Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για διπλωματία της δολιοφθοράς
(upd) To Iράν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, την ώρα που εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των δεξανοπλοίων που διέρχονται το στενό του Χορμούζ από όπου διακινείται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Fox News, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα στενά του Ορμούζ δεν θα κλείσουν και αν αυτό συμβεί θα είναι για λίγο.
Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».
Οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, έχουν προκαλέσει αγωνία και στην αγορά πετρελαίου, τη στιγμή που ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σφοδρά λεκτικά πυρά, με την Ουάσινγκον να κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν πως βρίσκεται πως πίσω από αυτήν την επίθεση, κατηγορία την οποία αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για διπλωματία της δολιοφθοράς.
«Το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν - χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης- κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β προχωρά στο Σχέδιο Β: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Shinzo Abe και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας [των ΗΠΑ] σε βάρος του Ιράν», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Zarif.
Σημειώνεται ότι ο Zarif στην Ομάδα Β εντάσσει μεταξύ άλλων και τον John Bolton, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Trump, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman.
Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφία που φέρεται να δείχνει - όπως λένε οι ΗΠΑ - στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια και να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ έδωσαν στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Παράλληλα δημοσιοποίησαν και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.
«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Bill Urban σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας «το βίντεο επισυνάπτεται».
Ιπτάμενο αντικείμενο πριν την έκρηξη
Μέχρι στιγμής δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι προκάλεσε τις εκρήξεις στα δεξαμενόπλοια Front Altair (νορβηγικής ιδιοκτησίας) και Kokuka Courageous (ιαπωνικής ιδιοκτησίας).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δεξαμενόπλοιο Front Altair τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από μια έκρηξη που μια πηγή τόνισε ότι προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη.
Το πλήρωμα του πλοίου -που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ - το περισυνέλεξε πλοίο που έπλεε στην περιοχή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ιρανικό σκάφος διάσωσης.
Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο - ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας- εκκενώθηκε μετά την έκρηξη, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως το τάνκερ επλήγη από τορπίλη.
Τον ισχυρισμό αυτό πάντως διέψευσε σε σημερινή της συνέντευξη τύπου η διοίκηση της διαχειρίστριας εταιρείας του Kokuka Courageous, αναφέροντας πως το πλήρωμα του πλοίου λίγο πριν από τη δεύτερη έκρηξη, είδε ένα ιπτάμενο αντικείμενο.
Όπως ειπώθηκε το πλοίο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετή ώρα διαφορά ενώ υπογραμμίστηκε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας.
Εμπειρογνώμονες του Ιράν ελέγχουν αν μπορεί να επιστρέψει το πλήρωμα στο ένα από τα δύο πλοία
Το Ιράν έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει εμπειρογνώμονες στο πετρελαιοφόρο από το οποίο έσωσε μέλη του πληρώματος, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε από επίθεση, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να επιστρέψουν στο πλοίο.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει μεγάλη αυτοσυγκράτηση εν μέσω αυξανόμενων καταγγελιών των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, σχετικά με τις επιθέσεις στα πετρελαιοφόρα, στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν αρνείται κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ ο Allahmorad Afifipour, επικεφαλής του Λιμενικού στην ιρανική παράκτια επαρχία Hormozgan δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim
"Πυρκαγιά υπήρξε και στα δύο δεξαμενόπλοια.
Στέλνουμε εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουμε εάν το πλήρωμα που διασώθηκε από το Ιράν μπορεί να επιστρέψει στο ένα δεξαμενόπλοιο".
Το ισπανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι ιρανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης μετέφεραν 44 ναυτικούς από τα δύο πετρελαιοφόρα στο λιμάνι του Bandar Jask.
Ωστόσο, η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι 21 μέλη από το πλήρωμα του ιαπωνικού πλοίου Kokuka περισυλλέγησαν από ολλανδικό ρυμουλκό και μεταφέρθηκαν στο σκάφος USSBainbridge.
Τα ιρανικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες από 23 μέλη διάσωσης και ανέφεραν ότι 11 από αυτούς ήταν Ρώσοι, 11 Φιλιππινέζοι και ένας Γεωργιανός.
Rouhani: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα (14/6) ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας H. Rouhani στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS) στο Μπισκέκ, στο Κιργιστάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
O Rouhani δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι αμερικανικές ενέργειες θέτουν "σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα" στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως, μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης για τις επιθέσεις την Πέμπτη εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν ως "αβάσιμες" από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδεικνύει μια επιθετική προσέγγιση και συνιστά μεγάλη απειλή για την περιφερειακή και τη παγκόσμια ασφάλεια, παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες", δήλωσε ο Rouhani.
Η περιοχή είναι θέατρο τον τελευταίο και πλέον μήνα μιας κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Η Ουάσινγκτον δεν σταματά να σκληραίνει τις οικονομικές και τις διπλωματικές της κυρώσεις κατά της Τεχεράνης μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στις αρχές Μαΐου ενέτεινε ξαφνικά την ανάπτυξη των στρατευμάτων της στη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας το ιρανικό καθεστώς ότι ετοιμάζει "επικείμενες" επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.
Πυρά Pompeo κατά του Ιράν
Για αναίσχυντη επίθεση του Ιράν έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε χθες (13/6) ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά, με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και την προηγμένη μέθοδο των επιθέσεων, ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τεχεράνη εργάζεται για να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου από τα Στενά της Χορμούζ.
Οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλιμάκωση των εντάσεων, σημείωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσει το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ωστόσο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων".
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από αμερικανό αξιωματούχο, το πλήρωμα του ενός από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχτηκαν επίθεση σήμερα στον Κόλπο του Ομάν το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, που δεν είχε εκραγεί, προσκολημμένο στα πλευρά του.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, ο μηχανισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μαγνητική νάρκη.
Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη σημερινή επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις, κατηγορία που η Τεχεράνη απορρίπτει κατηγορηματικά.
Αντιδράσεις
Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας S. Abe βρισκόταν στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Ο Abe κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών J. Zarif χαρακτήρισε «ύποπτα» τα δύο περιστατικά, τονίζοντας με tweet του πως οι επιθέσεις έγιναν ενώ ο Abe συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Khamenei «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες».
Ο Khamenei δήλωσε στον Άμπε ότι δεν θα επαναλάβει την «πικρή εμπειρία» να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump
Ο Ιρανός πρόεδρος H. Rouhani δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, S. Shanders, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν την κατάσταση στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από τις επιθέσεις, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Trump ενημερώθηκε για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών S. Ryabkov δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε κάθε επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων» και ζήτησε την «αποσαφήνιση των γεγονότων» και την «απόδοση ευθυνών», τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει μια μεγάλη σύγκρουση στον Κόλπο.
Το Λονδίνο από την πλευρά του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αναφορές των επιθέσεων, σημειώνοντας ότι συνεργάζεται με εταίρους επί του περιστατικού.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών H. Maas εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι «οι αναφορές που έχουμε λάβει... είναι εξαιρετικά ανησυχητικές».
«Μια κλιμάκωση της κατάστασης είναι επικίνδυνη, αυτά είναι γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε ο Maas, που μόλις επέστρεψε από περιοδεία του στο Ιράν και άλλες χώρες στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ανακοίνωσε ότι κανείς δεν ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, λόγω έλλειψης πληροφοριών.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας F. Mogherini ζήτησε να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή.
Το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν και οι δύο ακτογραμμές κατά μήκος του Κόλπου του Ομάν, δεν απάντησαν άμεσα για να σχολιάσουν το συμβάν.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -αντίπαλοί του Ιράν στην περιοχή- έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου στον Κόλπο θέτουν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και την περιφερειακή ασφάλεια.
Συνεχίζεται η άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών
Άνοδο καταγράφει σήμερα Παρασκευή (14/6) το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν και οι οποίες έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,51% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,62 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,13% στα 52,35 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ προχώρησε χθες σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη στη ζήτηση πετρελαίου το 2019, και συγκεκριμένα στα 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως.
«Οι σημαντική καθοδικοί κίνδυνοι από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων που εξαπλώνονται στην παγκόσμια ανάπτυξη της ζήτησης παραμένουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΟΠΕΚ.
www.bankingnews.gr
«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Fox News, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα στενά του Ορμούζ δεν θα κλείσουν και αν αυτό συμβεί θα είναι για λίγο.
Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».
Οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, έχουν προκαλέσει αγωνία και στην αγορά πετρελαίου, τη στιγμή που ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σφοδρά λεκτικά πυρά, με την Ουάσινγκον να κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν πως βρίσκεται πως πίσω από αυτήν την επίθεση, κατηγορία την οποία αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για διπλωματία της δολιοφθοράς.
«Το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν - χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης- κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β προχωρά στο Σχέδιο Β: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Shinzo Abe και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας [των ΗΠΑ] σε βάρος του Ιράν», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Zarif.
Σημειώνεται ότι ο Zarif στην Ομάδα Β εντάσσει μεταξύ άλλων και τον John Bolton, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Trump, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman.
Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφία που φέρεται να δείχνει - όπως λένε οι ΗΠΑ - στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια και να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ έδωσαν στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Παράλληλα δημοσιοποίησαν και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.
«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Bill Urban σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας «το βίντεο επισυνάπτεται».
Ιπτάμενο αντικείμενο πριν την έκρηξη
Μέχρι στιγμής δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι προκάλεσε τις εκρήξεις στα δεξαμενόπλοια Front Altair (νορβηγικής ιδιοκτησίας) και Kokuka Courageous (ιαπωνικής ιδιοκτησίας).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δεξαμενόπλοιο Front Altair τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από μια έκρηξη που μια πηγή τόνισε ότι προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη.
Το πλήρωμα του πλοίου -που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ - το περισυνέλεξε πλοίο που έπλεε στην περιοχή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ιρανικό σκάφος διάσωσης.
Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο - ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας- εκκενώθηκε μετά την έκρηξη, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως το τάνκερ επλήγη από τορπίλη.
Τον ισχυρισμό αυτό πάντως διέψευσε σε σημερινή της συνέντευξη τύπου η διοίκηση της διαχειρίστριας εταιρείας του Kokuka Courageous, αναφέροντας πως το πλήρωμα του πλοίου λίγο πριν από τη δεύτερη έκρηξη, είδε ένα ιπτάμενο αντικείμενο.
Όπως ειπώθηκε το πλοίο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετή ώρα διαφορά ενώ υπογραμμίστηκε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας.
Εμπειρογνώμονες του Ιράν ελέγχουν αν μπορεί να επιστρέψει το πλήρωμα στο ένα από τα δύο πλοία
Το Ιράν έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει εμπειρογνώμονες στο πετρελαιοφόρο από το οποίο έσωσε μέλη του πληρώματος, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε από επίθεση, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να επιστρέψουν στο πλοίο.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει μεγάλη αυτοσυγκράτηση εν μέσω αυξανόμενων καταγγελιών των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, σχετικά με τις επιθέσεις στα πετρελαιοφόρα, στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν αρνείται κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ ο Allahmorad Afifipour, επικεφαλής του Λιμενικού στην ιρανική παράκτια επαρχία Hormozgan δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim
"Πυρκαγιά υπήρξε και στα δύο δεξαμενόπλοια.
Στέλνουμε εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουμε εάν το πλήρωμα που διασώθηκε από το Ιράν μπορεί να επιστρέψει στο ένα δεξαμενόπλοιο".
Το ισπανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι ιρανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης μετέφεραν 44 ναυτικούς από τα δύο πετρελαιοφόρα στο λιμάνι του Bandar Jask.
Ωστόσο, η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι 21 μέλη από το πλήρωμα του ιαπωνικού πλοίου Kokuka περισυλλέγησαν από ολλανδικό ρυμουλκό και μεταφέρθηκαν στο σκάφος USSBainbridge.
Τα ιρανικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες από 23 μέλη διάσωσης και ανέφεραν ότι 11 από αυτούς ήταν Ρώσοι, 11 Φιλιππινέζοι και ένας Γεωργιανός.
Rouhani: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα (14/6) ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας H. Rouhani στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS) στο Μπισκέκ, στο Κιργιστάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
O Rouhani δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι αμερικανικές ενέργειες θέτουν "σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα" στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως, μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης για τις επιθέσεις την Πέμπτη εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν ως "αβάσιμες" από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδεικνύει μια επιθετική προσέγγιση και συνιστά μεγάλη απειλή για την περιφερειακή και τη παγκόσμια ασφάλεια, παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες", δήλωσε ο Rouhani.
Η περιοχή είναι θέατρο τον τελευταίο και πλέον μήνα μιας κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Η Ουάσινγκτον δεν σταματά να σκληραίνει τις οικονομικές και τις διπλωματικές της κυρώσεις κατά της Τεχεράνης μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στις αρχές Μαΐου ενέτεινε ξαφνικά την ανάπτυξη των στρατευμάτων της στη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας το ιρανικό καθεστώς ότι ετοιμάζει "επικείμενες" επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.
Πυρά Pompeo κατά του Ιράν
Για αναίσχυντη επίθεση του Ιράν έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε χθες (13/6) ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά, με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και την προηγμένη μέθοδο των επιθέσεων, ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τεχεράνη εργάζεται για να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου από τα Στενά της Χορμούζ.
Οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλιμάκωση των εντάσεων, σημείωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσει το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ωστόσο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων".
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από αμερικανό αξιωματούχο, το πλήρωμα του ενός από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχτηκαν επίθεση σήμερα στον Κόλπο του Ομάν το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, που δεν είχε εκραγεί, προσκολημμένο στα πλευρά του.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, ο μηχανισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μαγνητική νάρκη.
Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη σημερινή επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις, κατηγορία που η Τεχεράνη απορρίπτει κατηγορηματικά.
Αντιδράσεις
Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας S. Abe βρισκόταν στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Ο Abe κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών J. Zarif χαρακτήρισε «ύποπτα» τα δύο περιστατικά, τονίζοντας με tweet του πως οι επιθέσεις έγιναν ενώ ο Abe συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Khamenei «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες».
Ο Khamenei δήλωσε στον Άμπε ότι δεν θα επαναλάβει την «πικρή εμπειρία» να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump
Ο Ιρανός πρόεδρος H. Rouhani δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, S. Shanders, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν την κατάσταση στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από τις επιθέσεις, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Trump ενημερώθηκε για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών S. Ryabkov δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε κάθε επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων» και ζήτησε την «αποσαφήνιση των γεγονότων» και την «απόδοση ευθυνών», τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει μια μεγάλη σύγκρουση στον Κόλπο.
Το Λονδίνο από την πλευρά του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αναφορές των επιθέσεων, σημειώνοντας ότι συνεργάζεται με εταίρους επί του περιστατικού.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών H. Maas εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι «οι αναφορές που έχουμε λάβει... είναι εξαιρετικά ανησυχητικές».
«Μια κλιμάκωση της κατάστασης είναι επικίνδυνη, αυτά είναι γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε ο Maas, που μόλις επέστρεψε από περιοδεία του στο Ιράν και άλλες χώρες στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ανακοίνωσε ότι κανείς δεν ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, λόγω έλλειψης πληροφοριών.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας F. Mogherini ζήτησε να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή.
Το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν και οι δύο ακτογραμμές κατά μήκος του Κόλπου του Ομάν, δεν απάντησαν άμεσα για να σχολιάσουν το συμβάν.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -αντίπαλοί του Ιράν στην περιοχή- έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου στον Κόλπο θέτουν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και την περιφερειακή ασφάλεια.
Συνεχίζεται η άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών
Άνοδο καταγράφει σήμερα Παρασκευή (14/6) το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν και οι οποίες έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,51% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,62 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,13% στα 52,35 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ προχώρησε χθες σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη στη ζήτηση πετρελαίου το 2019, και συγκεκριμένα στα 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως.
«Οι σημαντική καθοδικοί κίνδυνοι από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων που εξαπλώνονται στην παγκόσμια ανάπτυξη της ζήτησης παραμένουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΟΠΕΚ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών