Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τα έκτροπα και τον αποκλεισμό Trump από το twitter
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Το κλείδωμα του λογαριασμού στο twitter του Αμερικανού προέδρου, πιο αποτελεσματικό από τα συνταγματικά όργανα
Τον αποκλεισμό του Donald Trump από το twitter με το κλείδωμα του διάσημου προσωπικού του λογαριασμού σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και παρατηρεί:
«Το κλείδωμα του λογαριασμού στο twitter του Αμερικανού προέδρου είναι, όπως φαίνεται για την ώρα, πολύ πιο αποτελεσματικό από τα συνταγματικά όργανα.
Αυτό δείχνει τη δύναμη που έχουν αντίστοιχες διεθνείς πλατφόρμες (…)
Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πλατφόρμες δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί αλλά ιδιωτικές εταιρείες -και ως τέτοιες είναι καταρχήν φορείς θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν (για όλους) και σε αυτούς ανήκουν η αποφυγή παρακίνησης σε βία όπως και η μη δημοσίευση ποινικά κολάσιμου περιεχομένου (…)
O Trump με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι στην πραγματικότητα φορέας δικαιωμάτων -υποχρεούται να τα θεσπίζει.
Παρόλα αυτά και για τον ίδιο παραμένει ανοιχτή η δικαστική οδός, που του αρέσει τόσο πολύ.
Στην πραγματικότητα πολλά συνηγορούν στο να δοθεί χώρος στην ελευθερία.
Από την τερατώδη συμπεριφορά ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημοκρατίας δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά γενικοί κανόνες.
Ωστόσο ένα πράγμα παραμένει σαφές: Το κράτος δεν πρέπει να απαλλαγεί από την ευθύνη του -ειδικά απέναντι σε εκείνους που μερικές φορές είναι πιο ισχυροί από αυτό».
Neue Zürcher Zeitung: Μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση
Το ίδιο θέμα σχολιάζει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, η οποία παρατηρεί: «Η απόφαση (σσ: του αποκλεισμού του Trump από το twitter) επευφημείται από πολλούς, αλλά είναι κυρίως το εξής: μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση.
Η εκδίωξη του προέδρου από την πλατφόρμα είναι ένα δημοσιοσχετίστικο 'πραξικόπημα', το Facebook και το twitter δρουν με οπορτουνισμό.
Ο Trump δεν εκλέχθηκε ξανά, έχει χάσει τη σημασία του, οι ταραχές στο Καπιτώλιο ήταν το πιο άσχημο τέλος της θητείας του -τώρα μπορεί να αποκλειστεί για ένα διάστημα χωρίς τύψεις και υπό βροχή χειροκροτημάτων.
Το πρόβλημα Trump, τουλάχιστον για τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει προς το παρόν διευθετηθεί».
H ελβετική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «άθελά τους το Facebook και το twitter ενήργησαν ως καταλύτες της πολιτικής Trump.
Το επέτρεψαν γιατί γνώριζαν ότι θα τραβήξουν πάνω τους την προσοχή.
Ήταν το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπισαν και τα ΜΜΕ: ο Trump ήταν μία ενόχληση, αλλά έφερνε κλικ κι έτσι έσοδα.
Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ευθύνονται για αυτά που αναρτούν οι χρήστες τους - αλλά για το πώς αυτά διαδίδονται».
Οι νίκες της δημοκρατίας δεν είναι ποτέ οριστικές
Από την πλευρά της η αυστριακή Der Standard σε σχόλιό της αναφέρει: «Οι περασμένες εβδομάδες έδειξαν την ανθεκτικότητα αλλά και την ευθραυστότητα του πολιτικού συστήματος.
Οι θεσμοί ήταν ακόμη αρκετά δυνατοί για να αντιμετωπίσουν τον Trump και τους υποστηρικτές του.
Αλλά γλίτωσαν οριακά: αν ο Trump είχε κερδίσει τις εκλογές με μερικές χιλιάδες περισσότερες ψήφους, οι κατά τόπους πολιτικοί και τα δικαστήρια θα μπορούσαν να είχαν αντιστρέψει τη νόμιμη εκλογή του Joe Biden σε μερικές εβδομάδες.
Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν η τελευταία εξέγερση για μια χαμένη μάχη.
Αλλά η ιστορία έχει διδάξει ότι τέτοιες νίκες δεν είναι ποτέ οριστικές.
Για τους δημοκράτες πολιτικούς και από τα δύο κόμματα και τους θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών οι προκλήσεις τώρα ξεκινούν.
Ο Trump ως πρόσωπο δεν είναι καν ο μεγαλύτερος κίνδυνος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών