Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιο πλήγμα στο City του Λονδίνου τυχόν απώλεια του «ευρωπαϊκού διαβατηρίου» λόγω Brexit

Τεράστιο πλήγμα στο City του Λονδίνου τυχόν απώλεια του «ευρωπαϊκού διαβατηρίου» λόγω Brexit
Το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» καθιστά περιτή την υποχρέωση λήψης άδειας εταιρικής εγκατάστασης από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πέραν της χώρας-έδρας στην Ε.Ε.
Μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί το City του Λονδίνου σε περίπτωση που δεν καταφέρει να διατηρήσει το δικαίωμα ελεύθερης χρηματο-οικονομικής δραστηριοποίησης στην Ε.Ε. («ευρωπαϊκό διαβατήριο») μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση (Brexit).
Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού εποπτικού φορέα Financial Conduct Authority, σχεδόν 5.500 βρετανικές χρηματο-οικονομικές εταιρείες βασίζονται σήμερα στο «ευρωπαϊκό διαβατήριο» για να δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., ενώ αντίστροφα περίπου 8.000 χρηματο-οικονομικές εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε. χρησιμοποιούν το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» για να δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου, Andrew Tyrie, σύμφωνα με τον οποίο τυχόν απώλεια της ελεύθερης πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά - περιλαμβανομένου του «ευρωπαϊκού διαβατηρίου» - θα σήμαινε τεράστιες οικονομικές απώλειες και σημαντικές συνέπειες για εκατοντάδες εταιρείες του City.
Ο ίδιος κάλεσε τον (Καναδό) διοικητή της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας, Mark Carney και τον υπουργό Οικονομικών, Philip Hammond, να δώσουν στο ζήτημα ύψιστη προτεραιότητα, προστατεύοντας τα συμφέροντα των βρετανικών εταιρειών.
Το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» στην πράξη αποτελεί έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου εταιρείες της Ε.Ε. μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για παροχή υπηρεσιών και ίδρυση θυγατρικής εταιρείας σε άλλη χώρα της Ε.Ε..
Κατά συνέπεια, το «διαβατήριο» καθιστά περιτή την υποχρέωση λήψης άδειας εταιρικής εγκατάστασης από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πέραν της χώρας-έδρας στην Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης