Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς κατάπαυση πυρός το Ισραήλ, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – 192 νεκροί, 1.230 τραυματίες, 3.000 ρουκέτες

Προς κατάπαυση πυρός το Ισραήλ, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – 192 νεκροί, 1.230 τραυματίες, 3.000 ρουκέτες

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Πιέσεις στον προσωρινό Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu να αποφασίσει κατάπαυση του πυρός

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Το Ισραήλ κινείται προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός τώρα που έχουν επιτευχθεί πολλοί στρατιωτικοί στόχοι εναντίον της Hamas, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες και με μεσολάβηση από την Αίγυπτο, αναφέρει η ισραηλινή Walla.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έπληξαν συγκεκριμένους στόχους ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του προσωρινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu φαίνεται απρόθυμη να προχωρήσει προς χερσαίες επιχειρήσεις.
Η αποδοχή εκ μέρους του Ισραήλ να συζητήσει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της διεθνούς πίεσης, που κλιμακώνεται από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden και από την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρει η Walla.
Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ θα αξιολογήσει την κατάσταση με τον υπουργό Άμυνας Benny Gantz , τον αρχηγό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (ΑΒΦ), και κορυφαίους αξιωματούχους αργότερα την Κυριακή (16/5) αναφέρουν πληροφορίες.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από τη Δευτέρα (10/5), συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε ένα κτίριο που στέγαζε τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός επιμένει πως πλήττει στόχους τρομοκρατών.
Ο κορυφαίος ηγέτης της Hamas της Γάζας, Yahiyeh Sinwar, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στην πόλη Khan Yonis, ανέφερε το CBS .
Ωστόσο, οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες αμάχων.

Ασκούνται πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας πιέζουν τον Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας Benny Gantz να αρχίσουν να εργάζονται για την κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει την τρέχουσα επιχείρηση της IDF (Israel Defense Forces) τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτό βασίζεται στην κατανόηση ότι το IDF έχει επιτύχει τους περισσότερους από τους στόχους του από την έναρξη της επιχείρησης στις 10 Μαίου 2021.
Δημοσίως, ο προσωρινός πρωθυπουργός Netanyahu προειδοποίησε την Hamas ότι «δεν έχει τελειώσει ακόμη»
«Είπα ότι θα χτυπήσουμε τη Hamas και άλλες τρομοκρατικές ομάδες με σημαντικά χτυπήματα, και το κάνουμε»,
Το Σαββατοκύριακο, οι πύραυλοι συνέχισαν να χτυπούν το Ισραήλ καθώς το IDF πραγματοποίησε μεγάλες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, χτυπώντας δεκάδες στόχους που ανήκουν σε ομάδες της Hamas στον παράκτιο θύλακα.
Μεταξύ των στόχων, η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε τα σπίτια του διοικητή του τάγματος της Hamas, Tisar Mabasher στο Khan Yunis, και του ταξιαρχού στρατηγού Azi Tama'a στο Deir al-Balah, των οποίων τα σπίτια χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτική υποδομή.
Σε μια αεροπορική επίθεση στο στρατόπεδο προσφύγων Shati, σκοτώθηκαν δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών.
Το IDF είπε ότι η επίθεση ήταν ενάντια σε ένα διαμέρισμα που «χρησίμευε ως τρομοκρατική υποδομή» από την Hamas.
«Το IDF λαμβάνει προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει πλήγματα στους αμάχους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του δραστηριοτήτων» ανέφερε σε δήλωση τους οι Israel Defense Forces.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να «σταματήσουν αμέσως», διότι κινδυνεύουν να «πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική» στην περιοχή, προειδοποίησε την Κυριακή (16/5/2021) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres,
ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε σήμερα.
Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια δήλωση του Συμβουλίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης παράλληλα, όμως η στήριξη σε ένα κείμενο από τις ΗΠΑ, που το αρνούνται εδώ και μία εβδομάδα, παρέμενε αβέβαιη το πρωί.
«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν», είπε, επιπλέον, ο Guterres.
«Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε ένα σπιράλ βίας με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε.
Η βία μπορεί «να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική και να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής», τόνισε.
Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δεσμεύουν ενεργά όλες τις πλευρές προς μια άμεση εκεχειρία» και τους ζητούν να «επιτρέψουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες να ενταθούν και να επιτύχουν».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Τρίτη 18/5

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Ο Josep Borrell σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι «λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού αμάχων, συγκαλώ έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα συντονίσουμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας».

Σκοτώθηκαν 40 Παλαιστίνιοι την Κυριακή 16/5 στη Γάζα - Ο βαρύτερος απολογισμός

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή 16/5 σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν οι παλαιστινιακέ αρχές, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα από την περασμένη Δευτέρα να ανέρχεται πλέον σε 192.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, 58 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών.
Τουλάχιστον 8 παιδιά σκοτώθηκαν μονάχα στις 16/5 στις αεροπορικές επιδρομές σε μια συνοικία στην πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι, ήτοι ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την περασμένη Δευτέρα 10/5.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.230 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την αρχή του νέου κύκλου βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, μεταξύ αυτών η Hamas, που ελέγχει τον θύλακα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη Γάζα 90 θέσεις της Hamas και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως έκανε γνωστό, έπειτα από «βροχή» ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.
Στο Ισραήλ, 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν σκοτωθεί έπειτα από ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, ενώ 282 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ισραηλινός στρατός: Βομβαρδίστηκε το σπίτι του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas

Στο μεταξύ, νωρίτερα την Κυριακή 16/5 ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Yahya Sinouar, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτός βρισκόταν εντός της οικίας.
Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Yahya Sinouar και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.
Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι το σπίτι του Yahya Sinouar βομβαρδίστηκε.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο είχε επανεκλεγεί στην προεδρία του πολιτικούς γραφείου της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, ενός θύλακα όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα.
Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas, Yahya Sinouar, ο οποίος κρατούνταν στο Ισραήλ πάνω από 20 χρόνια και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε 12οροφο κτίριο που στεγάζει AP και Al Jazeera στις 15/5

Οι Ισραηλινές δυνάμεις επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο 15 Μαΐου και σημείωσαν πως το εν λόγω κτίριο το χρησιμοποιούσε η Hmas για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις το κτίριο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera, χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς ως κεντρικά των υπηρεσιών πληροφοριών της, μεταξύ άλλων.
«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν.
Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν.
Στείλαμε μηνύματα sms….
Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου», επισημαίνουν οι IDF στην αγγλική έκδοση του λογαριασμού τους στο Twitter.
«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Hamas εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο.
Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο.
Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι IDF, χρησιμοποιούντο για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών», τονίζουν οι IDF.
Υπενθυμίζεται ότι στο κτίριο των 12 ορόφων στη Γάζα, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, με έδρα τις ΗΠΑ και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, με έδρα το Κατάρ, κατέρρευσε νωρίτερα σήμερα Σάββατο 15/5/2021), αφότου επλήγη από ισραηλινούς πυραύλους, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε ειδοποιηθεί από πριν σχετικά με έναν επικείμενο ισραηλινό βομβαρδισμό και το κτίριο είχε εκκενωθεί.
Στο κτίριο στεγάζονταν επίσης διαμερίσματα και άλλα γραφεία.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν το πολυώροφο κτίριο να πλήττεται από πυραύλους.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera επιβεβαίωσε στο Twitter ότι τα κεντρικά του βρίσκονταν σε αυτό το κτίριο και αναμετέδωσε ζωντανά τις εικόνες του πύργου να καταρρέει, μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.
«Βόμβες θα μπορούσαν να πέσουν στο γραφείο μας.
Τρέξαμε στις σκάλες από τον 11ο όροφο και κοιτάζουμε τώρα το κτίριο από μακριά, προσευχόμενοι ο στρατός να ανακαλέσει» έγραψε σε tweet λίγο πριν από το αεροπορικό πλήγμα o ανταποκριτής του AP στη Γάζα.
isra.JPG
gaza_b_1.JPG
gaza_c.JPG
gaza_d.JPG
gaza_e.JPG
114826.jpg

Guterres (ΟΗΕ): Bαθιά ταραγμένος για την καταστροφή με ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα του κτιρίου με γραφεία διεθνών ΜΜΕ

«Kαταπτοημένος» για τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και «βαθιά ταραγμένος» για την επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον κτιρίου όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Antonio Guterres.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός τους, Stéphane Dujarric, σε ανακοίνωσή του στις 14/5, ο κ. Guterres είναι «βαθιά ταραγμένος για την καταστροφή με ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σήμερα (Σάββατο) πολυώροφου κτιρίου όπου διατηρούσαν τα γραφεία τους αρκετοί διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί» στην πόλη της Γάζας.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι «καταπτοημένος» μπροστά «στον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, ιδίως τον θάνατο δέκα μελών της ίδιας οικογένειας, κυρίως παιδιών, σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα την Παρασκευή 14/5 το βράδυ», που υποτίθεται πως είχε στόχο «ηγέτη της Χαμάς», στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι.
«Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη ότι η στοχοποίηση πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Al-Jazeera: Έγκλημα πολέμου – Στόχος να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης

Για «έγκλημα πολέμου» και απόπειρα «να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης», έκανε λόγο ο διευθυντής του δικτύου Al-Jazeera , μετά τον βομβαρδισμό το Σάββατο 15/5 από τον ισραηλινό στρατό του κτιρίου που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ και άλλα μέσα ενημέρωσης.
«Η καταστροφή των γραφείων του Al-Jazeera και άλλων μέσων στον πύργο al-Jalaa στη Γάζα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται διεθνώς έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε ο Mostefa Souag, προσωρινός γενικός διευθυντής του ομίλου του Κατάρ.
Πρόσθεσε πως «ο στόχος αυτού του φρικτού εγκλήματος είναι να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να κρύψουν τη σφαγή και τα ανείπωτα δεινά του λαού της Γάζας».
Το κανάλι επικαλέστηκε τον ανταποκριτή του Youmna al-Sayed, ο οποίος είπε ότι ο στρατός είχε δώσει προθεσμία μια ώρα στον ιδιοκτήτη του πολυώροφου κτιρίου για την εκκένωση.
Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει ανεπιτυχώς περισσότερο χρόνο, σημείωσε.
«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν φαίνεται πλέον ασφαλές», δήλωσε ο Youmna al-Sayed.
Ο διευθυντής ειδήσεων του Al-Jazeera , Asef Hamidi , ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κανάλι θα λάβει «όλα τα μέτρα για τη (δικαστική) δίωξη του Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι «η πιο σημαντική απάντηση είναι να συνεχίσει να καλύπτει τα γεγονότα».
israel_1.JPG
israellgg8.png
israel1_2.JPG
israel2_1.JPG
Cavusoglu: Το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα στην Παλαιστίνη


Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τις συνεχιζόμενες εντάσεις με τους Παλαιστινίους και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και πρέπει να θεωρηθεί υπόλογο για τα εγκλήματά του, δήλωσε την Κυριακή (16/5/2021) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu κατά την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ( OIC).
Υπογράμμισε δε, πως τα κράτη – μέλη του OIC πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη, ενότητα και αποφασιστικότητα.
Πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι η συνάντηση για να συζητηθούν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακού λαού και εδαφών ήταν πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, που προεδρεύει στον Οργανισμό.
Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, εξηγώντας ότι οι περιορισμοί στις μουσουλμανικές προσευχές στο Τζαμί Al-Aqsa και ο βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τα σπίτια τους έχουν πυροδοτήσει την κατάσταση.
«Αυτό είναι ένα τμήμα της συστηματικής εκστρατείας του Ισραήλ για εθνοτική, θρησκευτική και πολιτιστική εκκαθάριση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Cavusoglu στάθηκε στο υψηλό ποσοστό Ισραηλινών εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη και στην καταστροφή των παλαιστινιακών περιουσιών, λέγοντας πως εάν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί η λύση των δύο κρατών στην περιοχή δεν θα είναι εφικτή.
Επίσης επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αποτυχία του να καταδικάσει το Ισραήλ, επισημαίνοντας πως απέτυχε να δημοσιεύσει ακόμη και ένα δελτίο τύπου για το θέμα λόγω της απόρριψης της κίνησης αυτής από τις ΗΠΑ.
Όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την προστασία του παλαιστινιακού λαού, υπερτόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ισραήλ: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες σε επίθεση με όχημα

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν παρασύρθηκαν από ένα όχημα, σε μια επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας το απόγευμα της Κυριακής (16/5/2021) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία και τις ομάδες διάσωσης.
«Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με αυτοκίνητο» στη συνοικία Σεϊχ Τζαρά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία, την ώρα που διασώστες κάνουν λόγο για συνολικά επτά τραυματίες.
Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε πως «εξουδετέρωσε» τον δράστη χωρίς να διευκρινίσει την ταυτότητά του, ούτε εάν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί στην συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία αποτέλεσε θέατρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και Παλαιστινίων, που αντιτίθετο στην πιθανή έξωση οικογενειών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Biden – Netanyahu

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε το Σάββατο (15/5/2021) τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για το θέμα του ισραηλινού πλήγματος που κατέστρεψε στη Γάζα το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP).
Ο Netanyahu «υπογράμμισε κατά τη συνομιλία αυτή ότι το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει ανθρώπους που δεν εμπλέκονται» στη μάχη του με τη Hamas και άλλες οργανώσεις στη Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, επιμένοντας στο γεγονός ότι η απομάκρυνση των ανθρώπων από το κτίριο «όπου βρίσκονταν τρομοκρατικοί στόχοι» είχε οργανωθεί ενόψει της επιδρομής.
Σύμφωνα με σύνοψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Netanyahu ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι μη εμπλεκόμενοι είχαν απομακρυνθεί» από τον πύργο γραφείων και κατοικιών όπου στεγάζονταν γραφεία μέσων ενημέρωσης, καθώς και άλλα γραφεία και διαμερίσματα και ο οποίος καταστράφηκε νωρίτερα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία και με Abbas

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas δέχτηκε το Σάββατο (15/5/2021) το πρώτο του τηλεφώνημα από τον Joe Biden μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο 2021 και αυτό, μεσούσης της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Nabil Abu Rudeineh δήλωσε ότι αυτή η επικοινωνία ήταν «σημαντική» χωρίς ωστόσο να αναφέρει επί του παρόντος το ακριβές περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας.
Ο Biden έστειλε απεσταλμένο στην περιοχή την Παρασκευή (14/5) για να βοηθήσει στις προσπάθειες για κατευνασμό της έντασης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης