Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η έννοια της αλληλεγγύης, η οποία διαβρώθηκε με την κρίση χρέους και την προσφυγική που ακολούθησε…
(upd) Στις 25 Μαρτίου 2017 οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 καλούνται να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας προς τον έξω κόσμο, κάτι που πλέον φαντάζει πιο αναγκαίο από ποτέ, καθώς πολύ τρέμουν ότι το Brexit θα ξεκινήσει ένα «χορό» αποχωρήσεων από το μπλοκ.
Ωστόσο, το ακόμα πιο φλέγον θέμα είναι η μετάβαση από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην Ε.Ε. των «πολλαπλών ταχυτήτων», της Ε.Ε. που θα κατηγοριοποιεί τις χώρες της με βάση μόνο τα οικονομικά τους στοιχεία…
Ένα γεγονός που ίσως καταδεικνύει αυτήν τη διχόνοια οικονομικά αδύναμων και ισχυρών εντός του μπλοκ, είναι η πρόσφατη δήλωση του Jeroen Dijsselbloem, του Ολλανδού πολιτικού που συμβαδίζει πλήρως με τις απόψεις Wolfgang Schaeuble, περί σπατάλης των χρημάτων «σε αλκοόλ και γυναίκες» από χώρες του Νότου.
Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε επίσημα κάτι που σίγουρα έχει ειπωθεί ανεπίσημα χιλιάδες φορές από τους πολίτες…
Αν και εν τέλει ζήτησε δημόσια συγγνώμη, μετά το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε εναντίον του από Ευρωπαίους αξιωματούχος, η δήλωση καταγράφηκε και δείχνει πολλά.
Στα της Συνόδου λοιπόν, η Ε.Ε. πρέπει να φανεί πιο ενωμένη από ποτέ για να εξαλείψει την όποια σχετική σκέψη.
Η Σύνοδος της ιταλικής πρωτεύουσας θα συνοδευτεί με τη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία θα επισημαίνει τις αξίες και τους μελλοντικούς της στόχους της Ε.Ε., 60 χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Όπως αναφέρει το προσχέδιο της Διακήρυξης, μια ακριβή επανάληψη της τελευταίας γραμμής του κειμένου της Ε.Ε. που υπογράφηκε στο Βερολίνο το 2007, για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Ένωσης, οι 27 ηγέτες (πλην της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May…) θα καθιστούν σαφές πως «η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να χαράξουν μια πορεία για το μέλλον της Ε.Ε., μετά το Brexit, που θα ολοκληρωθεί το 2019.
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την Ε.Ε. πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική, με μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Η ενότητα είναι τόσο μια αναγκαιότητα, όσο και ελεύθερη επιλογή μας.
Μεμονωμένα, θα μας παραγκώνιζε η παγκόσμια δυναμική.
Μαζί έχουμε μια καλύτερη ευκαιρία να επηρεάζουμε και να υπερασπιζόμαστε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες.
Η Ένωσή μας είναι αμέριστη και αδιαίρετη», αναφέρει το προσχέδιο με ημερομηνία 16 Μαρτίου, το οποίο προετοιμάστηκε από τον επικεφαλής της Συνόδου Κορυφής, Donald Tusk.
«Στα επόμενα δέκα χρόνια θέλουμε μία Ένωση ασφαλή και εξασφαλισμένη, εύρωστη και βιώσιμη, με ενισχυμένη κοινωνική διάσταση, καθώς και με τη βούληση και την ικανότητα να παίζει καθοριστικό ρόλο στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο», επισημαίνεται.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για μεγαλύτερη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της ασφάλειας, αλλά μεταξύ των αμυντικών τους βιομηχανικών, καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού και μεγαλύτερο έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν όρκους για την προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου, παρά τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς του μπλοκ και την προώθηση της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου, με στόχο την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με το πώς οραματίζονται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωπαίοι.
Το πραγματικό ζήτημα για την Ε.Ε. ωστόσο ξεπερνά τις όποιες συνθήκες και τα γραπτά….
Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η έννοια της αλληλεγγύης, η οποία διαβρώθηκε με την κρίση χρέους και την προσφυγική που ακολούθησε…
Πρέπει οι νέοι να νιώσουν και πάλι σπίτι τους την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να πέσουν στην παγίδα εξτρεμιστικών τάσεων…
Όπως σχολίασε επί αυτού ο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, ο εθνικισμός είναι σαν τον αλκοολισμό, καθώς «το βράδυ αισθανόμαστε καλά, αλλά το πρωί ξυπνάμε με πονοκέφαλο»…
Σε συνέντευξή του την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τους πολίτες να «υπερασπιστούν με την καρδιά τους» την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί αντίφαση προς τα εθνικά κράτη.
Το αντίθετο συμβαίνει, καθώς τα εθνικά κράτη είναι συνυφασμένα με τους Ευρωπαίους από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας και μετά.
Ο 56χρονος Ολλανδός, στενός φίλος του Jean Claude Juncker, υπογράμμισε ωστόσο ότι έχει απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και της δυσπιστίας, με την οποία πολλοί αντιμετωπίζουν πλέον την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία:
«Οι νέοι άνθρωποι λένε: δεν μας αρέσουν οι θεσμοί, αλλά η Ευρώπη είναι ο (ενιαίος) χώρος, στον οποίο μπορούμε να ζήσουμε, να ταξιδέψουμε και να συνεννοηθούμε με όλους σε… χάλια αγγλικά», σχολιάζει με χιούμορ.
Ο σοσιαλδημοκράτης αφήνει να εννοηθεί ότι δεν χρειάζονται οράματα και φιλόδοξοι στόχοι εντός του μπλοκ, αλλά ουσιαστική και ορατή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
«Οι νέοι άνθρωποι σήμερα είναι ιδεαλιστές, αλλά όχι ιδεολόγοι.
Δεν θα τους πείσουμε μιλώντας για την ομοσπονδιακή δομή της Ευρώπης.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λύσεις για την ενεργειακή κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανισότητες στον κόσμο.
Θέλουμε εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά, να προοδεύσουμε, να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας.
Το ευρώ και η ενιαία αγορά δεν ήταν στόχοι, ήταν εργαλεία», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Απέρριψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αίτημα Τσίπρα για τα εργασιακά - Έμειναν εκτός της Διακήρυξης της Ρώμης
Το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, δεν περιλαμβάνει την αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσον αφορά τα εργασιακά, την οποία επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναζητούσε στήριξη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να μπει τέλος στο αδιέξοδο με το Δ.Ν.Τ., λόγω των απαιτήσεων του Ταμείου για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Ειδικότερα, σχετικά με την Κοινωνική Ευρώπη (το κομμάτι της Διακήρυξης στο οποίο έδωσε και τη μεγαλύτερη έμφαση η Ελλάδα, ζητώντας να συμπεριληφθεί μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου») το νέο κείμενο προσθέτει μια αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα.
Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.
Συγκεκριμένα, στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς.
Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Το τελικό προσχέδιο θα φτάσει στο τραπέζι των 27 αρχηγών της Ε.Ε., οι οποίοι συναντώνται αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ, με πολύ μικρές αλλαγές.
Όπως και στο προηγούμενο προσχέδιο, ως βασικό σημείο υπογραμμίζεται η ανάγκη για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.
Στην παράγραφο που αναφέρεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, τονίζεται με ελαφρώς διαφοροποιημένη έκφραση, αλλά με ίδιο το βασικό νόημα, ότι «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα.
Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη».
Επιπλέον, στην πρόταση περί αλληλεγγύης και ενότητας, προστίθεται μια φράση για την ανάγκη σεβασμού των κοινών κανόνων:
«Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».
Σημειώνεται ότι η Πολωνή πρωθυπουργός, Beata Szydlo -σε συνέχεια της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στη Βαρσοβία η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- απειλούσε ανοιχτά να μην υπογράψει τη Διακήρυξη, εάν δε συμπεριλαμβάνονταν οι «προτεραιότητες της Πολωνίας».
Οι εν λόγω προτεραιότητες αφορούν κυρίως στην ενότητα της Ε.Ε., τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους κοινούς κανόνες της αγοράς.
Ουσιαστικά, η Πολωνία αντιτίθεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, το οποίο κατά τη γνώμη της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά όσων δεν βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Η κοινή δήλωση επισημαίνει επίσης τις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι «περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες». Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο κοινό όραμα για την επόμενη 10ετία, το κείμενο των «27» έχει διαφοροποιηθεί.
Ειδικότερα, η επιθυμία για «μια Ένωση, η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση» γίνεται «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη».
Νωρίτερα...
Πολωνία και Ελλάδα, τα «αγκάθια» της Συνόδου
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα (βέβαια διαψεύστηκε από Αθήνα…), Ελλάδα και Πολωνία απειλούν να μην υπογράψουν τη Διακήρυξη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνδέσει τη Διακήρυξη με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα με τους δανειστές, καθώς θέλει να επιτύχει ουσιώδεις απτές αλλαγές στα εργασιακά.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής αλλά και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, είναι το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών να περιλαμβάνει ειδική αναφορά στο θέμα «της προστασίας των εργαζομένων», ζήτημα που «καίει» την ελληνική πλευρά όσον αφορά το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο είναι και το μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις με τους δανειστές.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, το θέμα μπορεί μόνο να επιλυθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει αύριο 24 Μαρτίου 2017 στην ιταλική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρώμη θα βρεθεί και η υπουργός Εργασίας, Έφη
Αχτσιόγλου, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις της Nostra Europa στην Ιταλία, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της Ιδρυτικής Συνθήκης.
Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο αντίστοιχων επαφών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με στόχο να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και ότι το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατίας και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά στην Πολωνία, η εγχώρια κυβέρνηση αντιτίθεται μεταξύ άλλων και σε μία Ε.Ε. «πολλών ταχυτήτων».
«Εάν η δήλωση δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, δεν θα τη δεχτούμε.
Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στενή συνεργασία του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων και των κανόνων της ενιαίας αγοράς δεν μπορούν να διαιρεθούν, αλλά να ενωθούν - αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που πρέπει να συμπεριληφθούν στη δήλωση», διαμήνυσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Beata Szydlo.
Βέβαια, διπλωμάτες της Βαρσοβίας αναφέρουν στο πρακτορείο πως η πολωνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί το προσχέδιο της Διακήρυξης και οι δηλώσεις της κας Szydlo προσφέρονται προς εσωτερική κατανάλωση…
Η δυσάρεστη έκπληξη για τον Έλληνα πρωθυπουργό…
Ανεπιθύμητο κήρυξε τον Έλληνα πρωθυπουργό το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας με αφορμή τη σημερινή (23/3/2017) ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης σε εκδήλωση του δικτύου transform Europe.
«Όποιος πουλάει το λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος» αφού και «εξαπάτησε τους Έλληνες για να συνεχίσει μετά τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, την Ε.Κ.Τ., το Δ.Ν.Τ. υπό τον εκβιασμό του δημόσιου χρέους.
Από τον Τσίπρα δεν παίρνουμε μαθήματα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
«Ο Τσίπρας και οι δυνάμεις της νέας σοσιαλδημοκρατίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνουν τη λαϊκή αντίσταση και αποπροσανατολίζουν τους νέους και τους εργαζόμενους κρύβοντας την ιμπεριαλιστική φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την ψευδαίσθηση ότι στο εσωτερικό της και στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει μία πολιτική ικανή να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες της λαϊκής τάξης και να εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές μέλλον.
Δεν έχει σημασία πίσω από ποια μάσκα κρύβεται, ένας υπηρέτης των αφεντικών δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα, δεν είναι ευπρόσδεκτος.
Έξω ο Τσίπρας από το Πανεπιστήμιο!», αναφέρει η νεολαία, που μάλιστα πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το πανεπιστήμιο Sapienza.
Επιστολή Τσίπρα σε Tusk, Juncker, Muscat και Gentiloni για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες το απόγευμα 23 Μαρτίου του 2017 επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Joseph Muscat και Paolo Gentiloni, με την οποία τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε.
Όπως γράφει ο Τσίπρας, τα τελευταία χρόνια πολλές από τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης με στόχο την πρόοδο, την ευημερία και την ειρήνη, απειλούνται, παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση.
Οι κατακτήσεις αυτές έχουν στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία και στην κοινωνική προστασία.
Στην Ελλάδα περιορίζεται το δικαίωμα της δημοκρατικής επιλογής των λαών της Ευρώπης και της βούλησης των κυβερνήσεων που εκλέγουν να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις αυτές.
Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς πιστεύουμε πως κινείται σε σωστή κατεύθυνση, επισημαίνει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός, ζητώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα.
Για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ζητά την υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στο δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
(Πρώτη ενημέρωση 22:59, 23 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr
Ωστόσο, το ακόμα πιο φλέγον θέμα είναι η μετάβαση από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην Ε.Ε. των «πολλαπλών ταχυτήτων», της Ε.Ε. που θα κατηγοριοποιεί τις χώρες της με βάση μόνο τα οικονομικά τους στοιχεία…
Ένα γεγονός που ίσως καταδεικνύει αυτήν τη διχόνοια οικονομικά αδύναμων και ισχυρών εντός του μπλοκ, είναι η πρόσφατη δήλωση του Jeroen Dijsselbloem, του Ολλανδού πολιτικού που συμβαδίζει πλήρως με τις απόψεις Wolfgang Schaeuble, περί σπατάλης των χρημάτων «σε αλκοόλ και γυναίκες» από χώρες του Νότου.
Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε επίσημα κάτι που σίγουρα έχει ειπωθεί ανεπίσημα χιλιάδες φορές από τους πολίτες…
Αν και εν τέλει ζήτησε δημόσια συγγνώμη, μετά το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε εναντίον του από Ευρωπαίους αξιωματούχος, η δήλωση καταγράφηκε και δείχνει πολλά.
Στα της Συνόδου λοιπόν, η Ε.Ε. πρέπει να φανεί πιο ενωμένη από ποτέ για να εξαλείψει την όποια σχετική σκέψη.
Η Σύνοδος της ιταλικής πρωτεύουσας θα συνοδευτεί με τη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία θα επισημαίνει τις αξίες και τους μελλοντικούς της στόχους της Ε.Ε., 60 χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Όπως αναφέρει το προσχέδιο της Διακήρυξης, μια ακριβή επανάληψη της τελευταίας γραμμής του κειμένου της Ε.Ε. που υπογράφηκε στο Βερολίνο το 2007, για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Ένωσης, οι 27 ηγέτες (πλην της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May…) θα καθιστούν σαφές πως «η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να χαράξουν μια πορεία για το μέλλον της Ε.Ε., μετά το Brexit, που θα ολοκληρωθεί το 2019.
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την Ε.Ε. πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική, με μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Η ενότητα είναι τόσο μια αναγκαιότητα, όσο και ελεύθερη επιλογή μας.
Μεμονωμένα, θα μας παραγκώνιζε η παγκόσμια δυναμική.
Μαζί έχουμε μια καλύτερη ευκαιρία να επηρεάζουμε και να υπερασπιζόμαστε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες.
Η Ένωσή μας είναι αμέριστη και αδιαίρετη», αναφέρει το προσχέδιο με ημερομηνία 16 Μαρτίου, το οποίο προετοιμάστηκε από τον επικεφαλής της Συνόδου Κορυφής, Donald Tusk.
«Στα επόμενα δέκα χρόνια θέλουμε μία Ένωση ασφαλή και εξασφαλισμένη, εύρωστη και βιώσιμη, με ενισχυμένη κοινωνική διάσταση, καθώς και με τη βούληση και την ικανότητα να παίζει καθοριστικό ρόλο στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο», επισημαίνεται.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για μεγαλύτερη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της ασφάλειας, αλλά μεταξύ των αμυντικών τους βιομηχανικών, καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού και μεγαλύτερο έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν όρκους για την προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου, παρά τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς του μπλοκ και την προώθηση της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου, με στόχο την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με το πώς οραματίζονται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωπαίοι.
Το πραγματικό ζήτημα για την Ε.Ε. ωστόσο ξεπερνά τις όποιες συνθήκες και τα γραπτά….
Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η έννοια της αλληλεγγύης, η οποία διαβρώθηκε με την κρίση χρέους και την προσφυγική που ακολούθησε…
Πρέπει οι νέοι να νιώσουν και πάλι σπίτι τους την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να πέσουν στην παγίδα εξτρεμιστικών τάσεων…
Όπως σχολίασε επί αυτού ο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, ο εθνικισμός είναι σαν τον αλκοολισμό, καθώς «το βράδυ αισθανόμαστε καλά, αλλά το πρωί ξυπνάμε με πονοκέφαλο»…
Σε συνέντευξή του την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τους πολίτες να «υπερασπιστούν με την καρδιά τους» την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί αντίφαση προς τα εθνικά κράτη.
Το αντίθετο συμβαίνει, καθώς τα εθνικά κράτη είναι συνυφασμένα με τους Ευρωπαίους από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας και μετά.
Ο 56χρονος Ολλανδός, στενός φίλος του Jean Claude Juncker, υπογράμμισε ωστόσο ότι έχει απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και της δυσπιστίας, με την οποία πολλοί αντιμετωπίζουν πλέον την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία:
«Οι νέοι άνθρωποι λένε: δεν μας αρέσουν οι θεσμοί, αλλά η Ευρώπη είναι ο (ενιαίος) χώρος, στον οποίο μπορούμε να ζήσουμε, να ταξιδέψουμε και να συνεννοηθούμε με όλους σε… χάλια αγγλικά», σχολιάζει με χιούμορ.
Ο σοσιαλδημοκράτης αφήνει να εννοηθεί ότι δεν χρειάζονται οράματα και φιλόδοξοι στόχοι εντός του μπλοκ, αλλά ουσιαστική και ορατή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
«Οι νέοι άνθρωποι σήμερα είναι ιδεαλιστές, αλλά όχι ιδεολόγοι.
Δεν θα τους πείσουμε μιλώντας για την ομοσπονδιακή δομή της Ευρώπης.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λύσεις για την ενεργειακή κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανισότητες στον κόσμο.
Θέλουμε εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά, να προοδεύσουμε, να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας.
Το ευρώ και η ενιαία αγορά δεν ήταν στόχοι, ήταν εργαλεία», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Απέρριψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αίτημα Τσίπρα για τα εργασιακά - Έμειναν εκτός της Διακήρυξης της Ρώμης
Το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, δεν περιλαμβάνει την αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσον αφορά τα εργασιακά, την οποία επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναζητούσε στήριξη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να μπει τέλος στο αδιέξοδο με το Δ.Ν.Τ., λόγω των απαιτήσεων του Ταμείου για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Ειδικότερα, σχετικά με την Κοινωνική Ευρώπη (το κομμάτι της Διακήρυξης στο οποίο έδωσε και τη μεγαλύτερη έμφαση η Ελλάδα, ζητώντας να συμπεριληφθεί μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου») το νέο κείμενο προσθέτει μια αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα.
Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.
Συγκεκριμένα, στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς.
Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Το τελικό προσχέδιο θα φτάσει στο τραπέζι των 27 αρχηγών της Ε.Ε., οι οποίοι συναντώνται αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ, με πολύ μικρές αλλαγές.
Όπως και στο προηγούμενο προσχέδιο, ως βασικό σημείο υπογραμμίζεται η ανάγκη για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.
Στην παράγραφο που αναφέρεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, τονίζεται με ελαφρώς διαφοροποιημένη έκφραση, αλλά με ίδιο το βασικό νόημα, ότι «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα.
Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη».
Επιπλέον, στην πρόταση περί αλληλεγγύης και ενότητας, προστίθεται μια φράση για την ανάγκη σεβασμού των κοινών κανόνων:
«Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».
Σημειώνεται ότι η Πολωνή πρωθυπουργός, Beata Szydlo -σε συνέχεια της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στη Βαρσοβία η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- απειλούσε ανοιχτά να μην υπογράψει τη Διακήρυξη, εάν δε συμπεριλαμβάνονταν οι «προτεραιότητες της Πολωνίας».
Οι εν λόγω προτεραιότητες αφορούν κυρίως στην ενότητα της Ε.Ε., τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους κοινούς κανόνες της αγοράς.
Ουσιαστικά, η Πολωνία αντιτίθεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, το οποίο κατά τη γνώμη της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά όσων δεν βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Η κοινή δήλωση επισημαίνει επίσης τις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι «περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες». Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο κοινό όραμα για την επόμενη 10ετία, το κείμενο των «27» έχει διαφοροποιηθεί.
Ειδικότερα, η επιθυμία για «μια Ένωση, η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση» γίνεται «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη».
Νωρίτερα...
Πολωνία και Ελλάδα, τα «αγκάθια» της Συνόδου
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα (βέβαια διαψεύστηκε από Αθήνα…), Ελλάδα και Πολωνία απειλούν να μην υπογράψουν τη Διακήρυξη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνδέσει τη Διακήρυξη με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα με τους δανειστές, καθώς θέλει να επιτύχει ουσιώδεις απτές αλλαγές στα εργασιακά.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής αλλά και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, είναι το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών να περιλαμβάνει ειδική αναφορά στο θέμα «της προστασίας των εργαζομένων», ζήτημα που «καίει» την ελληνική πλευρά όσον αφορά το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο είναι και το μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις με τους δανειστές.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, το θέμα μπορεί μόνο να επιλυθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει αύριο 24 Μαρτίου 2017 στην ιταλική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρώμη θα βρεθεί και η υπουργός Εργασίας, Έφη
Αχτσιόγλου, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις της Nostra Europa στην Ιταλία, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της Ιδρυτικής Συνθήκης.
Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο αντίστοιχων επαφών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με στόχο να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και ότι το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατίας και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά στην Πολωνία, η εγχώρια κυβέρνηση αντιτίθεται μεταξύ άλλων και σε μία Ε.Ε. «πολλών ταχυτήτων».
«Εάν η δήλωση δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, δεν θα τη δεχτούμε.
Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στενή συνεργασία του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων και των κανόνων της ενιαίας αγοράς δεν μπορούν να διαιρεθούν, αλλά να ενωθούν - αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που πρέπει να συμπεριληφθούν στη δήλωση», διαμήνυσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Beata Szydlo.
Βέβαια, διπλωμάτες της Βαρσοβίας αναφέρουν στο πρακτορείο πως η πολωνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί το προσχέδιο της Διακήρυξης και οι δηλώσεις της κας Szydlo προσφέρονται προς εσωτερική κατανάλωση…
Η δυσάρεστη έκπληξη για τον Έλληνα πρωθυπουργό…
Ανεπιθύμητο κήρυξε τον Έλληνα πρωθυπουργό το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας με αφορμή τη σημερινή (23/3/2017) ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης σε εκδήλωση του δικτύου transform Europe.
«Όποιος πουλάει το λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος» αφού και «εξαπάτησε τους Έλληνες για να συνεχίσει μετά τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, την Ε.Κ.Τ., το Δ.Ν.Τ. υπό τον εκβιασμό του δημόσιου χρέους.
Από τον Τσίπρα δεν παίρνουμε μαθήματα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
«Ο Τσίπρας και οι δυνάμεις της νέας σοσιαλδημοκρατίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνουν τη λαϊκή αντίσταση και αποπροσανατολίζουν τους νέους και τους εργαζόμενους κρύβοντας την ιμπεριαλιστική φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την ψευδαίσθηση ότι στο εσωτερικό της και στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει μία πολιτική ικανή να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες της λαϊκής τάξης και να εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές μέλλον.
Δεν έχει σημασία πίσω από ποια μάσκα κρύβεται, ένας υπηρέτης των αφεντικών δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα, δεν είναι ευπρόσδεκτος.
Έξω ο Τσίπρας από το Πανεπιστήμιο!», αναφέρει η νεολαία, που μάλιστα πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το πανεπιστήμιο Sapienza.
Επιστολή Τσίπρα σε Tusk, Juncker, Muscat και Gentiloni για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες το απόγευμα 23 Μαρτίου του 2017 επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Joseph Muscat και Paolo Gentiloni, με την οποία τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε.
Όπως γράφει ο Τσίπρας, τα τελευταία χρόνια πολλές από τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης με στόχο την πρόοδο, την ευημερία και την ειρήνη, απειλούνται, παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση.
Οι κατακτήσεις αυτές έχουν στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία και στην κοινωνική προστασία.
Στην Ελλάδα περιορίζεται το δικαίωμα της δημοκρατικής επιλογής των λαών της Ευρώπης και της βούλησης των κυβερνήσεων που εκλέγουν να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις αυτές.
Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς πιστεύουμε πως κινείται σε σωστή κατεύθυνση, επισημαίνει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός, ζητώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα.
Για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ζητά την υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στο δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
(Πρώτη ενημέρωση 22:59, 23 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών