Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: H Fed θα καθησυχάσει τις αγορές ότι δεν θα βάλει «φρένο» στις αγορές ομολόγων

ΗΠΑ: H Fed θα καθησυχάσει τις αγορές ότι δεν θα βάλει «φρένο» στις αγορές ομολόγων

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2020 στη σύνοδο της Fed o επικεφαλής της Jerome Powell αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι, παρά τους φόβους για πληθωριστικές πιέσεις, δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων

Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell στην σύνοδο της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου θα πρέπει να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών ότι θα υπάρξει αιφνίδιο «φρένο» στη νομισματική πολιτική που ασκεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC τη Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021.

Το «tapering» 

Η μεγάλη λέξη-κλειδί που περιβάλλει τη Fed τώρα είναι το «tapering» το οποίο στην οικονομική ιδιόλεκτο σημαίνει την απόσυρση της νομισματικής πολιτικής από μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Εν προκειμένω αφορά την απόσυρση της Fed από τις μηνιαίες αγορές ομολόγων που έχουν βοηθήσει να διατηρήσει τη ροή μετρητών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν ενθαρρύνει τους επενδυτές να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν κινδύνους παρά τις υψηλές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εταιρειών, υψηλότερες τουλάχιστον από τη φούσκα των εταιρειών dotcom στις αρχές του 21ου αιώνα .
Οι αγορές υπολογίζουν ότι όσο η Fed συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα, τότε είναι ασφαλές κάποιος να εξακολουθήσει να κάποιος επενδύει.
Ο Powell και άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επισημαίνουν ότι έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν σταθέρές τις αγορές ομολόγων - και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού να παραμείνουν κοντά στο μηδέν - έως ότου η οικονομία φανεί ότι είναι αρκετά ισχυρή για να «τρέξει» μόνη της.

Πληθωρισμός


Βασικό στοιχείο σε αυτό είναι η πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος η Fed θέλει να κινείται σταθερά σε επίπεδο 2% - επίπεδο που χάθηκε για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.
Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός θερμανθεί, θα αναγκάσει τελικά την Fed «σφίξει» τη νομισματική της πολιτική.
Μέρος αυτής της «σύσφιξης» θα περιλάμβανε τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ως εκ τούτου, και οι συζητήσεις για το tapering.
Ο Powell αναμένεται να δώσει διαβεβαίωση την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 ότι η Fed δεν εξετάζει μείωση των επιτοκίων, ακόμη και εάν η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων αρχίζει να βαραίνει στο οικονομικό σύστημα.
Οι περισσότεροι περιμένουν να κάνει ακριβώς αυτό.

Ξεκάθαρη θέση

«Ο Powell αναμένεται να είναι ξεκάθαρα αρνητικός όπως το συνηθίζει: Δεν σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τα επιτόκια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», επισήμανε ο Vincent Reinhar, επικεφαλής οικονομολόγος της Mellon, επαναλαμβάνοντας τη θέση που διατύπωσε π Powell τον Ιούνιο.
«Θα διατυπώσει με έντονο τρόπο ότι δεν πρόκειται η Fed να μειώσει από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων», σημείωσε.
Ωστόσο, η αγορά θα το εκλάβει θετικά.


Η ρευστότητα

Οι επενδυτές «καβάλησαν» έναν ποταμό ρευστότητας της Fed από τα τέλη Μαρτίου 2020 για να ωθήσουν το χρηματιστήριο σε άνοδο περίπου 72%, όπως μετράται από το S&P 500, παρά την υγειονομική κρίση και τις συνέπειες της στην πανδημία.
Ενώ ο Powell ήταν ξεκάθαρος για τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής, ορισμένοι από τους προέδρους των περιφερειακών Fed εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο και να επιβάλει αλλαγή στην πολιτική της Fed εντός του 2021.
Επίσης υπάρχουν δείκτες της αγοράς που τεκμηριώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ωστόσο, ο Powell είναι πιθανό να αγνοήσεις αυτούς τους δείκτες και να επικεντρωθεί σε μια μακροοικονομική αντιμετώπιση του θέματος.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει

«Ενώ μια νομισματική ώθηση σημαίνει ότι η οικονομία πρέπει να ‘‘τρέχει’' συντομότερα, ακόμη πρέπει να καλυφθούν μεγάλες αποστάσεις προς τους στόχους προτού πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε προσαρμογές και η Fed θα υιοθετήσει μια στάση στρατηγικής αναμονής για να επιτρέψει αυτές τις βελτιώσεις - ιδίως όσον αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό - να εκδιπλωθούν», έγραψε ο Krishna Guha, επικεφαλής της στρατηγικής παγκόσμιας πολιτικής και κεντρικής τράπεζας στο Evercore ISI.

Προειδοποιήσεις

Ο πρόεδρος ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι επιθυμεί να δώσει στις αγορές πολλές προειδοποιήσεις σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η απόσυρση της νομιμαστικής πολιτικής κάτι που ο Guha πιστεύει ότι δεν θα συμβεί μέχρι το 2022 και στη συνέχεια θα χρειαστεί ένα έτος πριν η Fed σταματήσει να αυξάνει τον ισολογισμό της των 7,5 τρισ. δολαρίων.
Κατά συνέπεια, η δήλωση μετά τη σύσκεψη πιθανότατα θα έχει μικρές αλλαγές, ενώ ο Powell, στη συνέντευξη Τύπου αργότερα θα περάσει το μήνυμά του ξεκάθαρα.
Αυτό σημαίνει μεγαύτερο διάστημα με μηδενικά επιτόκια και αγορές ομολόγων, παρά τα όσα λένε οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας τώρα.
«Η αγορά βρίσκεται σε πραγματικό… κυνήγι θησαυρού για να εντοπίσει οτιδήποτε υποδηλώνει τις πραγματικές επόμενες κινήσεις της Fed», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην Prudential Financial.
«Γιατί να παρεκκλίνει τώρα από αυτό που υποστηρίζει;», σημειώνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης