Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Kent: Από τον Οκτώβριο του 2019 τα πρώτα κρούσματα covid στην Κίνα - Μυστήριο η προέλευση

Πανεπιστήμιο Kent: Από τον Οκτώβριο του 2019 τα πρώτα κρούσματα covid στην Κίνα - Μυστήριο η προέλευση
Οι ερευνητές εκτιμούν πως πιθανότερη ημερμηνία εμφάνισης του πρώτου κρούσματος είναι η 17η Νοεμβρίου του 2019
Σχετικά Άρθρα

Το πρώτο κρούσμα του ιού που προκαλεί την covid 19 είναι πιθανό να εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Wuhan ήδη από αρχές του Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος που γνωστοποίησε στον ΠΟΥ η Κίνα.
Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Kent, οι οποίοι εκτιμούν ότι το πρώτο κρούσμα του ιού πρέπει να εμφανίστηκε το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου του 2019.
Μάλιστα οι Βρετανοί ερευνητές θεωρούν ως πιο πιθανή ημερομηνία εμφάνισης του ιού την 17η Νοεμβρίου του 2019 ενώ εκτιμούν ότι η παγκόσμια εξάπλωση του άρχισε τον Ιανουάριο του 2020.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα ανακοίνωσε το πρώτο επίσημο κρούσμα τον Δεκέμβριο του 2019, συνδέοντας την εμφάνιση του με την αγορά θαλασσινών στην Wuhan.
Ωστόσο, τα πρώτα κρούσματα δεν φαίνεται να είχαν κάποια σχέση με την εν λόγω αγορά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ήδη ο ιός κυκλοφορούσε.
Άλλωστε μια κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, αναγνώριζε ότι ενδεχομένως να υπήρχαν σποραδικές μολύνσεις πριν από το ξέσπασμα στην αγορά της Wuhan.

Νέες αποκαλύψεις

Σε μια δημοσίευση του καθηγητή Jesse Bloom από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson αναφέρεται πως ανακτήθηκαν διαγραμμένα στοιχεία από τα πρώτα κρούσματα covid στην Κίνα.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από την αγορά θαλασσινών της Wuhan δεν ήταν αντιπροσωπευτικά της SARS – Cov-2 στο σύνολο τους και ότι ήταν μια παραλλαγή μιας προγονικής αλληλουχίας που κυκλοφορούσε νωρίτερα και που εξαπλώθηκε σε διάφορα άλλα μέρη της Κίνας.
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας επιβεβαίωσαν ότι τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη του καθηγητή Jesse Bloom είχαν υποβληθεί στα σχετικά αρχεία, από τα οποία όμως στη συνέχεια διαγράφηκαν κατόπιν σχετικού αιτήματος Κινέζων ερευνητών, οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι τα δεδομένα αυτά θα ανανεώνονταν και θα υποβάλλονταν σε νέα αρχεία.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε ένα νέο κύμα αντιδράσεων με πολλούς να υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι η Κίνα ήθελε να καλύψει τις αιτίες προέλευσης της covid.

Ερωτηματικά

«Γιατί οι επιστήμονες ζητούν από διεθνείς βάσεις δεδομένων να διαγράψουν βασικά στοιχεία που μας ενημερώνουν για το πώς άρχισε η covid στην Wuhan» διερωτάται η Alina Chan, ερευνήτρια στο Broad Institute του Χάρβαρντ.
Εν τω μεταξύ μια επιστημονική μελέτη στην Αυστραλία έδειξε ότι η covid συνδέεται με τους ανθρώπινους υποδοχείς πολύ πιο εύκολα από άλλα είδη ιών, κάτι που υποδηλώνει ότι είχε ήδη προσαρμοστεί στους ανθρώπους, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά.
Βάσει αυτής, είναι πιθανό να υπήρχε ένα άλλο άγνωστο ζώο με ακόμα ισχυρότερη συγγένεια που να λειτούργησε ως ξενιστής, αν και επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο διαρροής από εργαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης