Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πορεία σύγκρουσης Λονδίνο και Κομισιόν - Αιτία τα 60 δισ. που απαιτούν οι Ευρωπαίοι για το Brexit

Σε πορεία σύγκρουσης Λονδίνο και Κομισιόν - Αιτία τα 60 δισ. που απαιτούν οι Ευρωπαίοι για το Brexit
Τα «παζάρια», για το ποσό που χρωστάει η Βρετανία, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την πρώτη δοκιμασία για τις επίσημες διαπραγματεύσεις
Η κυβέρνηση, της πρωθυπουργού Theresa May, φαίνεται να ετοιμάζεται για μια πρόωρη σύγκρουση με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τους όρους του «διαζυγίου» του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ένωση χωρίς να πληρώσει κάποιο οικονομικό διακανονισμό.
Η εφημερίδα Times, το Σάββατο 4/3 ανέφερε ότι οι αρμόδιοι δικηγόροι τις Βρετανικής κυβέρνησης κατέληξαν πως δεν υπάρχει κανένας νόμος ή συνθήκη που να υποχρεώνει το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει το «λογαριασμό», τον οποίο αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκτιμήσει σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό επανέλαβε και ένα, πρόσφατα δημοσιευμένο, πόρισμα μιας επιτροπής της Βουλής των Λόρδων.
«Ακόμα κι αν θεωρούμε, ότι το Η.Β. δεν είναι υποχρεωμένο από το νόμο να καταβάλει κάποιο ποσό στον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το Brexit, το θέμα αυτό, θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.» δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Kishwer Falkner, και συνέχισε «Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει, το οικονομικό και πολιτικό κόστος της καταβολής τέτοιων πληρωμών, έναντι στα δυνητικά κέρδη που μπορεί να αποκομίσει από άλλα στοιχεία των διαπραγματεύσεων.
Τα «παζάρια», για το ποσό που χρωστάει η Βρετανία, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την πρώτη δοκιμασία για τις επίσημες διαπραγματεύσεις, των οποίων την έναρξη έχει θέση η Theresa May, στο τέλος του Μαρτίου του 2017.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Christian Kern Wurde, ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος έσπευσε να θέσει μια τιμή για το Brexit, όταν είπε στο Bloomberg, τον προηγούμενο μήνα, ότι η Βρετανία θα έπρεπε να χρεωθεί περίπου 60 δισ. ευρώ.
Αυτή η δήλωσε προκάλεσε την οργή, του Συντηρητικού Κόμματος της May, με τον πρώην ηγέτη του, Iain Duncan Smith, να την αποκαλεί «ανοησία».
Ο υπουργός εμπορίου, Liam Fox έχει επίσης απορρίψει κάθε σχετική κουβέντα, χαρακτηρίζοντας την ως «παράλογη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης