Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ των εθνικών bad banks ο Enria (SSM) - Μεγάλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις των μορατόριων στα δάνεια

Υπέρ των εθνικών bad banks ο Enria (SSM) - Μεγάλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις των μορατόριων στα δάνεια
Οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη του μορατόριουμ
Σχετικά Άρθρα
Τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής της δόσης αποτελούν για το SSM την σοβαρότερη πηγή ανησυχίας.
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του SSM (Single Supervisory Mechanism) Andrea Enria, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει στην Τράπεζα για όσο χρονικό διάστημα ο δανειλήπτης βρίσκεται στο καθεστώς αυτό να μπορεί να τον αξιολογεί.
Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ . Εnria οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη του μορατόριουμ.
Σύμφωνα με τον SSM ένα σημαντικό τμήμα από την «νέα γενιά» των κόκκινων δανείων θα προέλθει από τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σήμερα σε αναστολή καταβολής της δόσης.
Τα στοιχεία αυτά θα συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση των τραπεζών (stress test) που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

Υπέρ της bad bank

Αναφορικά με τη δημιουργία κακής τράπεζας ο Εnria εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως είπε «παρόλο που η Ε.Ε δεν φαίνεται να προωθεί την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κακών τραπεζών, ακόμη σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και θετικές στην παρούσα συγκυρία».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είμαι ικανοποιημένος που η «πρόταση αυτή παραμένει επάνω στο τραπέζι».
Ο Εnria αποσαφήνισε ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα δημιουργήσουν πρόσθετες ζημιές.
Τόνισε δε ότι ζητήματα που έχουν εγερθεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εταιρειών αυτών καθώς και το ενδεχόμενο αυτή να θεωρηθεί ως κρατική στήριξη, μπορούν να επιλυθούν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακραία η εκτίμηση για 1,3 τρισ. νέα NPEs

Λιγότερο απαισιόδοξος αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια που θ΄αφήσει πίσω της η πανδημία εμφανίστηκε επίσης ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ευρωπαίος επόπτης, ο οποίος το καλοκαίρι είχε «ταράξει τα νερά» προβλέποντας ότι εξαιτίας της κρίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 1,3 τρισ. ευρώ, τόνισε ότι η πρόβλεψη αυτή πλέον «είναι ακραία».
Μάλιστα έδωσε λίγες πιθανότητες να επαληθευτεί το σενάριο αυτό.
Ωστόσο απέφυγε να δώσει μία νέα πρόβλεψη για το που θα κινηθούν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, επιφυλασσόμενος να εξετάσει τα στοιχεία που πρέπει να στείλουν μέχρι αύριο οι τράπεζες στον SSM για τα δάνεια που έχουν θέσει σε αναστολή πληρωμής (μορατόρια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης