Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg - ΕΚΤ: Προς παράταση 9 μηνών στις χαλαρές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες

Bloomberg - ΕΚΤ: Προς παράταση 9 μηνών στις χαλαρές κεφαλαιακές απαιτήσεις  για τις τράπεζες

θα επιτρέπεται οι εποπτευόμενες τράπεζες να εξαιρούν μέρος της έκθεσης τους από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, από τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης, έως τον Μάρτιο του 2022

Σχετικά Άρθρα

Προς επέκταση του δικαιώματος για την ελάφρυνση μιας εκ των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες εξαιτίας της πανδημίας, κατά εννέα μήνες, προκειμένου να παραμείνει αδιατάρακτη ροή της πίστωσης εν μέσω της πανδημίας, μεταδίδει δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
Η απόφαση δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Εάν η απόφαση αυτή επιβεβαιωθεί, οι τράπεζες που εποπτεύονται από την ΕΚΤ θα συνεχίσουν να επιτρέπεται να εξαιρούν μέρος της έκθεσης τους στις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, από τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης, έως τον Μάρτιο του 2022.

Ευρωζώνη

Η στάση της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των ομολόγων της στην Ελβετία και τις ΗΠΑ, που επέτρεψαν τη λήξη των κριτηρίων όσον αφορά το δείκτη μόχλευσης το 2021.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέτει στο επίκεντρο την ισχυρότερη εξάρτηση των οικονομιών της Ευρωζώνης από τα τραπεζικά δάνεια και όχι από τις κεφαλαιαγορές, ως πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές για τον τραπεζικό τομέα αποφάσισαν χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να απορροφήσουν τις απώλειες από το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας και να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, και μέχρι τώρα πολλά ιδρύματα έχουν δει την κερδοφορία τους να ανακάμπτει.

Πρόγραμμα PEPP

Σύμφωνα το Bloomberg τον περασμένο μήνα οι τράπεζες άσκησαν για παράταση των προσωρινών μέτρων χαλάρωσής όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Η χαλάρωση των κριτηρίων όσον αφορά το δείκτη μόχλευσης βοήθησε στην αποφυγή δευτερογενών συνεπειών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν οδηγήσει τις το τραπεζικό σύστημα σε μεγαλύτερη έκθεση στο χρέος των κεντρικών τραπεζών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει σε ιδιατερα υψηλά επίπεδα τη μόχλευσή τους εάν δεν παραταθεί η ισχύουσα εξαίρεση όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Δείκτης μόχλευσης

Ο δείκτης μόχλευσης είναι μία από τις δύο βασικούς δείκτες που μετρούν την οικονομική υγεία μιας τράπεζας..
Σύμφωνα με νέες απαιτήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο επίπεδο 3% όσον αφορά τον εν λόγω δείκτη, αν και οι μεγαλύτερες τράπεζες θα υπόκεινται σε επιπλέον υποχρεώσεις όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η μέτρηση μετρά το διατιθέμενο κεφάλαιο ως μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό του ρίσκου αυτών 
Για παράδειγμα, η Deutsche Bank AG δήλωσε ότι ο δείκτης μόχλευσης 4,6% στα τέλη Μαρτίου θα μειωθεί στο 4,2% όταν περιλαμβάνονται τα μετρητά που διακρατούνται στην ΕΚΤ.
Η γερμανική τράπεζα στοχεύει σε επίδοση περίπου 4,5% το 2022.

Ποιοι οφελούνται

Η παράταση του μέτρου, θα παρείχε ιδιαίτερο όφελος σε τράπεζες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις κεντρικές τράπεζες από αυτές της Νότιας Ευρώπης, έγραψε ο αναλυτής της ING Suvi Platerink Kosonen σε σημείωσμα.
Για παράδειγμα, ο δείκτης μόχλευσης της ABN Amro θα μειωθεί κατά 0,6% χωρίς την παράταση του μέτρου, δήλωσε ο Platerink Kosonen σε σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης