Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκεχειρία στη Λιβύη - Ο Sarraj ζήτησε και αποστρατικοποίηση της Σύρτης

Εκεχειρία στη Λιβύη - Ο Sarraj ζήτησε και αποστρατικοποίηση της Σύρτης
Η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα μια κατάπαυση του πυρός
Εκεχειρία κήρυξε σήμερα (21/8/2020) η κυβέρνηση της Λιβύης.
Ειδικότερα, ο Fayez al-Sarraj «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως τα πυρά και όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις σε όλα τα εδάφη της Λιβύης», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ηγεσία της κυβέρνησης.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει ακόμα σχολιασμός από τον βετεράνο διοικητή Khalifa Haftar ή τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), ωστόσο ο επικεφαλής μιας βουλής με έδρα στα ανατολικά της χώρας που ευθυγραμμίζεται με τον Haftar εξέδωσε ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΕΣ στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Sarraj προτείνει να ανακηρυχθούν σε αποστρατικοποιημένες ζώνες η Σύρτη και Τζούφρα, που ωστόσο ανήκουν στον Haftar.
Μάλιστα φέρεται να θέτει ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός την μετατροπή των δύο κομβικών περιοχών σε ουδέτερη ζώνη.

Εκλογές από τις αντίπαλες αρχές

Οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ.
Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Fayez al-Sarraj και ο Aguila Saleh, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια».

Η Αίγυπτος χαιρετίζει την απόφαση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi, χαιρέτισε την ανακοίνωση από τις αντίπαλες αρχές στη Λιβύη μιας κατάπαυσης του πυρός και της προσεχούς διοργάνωσης εκλογών.
«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου και της Βουλής που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη λιβυκή επικράτεια», ανέφερε ο al-Sisi μέσω του Twitter.
«Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας» σ' αυτή τη χώρα, πρόσθεσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη

Την εκεχειρία στη Λιβύη χαιρετίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, με την ελπίδα να είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης μέσω εθνικής συμφιλίωσης, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών υπό διεθνή εποπτεία που θα διασφαλίσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πλήρη ανεξαρτησία για τον λιβυκό λαό, του οποίου οι δίκαιες προσδοκίες πρέπει τώρα να εκπληρωθούν», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης αναφέρεται πως «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την επίλυση της λιβυκής κρίσης βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των Συμπερασμάτων του Βερολίνου και την απαλλαγή της χώρας από ξένες παρεμβάσεις.
Είναι δε πρόθυμη να συμβάλλει εποικοδομητικά στο μέλλον της Λιβύης και των γειτόνων της στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ του ελληνικού και λιβυκού λαού».
Τέλος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί «όλα τα μέρη να επενδύσουν σε αυτήν την προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανοικοδόμηση της Λιβύης προς όφελος όλων των Λίβυων».

Το ταξίδι Akar στην Τρίπολη

Πάντως, η κατάπαυση του πυρός αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τις επαφές που είχε στη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, συνοδευόμενος από αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Οι επαφές αυτές είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, του Haftar ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για επίθεση που θα έχει ως σκοπό τις εγκαταστάσεις πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης