Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών η στερλίνα - Υποχώρησε στα 1,27195 δολάρια

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών η στερλίνα - Υποχώρησε στα 1,27195 δολάρια
Η στερλίνα έχει ήδη χάσει το 15% της αξίας της στο τελευταίο έτος και απέχει πλέον περίπου 25% από το υψηλό 1,71 δολαρίων που κατέγραψε προ διετίας
Νέο χαμηλό επίπεδο 31 ετών κατέγραψε σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 η βρετανική στερλίνα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (GBP/USD), για να κατέλθει στα 1,27195 δολάρια, που αποτελεί επίπεδο ασθενέστερο ακόμα και σε σύγκριση με αυτό που καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του Brexit στο ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το υψηλότερο επίπεδο της στερλίνας ήταν τα 1,28614 δολάρια, ενώ έναντι του ευρώ (EUR/GBP) το βρετανικό νόμισμα διακυμάνθηκε μεταξύ 0,87079 και 0,88016 λιρών.
Το απόγευμα (20:30) το ευρώ διαπραγματευόταν στις 0,87904 λίρες, με το βρετανικό νόμισμα στα 1,27404 δολάρια.
Στην εξασθένηση της στερλίνας συνέδραμε μεταξύ άλλων νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση κατά την οποία αποφευχθεί η ρήξη Ε.Ε. και Βρετανίας, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί το 2017 σε 1,1%.
Οι πρώτες διευκρινίσεις για την πορεία που θα ακολουθήσει το Brexit, αλλά και για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ε.Ε. που θα επιδιώξει το Λονδίνο, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τρομάζουν τους επενδυτές: Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας θα ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο του 2017, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί δύο χρόνια αργότερα, ενώ η Βρετανία θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις τον έλεγχο της μετανάστευσης Ευρωπαίων πολιτών στο έδαφός της.
Ιδιαίτερα το τελευταίο, είναι αυτό που έχει ανησυχήσει την επενδυτική κοινότητα - της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος περιλαμβανομένης - καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές, ότι ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα μπορεί να έχει η Βρετανία μόνον αν αποδεχθεί και τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες μετακίνησης που ισχύουν στην Ε.Ε.: Αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίου.
Επιλέγοντας η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, τη «μετωπική» σύγκρουση με τους Ευρωπαίους στις διαπραγματεύσεις με το Brexit, θέτει σε δυσμενή θέση του Βρετανούς εξαγωγείς, ενώ κάποιες από τις πανίσχυρες βιομηχανίες της - όπως οι χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες - κινδυνεύουν να απωλέσουν την ελύθερη πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η στερλίνα έχει ήδη χάσει το 15% της αξίας της στο τελευταίο έτος και απέχει πλέον περίπου 25% από το υψηλό 1,71 δολαρίων που κατέγραψε προ διετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης