Οι τράπεζες αναμένεται να περιορίσουν την πρόσβαση στη στέγαση και την καταναλωτική πίστη, υπογράμμισε η ΕΚΤ στην τριμηνιαία έκθεση της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να δυσχεράνουν περαιτέρω την πρόσβαση στις πιστώσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, ακριβώς όπως τα lockdowns που σχετίζονται με την πανδημία αναγκάζουν πολλές εταιρείες να βασίζονται σε ρευστότητα που προέρχεται από δάνεισμό έκτακτης ανάγκης.
Κόστος δανεισμού
Με μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ευρώπης κατά το περελθόν έτος να έχει πέσει θύμα των περιοριστικών μέτρων, οι πιστώσεις ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση εν ζωή των εταιρειών και η ΕΚΤ έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της προσπάθειάς της στη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού ώστε να παράσχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Φερεγγυότητα
Όμως, οι τράπεζες θα καταστήσουν την πρόσβαση στις πιστώσεις δυσχερέστερη και πιο ακριβή, φοβούμενοι ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις δανειακές του υποχρεώσεις - πρόκειται για τους όρους που αφορούν την κρίση φερεγγυότητας την οποία φοβούνται οι τράπεζες.
Πιστοληπτική ικανότητα
«Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα όσον αφορά τα δάνεια προς επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021, αντικατοπτρίζοντας τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες», δήλωσε η ΕΚΤ.
Οι τράπεζες αναμένουν επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση στη στεγαστική και την καταναλωτική πίστη, υπογραμμίζεται από την ΕΚΤ.
Πιστωτική πολιτική
Η έκθεσή της βασίστηκε σε μια έρευνα μεταξύ 143 τραπεζών που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 29 Δεκεμβρίου την περίοδο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων σε όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης.
Φοβούμενη ότι οι τράπεζες θα καταστήσουν κατά πολύ αυστηρότερη την πιστωτική πολιτική τους, η ΕΚΤ προσέφερε στις τράπεζες ακόμη μεγαλύτερη πίστωση, στο - 1% τον περασμένο μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράσχουν ρευστότητα σε εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν ενταχθεί σε moratoria, περιμένοντας την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση.
Ωστόσο, οι τράπεζες τελούν ακόμη υπό πίεση, συμπεριλαμβανομένων των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ, προκειμένου να διατηρήσουν τους ισολογισμούς τους «καθαρούς» και να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές προβλέψεις έναντι του ενδεχομένου αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Κεφαλαιακή θέση
Οι τράπεζες στο πλαίσιο της έρευνα της ΕΚΤ ανέφεραν ότι τα εποπτικά μέτρα είχαν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους θέση και βοήθησαν στη χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τους έκαναν να καταστήσουν περισσότερο αυστηρά τα πρότυπα όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα.
Η τριμηνιαία έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό αποτελεί βασική συμβολή στις συζητήσεις της ΕΚΤ και έρχεται μόλις δύο ημέρες πριν από τη σύγκληση του ΔΣ (21 Ιανουαρίου) το οποίο αναμένεται αν επαναβεβαιώσει την υπερ-χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ αλλά είναι μάλλον απίθανο να ανακοινώσει νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής.
www,bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών