία έρευνα ανάλυσης κινδύνου της υπηρεσίας αναφέρεται, ότι ισλαμιστές από τη Συρία ταξίδεψαν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ευρώπη, όπου ζήτησαν άσυλο σε χώρες της ΕΕ. 
Τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν με "πολλούς τρόπους" χρησιμοποιήσει τους προσφυγικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Ολλανδίας.
Στην τελευταία έρευνα ανάλυσης κινδύνου της υπηρεσίας αναφέρεται, ότι προερχόμενοι από τη Συρία ισλαμιστές ταξίδεψαν το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ευρώπη, όπου ζήτησαν άσυλο σε χώρες της ΕΕ.
Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν, ότι "πολλές δεκάδες πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους διαμένουν στην Ευρώπη ή είναι καθ' οδόν προς αυτή, βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της συριακής τρομοκρατικής οργάνωσης και υποστηρίζονται από τοπικούς τρομοκρατικούς πυρήνες".
"Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στο εγγύς μέλλον είναι ρεαλιστικός", αποφαίνονται οι Ολλανδοί.
Στην έρευνα δεν αναφέρεται, ούτε πόσοι είναι, ούτε σε ποιες χώρες έχουν εισέλθει οι τρομοκράτες.
"Αλλά από τότε που έχει σταματήσει η προσφυγική ροή, οι γνωστοί διάδρομοι δεν είναι πια ελκυστικοί" δηλώνει ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Dick Schoof.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους φοβούνται, ότι όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων, τόσο περισσότερο μεγαλώνει και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως προκύπτει από την σχηματοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew Research Center που έγινε από αρχές Απριλίου μέχρι μέσα Μαΐου.
Πολλοί από τους ερωτηθέντες μάλιστα εξέφρασαν τον φόβο, ότι οι νέοι πρόσφυγες θα τους πάρουν την εργασία και τα κοινωνικά βοηθήματα.
Ειδικότερα, σε 8 από 10 χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων απάντησε, ότι η άφιξη προσφύγων μεγαλώνει την πιθανότητα τρομοκρατικού κινδύνου στη χώρα τους.
Στην Ουγγαρία μάλιστα το ποσοστό αγγίζει το 76%, ενώ στην Πολωνία το 71%.
Πρόκειται για χώρες που οι συντηρητικές τους κυβερνήσεις αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση της ΕΕ περί μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.
Αντίθετα στη Γαλλία, που πέρσι έγινε στόχος δυο φορές τρομοκρατικών ισλαμιστικών επιθέσεων, το 51% δεν πιστεύει, ότι ο τρομοκρατικός κίνδυνος συνδέεται με τους πρόσφυγες.
Όπως διαπιστώνει γενικά το Pew Research Center στη μελέτη του, στο μυαλό των Ευρωπαίων "υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στην προσφυγική κρίση και στην τρομοκρατική απειλή".
Μια άλλη διαπίστωση είναι, ότι στο επίκεντρο της αντιπροσφυγικής ρητορικής των κομμάτων δεξιότερα του πολιτικού τόξου βρίσκεται ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων.
Η πλειοψηφία των κατοίκων στις 7 από τις 10 χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, βλέπει τους πρόσφυγες ως "κοινωνικό βάρος", με το επιχείρημα ότι ανταγωνίζονται τους κατοίκους σε θέσεις εργασίας και κοινωνικά επιδόματα.
Τέτοιες απόψεις συμμερίζεται ένα ποσοστό 82% στην Ουγγαρία, 75% στην Πολωνία και 72% στην Ελλάδα.
Αντίθετα στη Σουηδία, που πέρσι δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες, δεν επικρατεί μια τέτοια άποψη.
Όπως και στη Γερμανία, η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι πρόσφυγες ενισχύουν τη χώρα τους με την εργασία και το ταλέντο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης