Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο σοσιαλιστής Radev νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βουλγαρίας βάσει των exit polls

Reuters: Ο σοσιαλιστής Radev νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βουλγαρίας βάσει των exit polls
Αν τελικά ο Radev επικρατήσει της κεντροδεξιάς Tsacheva μπορεί να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Borisov και να πέσει η κυβέρνηση
Ο πρώην διοικητής της πολεμικής αεροπορίας, Rumen Radev, κερδίζει με μικρή διαφορά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα έδειξαν τα exit poll το βράδυ της Κυριακής 6/11.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες πολιτικής αστάθειας στη χώρα της Μαύρης Θάλασσας, που αναμένεται να κάνει και στροφή προς τη Ρωσία.
Ο 53χρονος Radev φίλα προσκείμενος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας έχει ζητήσει την άρση των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία και ότι ως κράτος μέλος η χώρα του θα πρέπει να ζυγίζει τα συμφέροντά της όταν πρόκειται για διεθνείς συμμαχίες.
Τα exit poll από την Αlpha Research και την Gallup International δείχνουν ότι ο Radev θα συγκεντρώσει το 24,8 με 26,7% των ψήφων, μεταξύ άλλων 20 συνυποψηφίων του.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το πρωί της Δευτέρας 7/11.
Το γεγονός ότι ο Radev δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμετρηθεί σε επαναληπτικές εκλογές την προσεχή Κυριακή (13/11) με την Tsetshka Tsacheva, που συγκεντρώνει το 22,5 με 23,5% των ψήφων στα exit polls.
Η Tsacheva ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα του Boiko Borisov που έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, αν εκείνη δεν κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ακόμα κι αν δεν το κάνει, όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του μετά τις προεδρικές εκλογές.
"Είμαι πεπεισμένη ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να παραιτηθεί" ανέφερε η Liliana Pavlova, υπουργός Κατασκευών στην κυβέρνηση του Borisov, μόλις ανακοινώθηκαν τα exit polls.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας η δουλειά του προέδρου είναι περισσότερο εθιμοτυπική, αλλά μπορεί να ασκήσει επιρροή στην κοινή γνώμη, ενώ έχει και το δικαίωμα του βέτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης