Οι οικονομικές προοπτικές εξαρτώνται από τον αγώνα των εμβολίων και των μεταλλάξεων
Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόλις 4,54 εκατομμύρια δόσεις δίδονται κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν περίπου το 40% των 119,8 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Η ανισότητα των εμβολιασμών
Οι αναπτυσσόμενες και οι αναδυόμενες αγορές, σε γενικές γραμμές, βρίσκονται ακόμη πολύ πίσω στους εμβολιασμούς.
Στην Αφρική, μόνο η Αίγυπτος, το Μαρόκο, οι Σεϋχέλλες και η Γουινέα καταγράφονται ότι έδωσαν κάποιο από τα εμβόλια.
Μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό ή κινείται αργά.
Αυτό σημαίνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες κινδυνεύουν να μείνουν πιο πίσω οικονομικά.
Ακόμη χειρότερα, η μη καταπολέμηση του Covid-19 παντού μπορεί να σημαίνει ότι οι πιο δύσκολες μεταλλάξεις του ιού θα δημιουργήσουν νέες κρίσεις υγείας και οικονομίας.
«Με τη μετάλλαξη του ιού, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής έως ότου εμβολιαστεί ολόκληρος ο κόσμος και επιτύχει την ασυλία της αγέλης», δήλωσε ο Chua Hak Bin, ανώτερος οικονομολόγος της Maybank Kim Eng Research στη Σιγκαπούρη.
Το κόστος του μη εμβολιασμού
Μια πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άνιση κατανομή των εμβολίων θα μπορούσε να στερήσει την παγκόσμια οικονομία από 9,2 τρισ. δολάρια.
Παρόμοια έρευνα της Rand Corporation υπολόγισε ότι το ετήσιο κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 τρισ. δολάρια.
Η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα μπορούσε να είναι λιγότερο από το μισό της εκτίμησης του 4% της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν η διανομή εμβολίων δεν κινηθεί γρήγορα, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος Carmen Reinhart.
Τέτοιοι υπολογισμοί θέτουν τα πλούσια έθνη υπό έντονη πίεση να μοιραστούν τα αποθέματα εμβολίων τους, παρόλο που το κοινό τους μπορεί να μην υποστηρίζει τέτοια γενναιοδωρία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες διαφωνούν ήδη για την πρόσβαση σε εμβόλια, όπως ακριβώς και για τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας πριν από ένα χρόνο.
Η συμβολή της Κίνας
Στην Κίνα, η οποία έχει επιταχύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά τον έλεγχο του ιού, η έλλειψη επείγουσας σημασίας σημαίνει ότι τώρα υστερεί από τη Δύση στη διάθεση εμβολίων, σύμφωνα με ανάλυση του Gavekal Dragonomics.
Ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως ενδέχεται να βρουν κάποια ανακούφιση μέσω της πρωτοβουλίας Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία θα στείλει 97,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Ινδία, ακόμη και αν η τρέχουσα προσφορά στη χώρα φαίνεται να ξεπερνά τη ζήτηση.
Οι προοπτικές και υπό τον εμβολιασμό
Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο υπολογίζει ότι το 49% του οικονομικού κόστους μιας παρατεταμένης παγκόσμιας πανδημίας θα βαρύνει τις προηγμένες οικονομίες, ακόμη και αν απολαμβάνουν τον πλήρη εμβολιασμό.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε μια έρευνα στελεχών της Oxford Economics βλέπουν ότι η δραστηριότητα στην επιχείρησή τους θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021.
Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες επισήμαναν τα επαναλαμβανόμενα κύματα πανδημίας ως σημαντικό ή πολύ σημαντικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.
Οι αναδυόμενες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες στις πλουσιότερες χώρες, επειδή τα εύθραυστα συστήματα υγείας τους επιβαρύνονται υπό το βάρος των αυξανόμενων λοιμώξεων, δεν έχουν τους πόρους να παράγουν και να διανέμουν εμβόλια τόσο γρήγορα όσο οι πλουσιότερες και οι ξένες επενδύσεις ρέουν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών της Peterson επεσήμανε το δίλημμα της λεγόμενης εθνικοποίησης εμβολίων σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα με τίτλο: «Η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο οπουδήποτε εκτός εάν ελέγχεται παντού».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών