Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρευστοποιήσεις στην Wall - Πτώση -1,34% ο S&P 500, στο -2,11% ο Nasdaq απόρροια των δηλώσεων Powell - Το 10ετές ομόλογο 1,55%

Ρευστοποιήσεις στην Wall - Πτώση -1,34% ο S&P 500, στο -2,11% ο Nasdaq απόρροια των δηλώσεων Powell - Το 10ετές ομόλογο 1,55%
Η Wall Street οφείλει μια διόρθωση αλλά δεν είναι σαφές ακόμη το βάθος της διόρθωσης... οι επενδυτές είναι ανήσυχοι

(Συνεχές upd) Με σημαντικές απώλειες, έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα (4/3) στην Wall Street, απόρροια των δηλώσεων Powell της FED.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της FED δεν παρείχε πληροφόρηση ως προς την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων με το 10ετές αμερικανικό να έχει εκτιναχθεί στο 1,55% και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να αυξάνονται.
Οι αναλυτές αποδίδουν το πρόσφατο sell-off στα κυβερνητικά ομόλογα, που οδήγησε σε ραγδαία άνοδος τις αποδόσεις, στις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες καθώς οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, βοηθώντας τις πολιτείες να άρουν τα μέτρα περιορισμού.
wall.JPG

Από την άλλη πλευρά ώθηση στην οικονομία θα δώσει παράλληλη και το γιγαντιαίο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων που ετοιμάζεται να περάσει το Κογκρέσο.
Το νέο πακέτο τόνωσης από το Κογκρέσο έχει εντείνει τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει την Federal Reserve να προχωρήσει νωρίτερα και ταχύτερα σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Τι δήλωσε ο Powell της FED

O πρόεδρος της Fed, J. Powell, δήλωσε ότι αναμένει κάποιες πληθωριστικές πιέσεις στο επόμενο διάστημα, αλλά δεν θα είναι αρκετές για να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.
«Αναμένουμε ότι καθώς η οικονομία θα ανοίγει και θα ανεβάζει ελπίζουμε ταχύτητα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα» ανέφερε ο κ. Powell σε συνέδριο της Wall Street Journal.
«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές» πρόσθεσε.
H αύξηση των επιτοκίων, πρόσθεσε, θα απαιτούσε την επιστροφή της οικονομίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2%.
Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Powell υπογράμμισε ότι δεν αναμένει τίποτα από αυτά τα δύο να συμβούν το 2021.
«Υπάρχει απλά πολύς δρόμος να καλύψουμε πριν φτάσουμε εκεί» σημείωσε.
Ακόμα και αν η οικονομία εμφανίσει «παροδικές αυξήσεις στον πληθωρισμό, αναμένω ότι θα είμαστε υπομονετικοί» επισήμανε.

Τι προμηνύουν τα αμερικανικά ομόλογα - Επίκειται τεράστιο short squeeze στο 10ετές και ο ρόλος των repos

Ένα γιγάντιο Short Squeeze αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να προειδοποιούν τους επενδυτές για προσοχή στην ανάληψη ρίσκου.
Ειδικότερα, το πρώτο σημάδι ήρθε όταν το 10ετές αμερικανικό ομόλογο διαμορφώθηκε στο -4% στην αγορά repo, ήτοι σε ιστορικά χαμηλά, που δείχνει μια άνευ προηγουμένου μετατόπιση στην πιο μεγάλη ασφάλεια στον κόσμο, με δυνητικά τεράστιες συνέπειες για τι μπορεί να πει αύριο να πει ο Jerome Powell, ο επικεφαλής της Fed.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα υπήρξε σημαντική αύξηση των short θέσεων, με τη μικρή ζήτηση να έχει κατακλύσει τη διαθέσιμη προσφορά.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το 10ετές βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την περασμένη Πέμπτη όταν οι αποδόσεις εκτοξεύθηκαν υψηλότερα εν μέσω του πανικού εκκαθάρισης.
Στην πραγματικότητα, το την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου short θέσεις στο 10ετές - γι 'αυτό η μαζική εκκαθάριση stop loss μετά τη δημοπρασία του 7ετούς τίτλου της περασμένης Πέμπτης δεν επέδρασαν στην αγορά.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν, επιδρώντας στο 10ετές και την κίνησή του στην αγορά repo.

ΗΠΑ - Επιδόματα ανεργίας: Στις 745.000 οι νέες αιτήσεις - Ελαφριά άνοδος κατά 15.000

Μικρή άνοδο κατά 15.000 σημείωσαν για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου 2021 οι νέες αιτήσεις στα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας έτσι στον αριθμό των 745.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Ο αριθμός βρίσκεται πολύ κοντά με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 750.000 έναντι 730.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Covid: Απαισιόδοξοι λόγω μεταλλάξεων οι επιστήμονες - Όχι Fauci για άρση μέτρων στις ΗΠΑ

Με το ερώτημα του πότε θα τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού να παραμένει αναπάντητο, οι επιστήμονες δηλώνουν ολοένα και πιο απαισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους, μια και οι μεταλλάξεις φαίνεται να είναι ικανές να διαφεύγουν των εμβολίων.
Η αρχική αισιοδοξία των επιστημόνων ότι τα δύο πρώτα εμβόλια (αυτά των Pfizer και Moderna) που είχαν αποτελεσματικότητα της τάξης του 95%, θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τον ιό και να τον εξαφανίσουν, όπως συνέβη σε μεγάλο βαθμό με την ιλαρά, «χάθηκε» με την εμφάνιση της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης παράλλαξης του ιού, τις οποίες δεν «πιάνουν» τα εμβόλια.
Πλέον, οι επιστήμονες συγκλίνουν ότι η covid όχι μόνο θα παραμείνει ως ένας ενδημικός ιός, αλλά θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες και θανάτους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι πολίτες, και ιδίως εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή χώρων με συνωστισμό, αν και εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια η εικόνα θα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη, καθώς και τα εμβόλια θα εξελίσσονται και περισσότερα στοιχεία για την ανοσοποίηση θα υπάρχουν.
Με την Πολιτεία του Τέξας και του Μισισσίπη να έχουν ανακοινώσει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα «πετάξουν τις μάσκες» και επανεκκινήσουν το σύνολο της οικονομίας τους, κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες Πολιτείες παρά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci υποστήριξε πως οι κινήσεις αυτές είναι απλά «ανεξήγητες».
Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμα να χωλαίνουν, παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως.
Παράλληλα, παραμένει σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 06:00 το πρωί.
Στη Γερμανία το lockdown παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου.
Στην Ιταλία είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη.
Σε αυστηρό lockdown είναι η Τσεχία, το Βέλγιο ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου ενώ προς διατήρηση του lockdown έως τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου οδεύει και η Πορτογαλία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ολλανδία.

Ψυχραιμία στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το sell off στα ομόλογα

Ψυχραιμία επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το sell off σε ομόλογα, Ασία και Wall Street, με τους δείκτες να καταγράφουν συγκρατημένη πτώση.
H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 1,49%, ενώ σήμερα υποχωρεί στο 1,45%.
Οι επενδυτές αναμένουν αύξηση στον πληθωρισμό και παράλληλα ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να διοχετεύουν χρήματα στην παγκόσμια οικονομία, ενώ εξελίσσονται τα εμβολιαστικά προγράμματα.
Στο ταμπλό, οι εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές της Rio Tinto και της BHP Group κατέγραψαν απώλειες -5,2% και -4,3% αντίστοιχα, μετά την πτώση των μετοχών τους στην Αυστραλία όπου διαπραγματεύονται χωρίς δικαίωμα στο μέρισμα.
Η μετοχή της Lufthansa κατέγραψε πτώση -2% αφού η γερμανική εταιρία κατέγραψε ζημίες ρεκόρ για το 2020 και αναθεώρησε πτωτικά τα σχέδια για τη δυναμικότητά της το 2021 λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Ευρωζώνη: Σταθερή στο 8,1% η ανεργία τον Ιανουάριο 2021

Σταθερή στο 8,1% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, η ανεργία αυξήθηκε από το 7,4%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία ανήλθε στο 7,3%, στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο και έναντι 6,6% τον Ιανουάριο του 2020.
Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανέρχεται σε 15,6 εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. στην Ευρωζώνη.

Βουτιά 5,9% για το λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2021

Κατά 5,9% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Ιανουάριο και κατά 5,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Τον Δεκέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ.

Lufthansa: Ζημιές - ρεκόρ το 2020 λόγω covid - Στα 6,7 δισ. ευρώ

Zημιές - ρεκόρ κατέγραψε η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa το 2020, λόγω του τεράστιο πλήγματος που προκάλεσε η πανδημία στις αεροπορικές μεταφορές.
Η Lufthansa ανακοίνωσε ζημιές 6,7 δισ. ευρώ και τόνισε ότι εξαρτάται από την επιτυχή διάθεση εμβολίων, ώστε να επιστρέψουν οι επιβάτες στα αεροπορικά ταξίδια.
Ο διευθύνων σύμβουλος Carsten Spohr του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της Ευρώπης, τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη φέτος το καλοκαίρι, αλλά μόνο εάν ο ρυθμός των εμβολιασμένων επιτρέψει τη μείωση των διεθνών περιορισμών.

Τριγμοί στις αγορές της Ασίας μετά το sell off στα ομόλογα - Πτώση 2,1% στον Nikkei

Τριγμούς στις αγορές της Ασίας προκάλεσε το νέο sell off στα ομόλογα, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 1,49%.
Σήμερα υποχωρεί στο 1,45%.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ εγείρει ανησυχίες για το κόστος δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου και τη σταθερότητα των αγορών.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1,9% στις 4.070 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,04% στις 1.884 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -2% στις 29.246 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -2% στις 3.503 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,7% στις 51.109 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης