Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη: Ασφαλής η χρήση μάσκας σε υγιείς ανθρώπους για έντονη άσκηση

Μελέτη: Ασφαλής η χρήση μάσκας σε υγιείς ανθρώπους για έντονη άσκηση
Τι αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Καρδιολογικού Κέντρου Monzino της Ιταλίας
Σχετικά Άρθρα

Στο συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας σε υγιείς ανθρώπους που κάνουν έντονη άσκηση, π.χ. σε γυμναστήρια, είναι ασφαλής καταλήγουν Ιταλοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Καρδιολογικού Κέντρου Monzino, η χρήση μάσκας για προστασία από τον κορωνοϊό έχει μικρή μόνο επίπτωση στην ικανότητα των υγιών ανθρώπων να ασκούνται σωματικά ακόμη και με έντονο τρόπο.
Οι Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής για τους ασκούμενους που θα θέλουν να τη χρησιμοποιούν (π.χ. στα γυμναστήρια) για να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, εφόσον δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό «European Respiratory Journal» αφορούσε 12 εθελοντές, έξι άνδρες και έξι γυναίκες με μέση ηλικία 40 ετών.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν σε στατικό ποδήλατο τρεις δοκιμασίες άσκησης, τη μία χωρίς μάσκα προσώπου, τη δεύτερη φορώντας μια χειρουργική μάσκα και την τρίτη κάνοντας χρήση μάσκας με φίλτρο FFP2.
Στη διάρκεια των τεστ καταγράφονταν αναπνοή των συμμετεχόντων, οι παλμοί της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και άλλοι βιοδείκτες.
Παρόλο που οι μάσκες καθιστούσαν ελαφρώς πιο δύσκολη την αναπνοή, διαπιστώθηκε ότι η χρήση οποιασδήποτε μάσκας είχε μικρή μόνο επίπτωση.
Για παράδειγμα, μετρήθηκε μια μέση μείωση περίπου 10% στην ικανότητα εκτέλεσης αερόβιας άσκησης.
Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η μάσκα συνιστά κίνδυνο για την υγεία κατά την άσκηση, ακόμη και την έντονη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης