Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kashkari (Fed Minneapolis): Θα αποκατασταθούν οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας – Συγκυριακός ο πληθωρισμός

Kashkari (Fed Minneapolis): Θα αποκατασταθούν οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας – Συγκυριακός ο πληθωρισμός
Ο επικεφαλής της Fed Minneapolis αναμένει να υπάρξει σημαντική προσφορά εργασίας από το προσεχές φθινόπωρο
Σχετικά Άρθρα

«Θα πρέπει να δούμε πολύ περισσότερη προσφορά εργασίας το φθινόπωρο», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Minneapolis Neel Kashkari, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τρεις κύριοι παράγοντες που συγκρατούσαν την προσφορά εργασίας - το κλείσιμο των σχολείων και των εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας, ο φόβος για τον κορωναϊό και τα οι επιπλέον ενισχύσεις για τους ανέργους που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο - πλέον φθίνουν.
Επισήμανε ότι σε γενικές γραμμές ακούει με σκεπτικισμό τους εργοδότες που παραπονιούνται για ελλείψεις εργαζομένων, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος αυτής της διαμαρτυρίας τους αφορά την εκ μέρους τους απροθυμία για αύξηση των μισθών.

Αγορές ομολόγων

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το πότε θα αρχίσει να μειώνει την υποστήριξή της στην οικονομία καθώς ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 έχει μειωθεί δραστικά και η οικονομία ξανανοίγει.
Ως πρώτο βήμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed προγραμματίζουν τους επόμενους μήνες να συζητήσουν εάν η οικονομία έχει σημειώσει «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» προς τους στόχους της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά το καθεστώς «πλήρους απασχόλησης» και τον πληθωρισμό 2%.
Τις παραπάνω προυποθέσεις έχει θέσει η Fed προτού προχωρήσει με οποιασδήποτε μείωση στο μηνιαίο ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων που διαμορφώθηκε στα 120 δισεκατομμύρια $

Απασχόληση

Η Fed δεν έχει ορίσει τι σημαίνει σε «ξερούς αριθμούς» το καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Ο Kashkari δήλωσε ότι η απασχόληση έχει μειωθεί μεταξύ 7 και 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τα επίπεδα που βρέθηκε πριν από την πανδημία, και ότι θεωρεί ότι μέγιστη απασχόληση σημαίνει «στο ελάχιστο», αυτοί οι Αμερικανοί να επιστρέψουν στη δουλειά.
Άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνονται λιγότερο πεπεισμένοι ότι όλες αυτές οι θέσεις εργασίας θα επιστρέψουν, με πολλούς να επισημαίνουν ότι πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας και δεν είναι σαφές ότι θα επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό.

Πληθωρισμός και απασχόληση

Η συζήτηση εξαρτάται επίσης από την προβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού και σε ποιο βαθμό οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχιστούν και εντός του 2022.
Ο Kashkari διατύπωσε το επιχείρημα ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει επειδή οι επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν στην ταχύτερη ανάπτυξη.
Για να κρίνουμε πόσο θα μπορούσε να διατηρηθεί ο υψηλός πληθωρισμός, σημείωσε, η αγορά εργασίας είναι το κλειδί.
«Εάν τα 7 εκατομμύρια ή τα 8 εκατομμύρια των 10 εκατομμυρίων Αμερικανών που δεν εργάζονται σήμερα δεν επιστρέψουν ποτέ στην αγορά εργσίας, τότε αυτό θα μου προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ανησυχία ότι αυτές οι υψηλές τιμές του πληθωρισμού θα μπορούσαν να καταστούν επίμονες επί μακρόν», είπε ο Kashkari.
«Αλλά πιστεύω ότι θα επιστρέφουν», σημείωσε, επισημαίνοντας την εμπειρία της αναπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ πριν από την πανδημία.
«Κάθε φορά που νομίζαμε ότι η αμερικανική οικονομία δεν είχε εργαζόμενους και οι μισθοί άρχισαν να ανεβαίνουν λίγο, οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης