Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες «ξεφορτώνονται» με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς τα NPLs

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες «ξεφορτώνονται» με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς τα NPLs
Ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών των πλειστηριασμών
Στην  αργή διαδικασία πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handlesblatt.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι ελληνικές τράπεζες δυσκολεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.
Στην πραγματικότητα θα πρέπει να προχωρήσουν και σε πώληση των assets που τα καλύπτουν.
Όμως βίαιες αντιδράσεις και απεργίες έχουν καθυστερήσει τους πλειστηριασμούς.
Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες δεν κατορθώνουν να επιτύχουν τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τα stress tests που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ».
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα.
Από τη μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι θα προστατέψει τους υπερχεωμένους κατόχους στεγαστικών δανείων.
Από την άλλη, όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ένα «παγώσει» η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης και η επιστροφή της στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 θα τεθεί σε κίνδυνο.
«Η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 οικονομική βοήθεια ύψους σχεδόν 256 δις ευρώ προκειμένου να αποφύγει μια χρεοκοπία.
Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν σε όσα χρήματα έλαβαν από κοινού η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία. Ωστόσο η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί.
Παρότι η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, είναι αβέβαιο το πώς θα κατορθώσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της», υπογραμμίζει η Handelsblatt.
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης επικαλείτο το σύνθημα «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».
Σήμερα «η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει σκληρούς χειρισμούς προκειμένου να κατευνάσει τους επικριτές.
Ακίνητα με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ δεν θα πρέπει να τίθενται σε πλειστηριασμό, ανακοίνωσε ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Σε αυτό συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση με τις τράπεζες, μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το διαψεύδει εμφατικά: "Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία"», δήλωσε στη Handelsblatt ο πρόεδρος της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι οι τράπεζες θέλουν αρχικά να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιπτώσεων.
Ο Νίκος Καραμούζης υπογραμμίζει ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και προειδοποιεί: «Εάν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σχηματίσουν την εντύπωση ότι μπορούν απλά να αγνοήσουν τις δεσμεύσεις τους, οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία συνολικά απειλούνται να οδηγηθούν σε μια αδιέξοδη κατάσταση».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης