Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για τις προσφορές στους δημοσίους διαγωνισμούς και το προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζομένους - Μέτρα κατά της γραφειοκρατίας
Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις έχουν αποτελέσει δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» το σχέδιο ανάκαμψης της Ρώμης και να εισπράξει μια πρώτη δόση έως τον Αύγουστο από το «πακέτο» των 205 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια που πρόκειται να λάβει από τις Βρυξέλλες.
Αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters, η διαχείριση του συνολικού πακέτου των μέτρων θα τελεί υπό την επίβλεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi, βασικούς υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για την άρση τυχόν εμποδίων στην πρόοδο των επενδύσεων.
Τα δύο σκέλη
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει δύο σκέλη που αρχικά υποτίθεται ότι ήταν διαχωρισμένα νομοθετικά - ένα αφορά τη διαχείριση του σχεδίου ανάκαμψης και το άλλο για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη πραγματοποίηση επενδύσεων.
Στο πακέτο απλούστευσης των διαδικασιών και αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών εμποδίων, το οποίο ο Draghi είχε αρχικά δεσμευθεί ότι θα εγκριθεί έως τις 20 Μαΐου, ορισμένα μέτρα καθιστούν απλούστερη την έγκριση νέων έργων ΑΠΕ, όπως μικρές ηλιακές εγκαταστάσεις.
Οι δημόσιοι διαγωνισμοί
Μετά από σειρά αντιπαραθέσεων, αποφασίσθηκε σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των έργων, το κύριο σημείο αναφοράς δεν μπορεί να είναι μόνον το χαμηλότερο, συνολικό κόστος της προσφοράς.
Διότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει και μειωμένη προστασία και εγγυήσεις για τους εργαζόμενους.
Σχετικά με τις υπεργολαβίες, οι εταιρίες που θα τις εξασφαλίζουν θα πρέπει να εγγυώνται ίδιες απολαβές και μεταχείριση στους εργαζομένους τους, με τις κύριες εταιρίες που θα αναλάβουν τις εργολαβίες.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 θα μπορεί να ανατίθεται σε υπεργολάβους το 50% επί του συνόλου των έργων.
Οι δε επιχειρήσεις που θα εξασφαλίσουν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να συμπεριλάβουν, στις προσλήψεις τους, νέους και γυναίκες σε ποσοστό όχι χαμηλότερο του 30%.
Εποπτεία
Τη γενικότερη εποπτεία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα έχουν η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν οι διάφορες παρεμβάσεις θα αφορούν και τις περιφέρειες.
Η Ιταλία αναμένεται να λάβει, εντός του Ιουλίου, τα πρώτα 27 δισεκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επί συνολικών πόρων 191,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών