Σοβαρά προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της ΕΕ να θέσει υπό έλεγχο τις εξαγωγές εμβολίων από ευρωπαϊκά εργοστάσια, επισημαίνει στην επιστολή του προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο
Προειδοποίηση απήυθυνε στις Βρυξέλλες μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως επιχειρηματικές ενώσεις ότι τα σχέδια της Κομισιόν να δώσουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα απαγόρευσης στις εξαγωγές εμβολίων τα οποία παράγονται στην ΕΕ απειλούν να πυροδοτήσουν αντίποινα από άλλες περιοχές του πλανήτη και να έχουν «καταστροφικές» επιπτώσεις στην προμήθεια δόσεων εμβολίων παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.
Αλυσίδες εφοδιασμού
Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce) δήλωσε σε επιστολή του προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ότι η κίνηση περιορισμού των εξαγωγών – καθώς σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το σχέδιο των ευρωπαϊκών αρχών - θα μπορούσε «να προκαλέσει πολύ σύντομα σοβαρά προβλήματα στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού» όσον αφορά τα εμβόλια.
Οι αντιρρήσεις
Στην επιστολή του το ICC αντιδρά στα σχέδια της Κομισιόν να υποχρεώσουν τις φαρμακοβιομηχανίες να γνωστοποιούν τα σχέδια εξαγωγής εμβολίων στις εθνικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα είχαν τη νομική δυνατότητα ακόμη και να απαγορεύσουν τις εξαγωγές.
Ο John Denton, γενικός γραμματέας του ICC, επισήμανε: «Ο άμεσος φόβος μας είναι ότι οι προτεινόμενοι έλεγχοι των εξαγωγών της ΕΕ κινδυνεύουν να προκαλέσουν αντίποινα από τρίτες χώρες που θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να προκαλέσουν προβλήματα στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Συνέπειες
Στην επιστολή, που απεστάλη την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου και την οποία επικαλούνται οι FT επισημαίνεται: «Μια τέτοια σειρά εξελίξεων - η οποία φαίνεται απολύτως προβλέψιμη δεδομένης της ταχείας κλιμάκωσης των περιορισμών στη διακίνηση υλικών που αφορύν το εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά την έναρξη της πανδημίας - θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην προμήθεια εμβολίων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών - μελών της ΕΕ ».
Φτωχές χώρες
Ο κ. Denton, του οποίου η οργάνωση εκπροσωπεί περισσότερες από 45 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι η κίνηση της ΕΕ - ενώ «κατ’ αρχήν είναι καλοπροαίρετη» - μπορεί επίσης να βλάψει τις φτωχές χώρες που εξαρτώνται από την παραγωγή στα εργοστάσια στην Ευρώπη για τον εφοδιασμό τους.
«Θα σας ενθαρρύνω να εξετάσετε τις πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία μιας παρατεταμένης πανδημίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο», έγραψε.
Φαρμακοβιομηχανίες
Ο μεγαλύτερος σύνδεσμος φαρμακοβιομηχανιών στην Ευρώπη έχει επίσης τεθεί κατά των προτάσεων των Βρυξελλών καθώς σε σχετική ανακοίνωση επισήμανε ότι τα σχέδια των Βρυξελλών θα ήταν δυνατόν «να υπονομεύσουν την επάρκεια στην προμήθεια εμβολίων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Αντίποινα
«Είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα που προτείνουν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να μην περιορίζουν, να καθυστερούν είτε να έχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές εμβολίων ή στην εισαγωγή βασικών υλικών παρασκευής εμβολίων», ανέφερε.
«Ο κίνδυνος αντιποίνων από άλλες περιοχές σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στον αγώνα κατά του Covid-19 δεν θα αποβεί προς το συμφέρον κανενός», επισημαίνεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών