Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές του έτους στον καταυλισμό Αλ Χολ στη Συρία, που στεγάζει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και μέλη οικογενειών των τζιχαντιστών, δήλωσε σήμερα 3/3 στο AFP Κούρδος αξιωματούχος.
Η αναζωπύρωση της βίας και των δολοφονιών, από τις οποίες δεν έχουν γλιτώσει εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ώθησε χθες, Τρίτη, τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) να ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων της στον καταυλισμό αυτό που βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία και τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πολλές φορές για αυξανόμενη επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στον καταυλισμό, τον μεγαλύτερο στη Συρία.
"Από τις αρχές του 2021, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι από τους οποίους με τη συνδρομή αιχμηρού αντικειμένου, και οι υπόλοιποι από πυρά πιστολιών", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Sheikh Mustafah, Κούρδος αξιωματούχος του στρατοπέδου.
Το Ισλαμικό κράτος πίσω από τις δολοφονίες
"Πιστεύουμε πως πυρήνες του 'Ντάες' [η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος] βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες αυτές (...) που συμβαίνουν κυρίως στο τμήμα των Ιρακινών και σε εκείνο των Σύρων", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η πλειονότητα των δολοφονηθέντων ήταν Ιρακινοί.
Ο καταυλισμός στεγάζει σχεδόν 62.000 ανθρώπους, το 93% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κυρίως Σύροι και Ιρακινοί, αλλά και χιλιάδες ξένοι και τα παιδιά τους προερχόμενοι κυρίως από την Ευρώπη ή την Ασία, που είναι συγγενείς τζιχαντιστών του ΙΚ.
Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια στον καταυλισμό με την εμπλοκή μερικές φορές οπαδών του ΙΚ, μεταξύ των οποίων προσπάθειες απόδρασης και επιθέσεις εναντίον φρουρών ή υπαλλήλων ΜΚΟ.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, η παρουσία φυλακισμένων τζιχαντιστών και των οικογενειών τους στους καταυλισμούς εκτοπισμένων των κουρδικών δυνάμεων, κυρίως σε εκείνον της Αλ Χολ, αποτελεί "'άδηλη απειλή".
Χθες οι MSF ανακοίνωσαν την "προσωρινή" αναστολή των δραστηριοτήτων τους, περιλαμβανομένης της παροχής ιατρικής φροντίδας στο εσωτερικό του υπερπληθούς καταυλισμού.
"Δεν είναι ένα ασφαλές περιβάλλον και οπωσδήποτε όχι ένα κατάλληλο μέρος για παιδιά.
Αυτός ο εφιάλτης πρέπει να σταματήσει", ανέφερε η ΜΚΟ.
Εξάλλου, έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σε πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι κουρδικές αρχές.
www.bankingnews.gr
Συρία: Από τις αρχές του 2021, 31 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ Χολ
Το Ισλαμικό κράτος κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες
Σχόλια αναγνωστών