Τελευταία Νέα
Διεθνή

PIIE: Η Κίνα αθέτησε την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ – Τι θα κάνει ο Biden;

PIIE: Η Κίνα αθέτησε την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ – Τι θα κάνει ο Biden;
Η Κίνα απέτυχε να αγοράσει από τις ΗΠΑ τον συμφωνημένο όγκο αγαθών, στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης»
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις να αγοράσει τον όγκο των προϊόντων που συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση Trump.
Η Κίνα είχε συμφωνήσει να αγοράσει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ για δύο χρόνια - το 2020 και το 2021 - σε σχέση με τις αγορές της το 2017.
Η συμφωνία, που υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο (2020), σταμάτησε έναν καταστροφικό πόλεμο δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που ξεκίνησε το 2018.
0000.png
Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της, η Κίνα εισήγαγε 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά αγαθά που συμφωνήθηκαν στη συμφωνία - περίπου το 58% των στοχευμένων 173,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, σύμφωνα με δεδομένα από τα κινεζικά τελωνεία, που συγκεντρώθηκαν από το think tank Peterson Institute for International Economics.
111.png

Τα στατιστικά στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ συχνά δεν αντικατοπτρίζουν εκείνα των εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Κίνα, εν μέρει λόγω διαφορετικών μεθόδων και προτύπων συλλογής δεδομένων στις δύο χώρες.

Μη ρεαλιστικός στόχος

Ακόμα και πριν από την πανδημία, αρκετοί ειδικοί υποστήριζαν ότι δεν ήταν ρεαλιστικό για την Κίνα να αυξήσει τις αγορές αγαθών των ΗΠΑ κατά το ποσό αυτό.
Η επιδημία Covid-19 έκανε την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης ακόμη πιο δύσκολη καθώς η ζήτηση εισαγωγών από την Κίνα έπεσε.
Εκτός από τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, η συμφωνία «πρώτης φάσης» περιελάμβανε επίσης ευρείες διατάξεις για την Κίνα για την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και το άνοιγμα των αγορών της σε εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Υπήρξε πρόοδος σε άλλα μέρη της συμφωνίας

Ο Robert Lighthizer, πρώην εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο έχει κάνει «αρκετά καλή δουλειά» στην εφαρμογή τμημάτων της συμφωνίας.
Ο Lighthizer πρόσθεσε ότι η διοίκηση Biden πρέπει να εμμείνει στην εμπορική συμφωνία και να χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μοχλούς πίεσης, ανέφερε το Reuters.

Τι θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden;

Ο Πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος ορκίστηκε την Τετάρτη, δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την τύχη της «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα ότι θα διατηρήσει τους δασμούς ως έχουν συμφωνηθεί προς την Κίνα και σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιήσει πλήρη αναθεώρηση της συμφωνίας.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι αρκετά μέλη της ομάδας Biden συμφωνούν με την κυβέρνηση Trump σε πολλά θέματα αναφορικά με την Κίνα.
Αυτό σημαίνει ότι μια σκληρή στάση έναντι του Πεκίνου θα συνεχιστεί, αλλά χρησιμοποιώντας μια διαφορετική προσέγγιση, ανέφεραν οι ειδικοί.
«Ο πιο σημαντικός λόγος για να αλλάξουμε την κατεύθυνση είναι ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Trump απέτυχε», δήλωσε ο Scott Kennedy, ανώτερος σύμβουλος για κινεζικές επιχειρήσεις και οικονομικά στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών του think tank ΡΙΙΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης