Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Προειδοποιήσεις προς μικροεπενδυτές για χειραγώγηση μέσω διαδικτύου όπως στην υπόθεση Gamestop

EE: Προειδοποιήσεις προς μικροεπενδυτές για χειραγώγηση μέσω διαδικτύου όπως στην υπόθεση Gamestop
Η ευρωπαϊκή αρχή για τις αγορές (ESMA) προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανάρτηση πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με μια μετοχή καθώς η διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών μπορεί επίσης να συνιστά χειραγώγηση της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Προειδοποιήσεις προς τους μικροεπενδυτές απηύθυνε η ανώτατη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τη λειτουργία των αγορών (European Securities and Markets Authority - ESMA), όσον αφορά για το πρόσφατο περιστατικό επενδυτικής «φρενίτιδας» με τη μετοχή της Gamestop που κατέλαβε την αμερικανική αγορά και οδήγησε τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές ορισμένων μετοχών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021.
Στην ανακοίνωσή της η ESMA, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, τονίζεται ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν να διαμορφώνουν την επενδυτική συμπεριφορά τους με βάση πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες ενδέχεται να συνιστούν χειραγώγηση, προκειμένου να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές.

Πληροφόρηση

«Η ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) καλεί τους μικροεπενδυτές να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις που βασίζονται αποκλειστικά σε πληροφορίες από κοινωνικά μέσα δικτύωσης και άλλες μη υπαγόμενες σε ρύθμιση διαδικτυακές πλατφόρμες, εάν δεν μπορούν να επαληθεύσουν την αξιοπιστία και την ποιότητα αυτών των πληροφοριών που λαμβάνουν», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αρχή που εδρεύει στο Παρίσι.

Η υπόθεση Reddit

Οι προειδοποιήσεις της ESMA, εστιάζουν στην ομάδα WallStreetBets στο Reddit, η οποία και είναι εκείνη που προκάλεσε τη φρενίτιδα στη μετοχή της Gamestop και σε άλλες μετοχές, όταν προέτρεψαν τους μικροεπενδυτές να αγοράσουν αυτές τις μετοχές, για τις οποίες τα κερδοσκοπικά funds είχαν ανοίξει short θέσεις.
Οι Αμερικανοί μικροεπενδυτές, καθώς οργανώθηκαν μέσω της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων Reddit, εκτόξευσαν την τιμή των μετοχών σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της GameStop, με στόχο να συμπιέσουν τις short θέσεις των hedge funds.
Αν και οι κανόνες των ευρωπαϊκών αγορών υπόκεινται σε τελείως διαφορετική λογική σε σύγκριση με ο,τι ισχύει στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι παρόμοια φαινόμενα δεν θα συμβούν και στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι παρατηρείται συσσώρευση μικροεπενδυτών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ρίσκο

Όπως υπογραμμίζει η ESMA, μπορεί η μαζική συμμετοχή των μικροεπενδυτών να ενισχύει τις αγορές, ωστόσο συγχρόνως αυξάνεται και ο επενδυτικός κίνδυνος, καθώς οι επενδυτές αυτοί στρέφονται σε μετοχές η τιμή των οποίων παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβλητότητα.
Γι’ αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ούτως ώστε να γνωρίζουν και ποιες θα είναι οι δυνητικές τους απώλειες.

Χειραγώγηση

Η οργάνωση ή η εκτέλεση συντονισμένων στρατηγικών υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε δεδομένη στιγμή με σκοπό να ελεγχθεί η κίνηση της τιμής μιας μετοχής, κατά πάσα πιθανότητα συνιστά χειραγώγηση της αγοράς, τονίζει η ESMA.
«Παρομοίως, θα πρέπει να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανάρτηση πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον εκδότη ή το χρηματοοικονομικό μέσο, καθώς η διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών μπορεί επίσης να συνιστά χειραγώγηση της αγοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προτάσεις

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί κατά τη διάδοση επενδυτικών προτάσεων μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες, καθώς δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, καταλήγει το κείμενο στην ανακοίνωση της ESMA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης