Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θέλει να «καπνίσει την πίπα της ειρήνης» με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, αλλά δεν είναι εύκολο, ενώ βρίσκεται και σε αδυναμία έναντι της κυβέρνησης Biden, όπως φάνηκε από την υποτονική της αντίδραση για την αμερικανική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρει ο ιστότοπος Al Monitor.
O Erdogan προωθεί τη συμφιλίωση, ενώ ο Σαουδάραβας Βασιλιάς Salman bin Abdulasiz al Saud και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fatah al Sisi βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Εκτιμούν ότι οι κινήσεις του Erdogan είναι αποτέλεσμα αποτυχημένης και λανθασμένης στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων των κακών σχέσεων με την κυβέρνηση Biden.
Αλλαγή πλεύσης για την Τουρκία
«Tα ανοίγματα της Τουρκίας σηματοδοτούν μια απότομη στροφή 180 μοιρών» γράφει η δημοσιογράφος Aberi Zaman.
«Οι ισχυρισμοί του Erdogan για ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου φαίνονται σαφώς ‘στραπατσαρισμένοι’».
Αντιμετωπίζοντας ένα τέλμα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στα σύνορα της Τουρκίας και ταραχώδεις σχέσεις με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ο Erdogan προσπαθεί να μειώσει τις τριβές στην περιοχή.
Η Αίγυπτος είναι πολύ μεγάλη, οικονομικά και πολιτικά, και τα συμφέροντα είναι πάρα πολλά, για να μην προσπαθήσει να επιδιορθώσει τις σχέσεις.
Οι συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα σε επίπεδο υφυπουργών στο Κάιρο χαρακτηρίστηκαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως «ειλικρινείς και σε βάθος».
Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι βασικά ευθυγραμμισμένες με την Αίγυπτο.
Ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «η θαλάσσια ζώνη της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο θα ήταν μεγαλύτερη κατά 11.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα (4.440 τετραγωνικά μίλια) εάν είχε συνάψει συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία παρά με τους Ελληνοκύπριους» γράφει ο δημοσιογράφος Fahim Tastekin.
Ο Erdogan γνωρίζει ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας θα απαιτήσουν να έρθει σε κάποια συνεννόηση με τον Sisi.
Δεύτερον, υπάρχει μια πιθανότητα συνεννόησης για τη Λιβύη.
«Αγκάθι» και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Ο Al Sisi θέλει να απελαθούν από την Τουρκία και να κλείσουν τα ΜΜΕ τους που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Ο Erdogan θέλει να βρει μια συμβιβαστική «φόρμουλα» που δεν θα απαιτούσε την απέλαση τους.
«Ως μέρος του ανοίγματος στο Κάιρο τον Μάρτιο, η Άγκυρα άσκησε πιέσεις στα τηλεοπτικά κανάλια της Αδελφότητας στην Κωνσταντινούπολη ώστε να τερματίσουν διάφορα πολιτικά προγράμματα, αλλά οι εκπομπές επανεμφανίστηκαν στο διαδίκτυο αρκετές εβδομάδες αργότερα, μια εξέλιξη που σίγουρα το Κάιρο έλαβε υπόψη του».
Το χάσμα μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας είναι βαθύτερο, και ο Erdogan εργάζεται σκληρότερα για να διορθώσει.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg, πρώτη ανάλογη επίσκεψη εδώ και τρία χρόνια.
Οι σχέσεις βρέθηκαν στο ναδίρ όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν επέβαλαν εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο στο Κατάρ –σύμμαχο της Άγκυρας- το 2017.
Η Τουρκία έστειλε γρήγορα στρατεύματα προς υποστήριξη του συμμάχου της και εγκατέστησε στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
Τον επόμενο χρόνο, το θέμα έγινε προσωπικό, όταν δολοφονήθηκε ο Σαουδάραβος δημοσιογράφος Jamal Khashoggi.
Η Τουρκία είχε τις κασέτες της δολοφονίας του στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, και αποπειράθηκε να επωφεληθεί έναντι του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, γνωστού ως MBS, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία.
To εμπάργκο στην Τουρκία
Η Σαουδική Αραβία ως απάντηση επέβαλε εμπάργκο στην Τουρκία.
Ενώ ο Erdogan αισθάνθηκε για λίγο ότι είχε το «πάνω χέρι» έναντι του MBS, τα γεγονότα ανάγκασαν να τον ξανασκεφτεί.
Το εμπορικό εμπάργκο πλήττει την ασθμένουσα οικονομία της Τουρκίας.
Το θετικό κλίμα σε επικοινωνία του Erdogan με τον Σαουδάραβα μονάρχη, ωστόσο, δεν εμπόδισε το βασίλειο να κλείσει πολλά τουρκικά σχολεία στη χώρα αυτή την εβδομάδα.
Και η κακή κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας έχει επίσης κόστος.
Η μέχρι στιγμής υποτονική αντίδραση της Τουρκίας στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει μια εξωτερική πολιτική περισσότερο αμυντική παρά επιθετική.
«Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να απειλήσει τη Ουάσινγκτον με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και να εγκαταλείψει το δυτικό σύστημα ασφαλείας, και η Άγκυρα δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει ο δημοσιογράφος Cengiz Kadar.
«Ο Biden, με τη σειρά του, αντιμετωπίζει μικρό πολιτικό τίμημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, και προφανώς, γνωρίζει το γεγονός αυτό.
Η Τουρκία, στην παρούσα της κατάσταση, δεν έχει πολλά αποτελεσματικά μέσα ή ‘χαρτιά’ για να 'παίξει' εναντίον του Biden. Το χειρότερο όλων (για την Τουρκία) είναι η συνειδητοποίηση του γεγονότος αυτού από την Ούασινγκτον».
www.bankingnews.gr
Ο Erdogan αδύναμος και «άοπλος» έναντι του Biden, αλλάζει γραμμή πλεύσης
«Tα ανοίγματα της Τουρκίας σηματοδοτούν μια αλλαγή πλεύσης, ενώ οι κινήσεις του προέδρου της Erdogan είναι αποτέλεσμα αποτυχημένης και λανθασμένης στρατηγικής
Σχόλια αναγνωστών