Την κατ’ αρχήν της αποδοχή της αμερικανικής πρότασης υπογράμμισαν σε κοινή τους δήλωση στην εφημερίδα Zeit οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανιας Bruno Le Maire και Olaf Scholz
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στηρίζουν την ιδέα ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 21% για τις πολυεθνικές οι οποίες εκμεταλλεύονται τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, όπως πρότεινε η κυβέρνηση Biden, δημιουργώντας ένα ισχυρό momentum για αλλαγές στο καθεστώς της διεθνούς φορολόγησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 27 Απριλίου 2021.
ΟΟΣΑ
Το σχέδιο της κυβέρνησης Biden το οποίο δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα επανεκκίνησε το διάλογο για το καθεστώς της διεθνούς φορολόγησης στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ ο οποίος επί χρόνια δεν είχε καρποφορήσει..
Επιβάλλει επίσης σημαντικά υψηλότερη επιβάρυνση στις επιχειρήσεις από τον ελάχιστο φορολογικό συντελστή 12,5% που συζητήθηκε κατά το παρελθόν.
«Προσωπικά, δεν έχω τίποτα εναντίον της αμερικανικής πρότασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Olaf Scholz
«Εάν αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα είμαστε και εμείς επίσης σύμφωνοι», δήλωσε ο Γάλλος Bruno Le Maire σύμφωνα το δημοσίευμα στην εφημερίδα Die Zeit.
H πρόταση
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι εργάζεται από κοινού με τις χώρες της G20 για μία συμφωνία σε έναν παγκόσμιο, ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις και πρότεινε αυτός να διαμορφωθεί στο 21%.
Στο πλαίσιο των νέων κανόνων που είναι υπό διαπραγμάτευση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συζητείται φορολογικός συντελεστής 12,5% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Οι δύο πυλώνες
Η πρόταση των ΗΠΑ αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής δύο πυλώνων για να διασφαλιστεί ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν τουλάχιστον έναν συγκεκριμένο συντελεστή φόρου και ότι θα τον καταβάλλουν αναλογικά σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
Οι τεχνολογικοί «γίγαντες» των ΗΠΑ, όπως η Alphabet και η Facebook, κατηγορούνται συχνά ότι μεταφέρουν κέρδη σε κράτη με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές προκριμένουν να φοροαποφύγουν.
Ο ακριβής συντελεστής του ελάχιστου φόρου θα μπορούσε να αποτελέσει το κρίσιμο στοιχείο μιας συμφωνίας που απαιτεί τη συμφωνία σχεδόν 140 κρατών.
Οι τεχνολογικοί «γίγαντες»
Ο άλλος πυλώνας - όπου οι εταιρείες πληρώνουν φόρο - είναι πιθανό να αποδειχθεί ακόμη πιο περίπλοκος, καθώς οι χώρες έχουν από καιρό διαφωνίες σχετικά με το αν η νέα συμφωνία θα συμπεριλάβει όλες τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας.
Χώρες όπως η Γαλλία έχουν δηλώσει ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πρέπει να εμπίπτουν στοςυ νέους νέων κανόνες, ενώ διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει οποιαδήποτε σχετική πρόταση.
Για να επιλύσει αυτό το ζήτημα, η διοίκηση Biden πρότεινε ένα σχετικά απλό μοντέλο βασισμένο εν μέρει στην κερδοφορία που δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους τύπους επιχειρήσεων.
Στόχος είναι να εξασφαλίσει ότι οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα πληρώνουν περισσότερους φόρους όπου πραγματικά δραστηριοποιούνται.
Ελπίδα
«Η θέση μας παραμένει η ίδια: όλοι οι τεχνολογικοί «γίγαντες» πρέπει να καταβάλουν εύλογο ύψος φόρου», δήλωσε ο Le Maire στη συνέντευξη στην εφημερίδα.
«Εφόσον δεν υπάρχει παγκόσμια συμφωνία για τον ελάχιστο ελάχιστο συντελεστή και τον ''ψηφιακό'' φόρο, θα διατηρήσουμε τον εθνικό μας φόρο».
Ωστόσο, τόσο ο Le Maire όσο και ο Γερμανός ομόλογός του δήλωσαν ότι η αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ με τη κυβέρνηση Biden καθιστά πιο πιθανή μια συμφωνία τους επόμενους μήνες.
«Έχουμε καλες πιθανότητες να καταλήξουμε σε συμφωνία φέτος το καλοκαίρι», δήλωσε ο Scholz.
“Αυτό θα αλλάξει τον κόσμο, επειδή ο φορολογικός ανταγωνισμός αποδεικνύεται αρνητικός για όλους», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών