Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων στριμώχνει τον Joe Biden - Αιχμές για προβληματική... «ουδετερότητα»

Η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων στριμώχνει τον Joe Biden - Αιχμές για προβληματική... «ουδετερότητα»

H αραβοϊσραηλινή διένεξη πιέζει τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden και του προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα

 

Σχετικά Άρθρα

Η σύγκρουση Ισραήλ Παλαιστινίων έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden δεδομένου ότι έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά στην εσωτερική πολιτική και μια ελλειπή ατζέντα στην εξωτερική πολιτική.
1. Η εξέλιξη της πανδημία τον πιέζει για αύξηση των εμβολιασμών
2. Η κυβέρνησή του και ο ίδιος δίνουν αγώνα στο Κογκρέσο και στις πολιτείες για υιοθέτηση του πακέτου ανάκαμψης της οικονομίας ύψους 2 δισεκ. δολαρίων.
3. Στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, ψηλά στην ατζέντα είναι ο επαναπατρισμός των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν,
4. Η προστασία του κλίματος
5. Η διαμόρφωση των σχέσεών των ΗΠΑ με τη Μεγάλη Βρετανία, την ΕΕ, αλλά και την Ασία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ει δυνατόν κοινές γραμμές Κίνα και Ρωσία.
6. Η αναβίωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης που είχε καταγγείλει μονομερώς ο Donald Trump, που ήταν και το μόνο θέμα αναφορικά με την Εγγύς Ανατολή, ενώ η μόνη ένδειξη επί του θέματος Ισραήλ - Παλαιστίνη, ήταν η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, μετά τη συμφωνία όπου είχε επιτύχει ο γαμπρός του προκατόχου του Jared Kushner.

Δεσμεύσεις εκατέρωθεν

Τη δέσμευση και στήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Biden σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahou προ ημερών, στηρίζοντας το νόμιμο δικαίωμα της χώρας του, του Ισραήλ, στην αυτοάμυνα και την υπεράσπιση του λαού, των αμάχων δηλαδή, ωστόσο ακριβώς επειδή στην ατζέντα του ήταν πολύ χαμηλά το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος Biden δεν έχει ορίσει ούτε ειδικό εντεταλμένο για την Εγγύς Ανατολή, ούτε κάποιον πρέσβη στο Ισραήλ.
Σε συνέχεια της επικοινωνίας αυτής ο επικεφαλής του State Department, Anthony Blinken, είπε την Πέμπτη 13 Mαΐου, ότι «διακατεχόμαστε από βαθιά ανησυχία για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τον άμαχο πληθυσμό, ιδιαίτερα παιδιών», αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων «υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας».
Τόνισε πάντως την δέσμευση του Ισραήλ για δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, υπογραμμίζοντας με σημασία ότι η αυτή η βία «μας απομακρύνει από τον στόχο» και προχώρησε στην διαπίστευση ανώτατου διπλωμάτη στην περιοχή για να επιχειρήσει αποκλιμάκωση της διένεξης.

Πιέσεις πανταχόθεν λόγω... προβληματικής «ουδετερότητας»

1. Ρεπουμπλικάνοι - Δημοκρατικοί επειδή δεν στηρίζει το Ισραήλ


Α. Trump και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Biden, ότι στηρίζει «αναγκαστικά» το Ισραήλ.
44 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ζήτησαν σε ανοιχτή επιστολή από τον Αμερικανό πρόεδρο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, που στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει φέρει σε θέση άμυνας το Ισραήλ.
Β. Ο πρώην πρόεδρος Trump από πλευράς του, που υποστήριζε ανοιχτά το Ισραήλ, γι'αυτό και ο πρωθυπουργός Netanyahu τον αποκαλούσε «τον καλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ» στον Λευκό Οίκο, τον κατηγόρησε για σοβαρές «αδυναμίες» που κάνουν τον κόσμο πιο βίαιο και ασταθή, επειδή οι αδυναμίες του και η έλλειψη στήριξης στο Ισραήλ οδηγούν σε νέες επιθέσεις εναντίον των εταίρων μας».
Γ. Πέραν των Ρεπουμπλικάνων και οι Δημοκρατικοί όμως στηρίζουν το Ισραήλ, τόσο η ηγεσία του κόμματος, όσο και τα μέλη του κόμματος στο Κογκρέσο!

2. Βουλευτές της βουλής των Αντιπροσώπων επειδή δεν στηρίζει τους Παλαιστινίους

Το προβεβλημένο μέλος του κόμματος, η Alexandria Ocasio - Cortez, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τον Biden ότι συντάσσεται στο πλευρό των υπερασπιστών της κατοχής.
Η βουλευτής Olhan Omar ξεσήκωσε οργή και αντιδράσεις όταν αποκάλεσε τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας ως «πράξη τρομοκρατίας».
Η βουλευτής Rashinda Tlaib επέκρινε την επίθεση του Ισραήλ στο Τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ την περίοδο του Ραμαζανιού, ρωτώντας τον πρόεδρο, μέσω Twitter: «Πού είναι η αγανάκτηση;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης