Τι δείχνει νέα μελέτη του Frederick University Cyprus για τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid 19
Καθώς οι κυβερνήσεις έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον ιό επιβάλλοντας μέτρα όπως φυσική αποστασιοποίηση, καραντίνες και αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, οι ζωές των νέων έχουν επηρεαστεί σοβαρά.
Μελέτες στην Ευρώπη ήδη αποδεικνύουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία.
Μάλιστα, η ψυχική υγεία όλων έχει επηρεαστεί με κάποιον τρόπο, είτε ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για μόλυνση, είτε από το άγχος που προκαλείται από μέτρα όπως το lockdown, η αυτοαπομόνωση και η κοινωνική αποστασιοποίηση, ή λόγω της απώλειας απασχόλησης, εισοδήματος ή εκπαίδευσης.
Τι δείχνει νέα μελέτη του Frederick University Cyprus
Σύμφωνα με νέα μελέτη, υπό τον τίτλο Exploring the Quality of Life and Psychological Symptoms of University Students in Cyprus During the COVID-19 Pandemic, που δημοσιοποίησαν στη Journal of Social Science Research (Vol 17, 2021), οι Demetris Hadjicharalambous, Loucia Demetriou και Koulla Erotocritou, εμπειρικά στοιχεία που προέκυψαν από σχετική έρευνα κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις της ίδιας της πανδημίας αλλά και των αυστηρών μέτρων με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, επηρέασαν την ψυχική υγεία και την ευημερία των πληγέντων πληθυσμών.
Μάλιστα οι επιπτώσεις ήταν εξίσου απρόβλεπτες με την ίδια την πανδημία.
Τα 6 προβλήματα
Τα δεδομένα οδήγησαν στον εντοπισμό έξι προβλημάτων:
(1) Ηθικοποίηση και απαισιοδοξία προς το μέλλον,
(2) Αγωνία και άγχος,
(3) Αυτο-υποτίμηση,
(4) Κοινωνική απόσυρση και απομόνωση,
(5) Σωματοποίηση του στρες,
(6) Απομόνωση.
Η έρευνα διερευνά τον ψυχολογικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid 19 στους φοιτητές και την ποιότητα ζωής τους.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με 356 νέους συμμετέχοντες, ενώ 256 ήταν γυναίκες (72%) και 100 άνδρες (28%).
Όλοι συμπλήρωσαν το Γενικό Ερωτηματολόγιο Υγείας-28 και το Κατάλογο Ικανοποίησης Ζωής (LSI).
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι έξι παράγοντες, όπως η διαμονή χωρίς οικογένεια, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας, η απώλεια εργασίας και η επιδείνωση των κοινωνικών σχέσεων έχουν επηρεάσει σημαντικά αρνητικά την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των νέων.
Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι τα αυστηρά μέτρα αποκλεισμού και σωματικής/κοινωνικής απομόνωσης είχαν σημαντική αρνητική επίδραση στο δείγμα, ενώ οι συμμετέχοντες εμφάνισαν αυξημένα συμπτώματα άγχους και αϋπνίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών