Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα πυρηνικά όπλα

Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα πυρηνικά όπλα
Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα πυρηνικά όπλα

Θεωρητικά, τα αποθέματα πυρηνικών όπλων είναι εθνικά μυστικά.
Οι κορυφαίες χώρες έχουν πρόχειρες εκτιμήσεις που δεν ενημερώνονται τακτικά, οι νέες πυρηνικές δυνάμεις διατηρούν τις δυνατότητές τους ασαφείς μυστικές.
Όμως, όπως αναφέρει παρακάτω ο Omri Wallach της Visual Capitalist, χάρη σε περιορισμένες αποκαλύψεις, αρχεία και διαρροές, μπορούμε να απεικονίσουμε την πλήρη έκταση (Σημείωση συντάκτη: Ο ακριβής αριθμός πυρηνικών κεφαλών που κατέχουν οι χώρες φυλάσσονται στενά κρατικά μυστικά, με την εκτίμηση FAS να είναι πλησιέστερη, πιο χρησιμοποιούμενη και πιο αξιόπιστη διεθνής προσέγγιση) του πυρηνικού οπλοστασίου του κόσμου.
Αυτό το γράφημα χρησιμοποιεί εκτιμώμενα αποθέματα πυρηνικών κεφαλών από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων τον Αύγουστο του 2021.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, υπάρχουν μόνο εννέα χώρες με πυρηνικά όπλα στον κόσμο

Visualizing-Countries-with-the-Most-Nuclear-Weapons.jpg

Πυρηνικά όπλα, ανά χώρα

Ο αγώνας για τα πυρηνικά όπλα επικεντρωνόταν πάντα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, οι δύο υπερδυνάμεις του κόσμου αγωνίστηκαν να κατασκευάσουν περισσότερα πυρηνικά όπλα (και πιο ικανά πυρηνικά όπλα) από την άλλη.
Παρόλο που οι διεθνείς οργανισμοί πίεσαν για το τέλος της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, τα αποθέματα πυρηνικών όπλων του κόσμου αυξήθηκαν σε κορυφή 70.300 συνολικών κεφαλών το 1986.
Καθώς οι συμφωνίες όπλων και οι συνθήκες μη διάδοσης άρχισαν να αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική, οι ΗΠΑ και η Ρωσία μείωσαν τα αποθέματα ενώ άρχισαν να εμφανίζονται νέες χώρες με πυρηνικά όπλα.
country_0.jpg

Παρά τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 90% όλων των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.
Πολύ πίσω τους είναι η Κίνα και η Γαλλία, οι οποίες άρχισαν να δοκιμάζουν πυρηνικά όπλα το 1964 και το 1960 αντίστοιχα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει σήμερα το πέμπτο πυρηνικό όπλο, αν και ήταν η τρίτη χώρα στον κόσμο που τα ανέπτυξε μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία το 1952.
Οι χώρες με λιγότερα από 200 πυρηνικά όπλα είναι περιφερειακοί αντίπαλοι Ινδία και Πακιστάν, οι οποίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά πυρηνικά όπλα στη δεκαετία του 1970 και η Βόρεια Κορέα, η οποία άρχισε να λειτουργεί εργοστάσια κατασκευής ουρανίου και να πραγματοποιεί εκρηκτικές δοκιμές τη δεκαετία του 1980.
Το Ισραήλ εκτιμάται επίσης ότι διαθέτει λιγότερα από 200 πυρηνικά όπλα και οι αναφορές έχουν το όπλο του που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, η χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει ή ανακοινώσει ποτέ τις πυρηνικές της δυνατότητες.

Χώρες με πυρηνικά όπλα, κατάσταση κεφαλής

Αν και ο κόσμος διαθέτει 13.132 πυρηνικά όπλα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλοι έτοιμα για χρήση.
Τα όπλα (ή «κεφαλές») παραδίδονται με πυραύλους και οι χώρες δεν διατηρούν όλες τις πυρηνικές κεφαλές τους προετοιμασμένες για χρήση.
Η εκτίμηση των πυρηνικών αποθεμάτων διευκρινίζει επίσης εάν οι κεφαλές θεωρούνται ανεπτυγμένες, δεσμευμένες ή αποσυρμένες:

  • Οι κεφαλές που έχουν αναπτυχθεί αναπτύσσονται σε διηπειρωτικούς πυραύλους, σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών και σε βάσεις με επιχειρησιακά συστήματα παράδοσης μικρού βεληνεκούς.
  • Οι εφεδρικές κεφαλές βρίσκονται σε αποθήκευση και δεν αναπτύσσονται σε εκτοξευτές.
  • Οι κεφαλές που έχουν αποσυρθεί είναι ακόμα άθικτες αλλά βρίσκονται σε ουρά για αποσυναρμολόγηση

deployed_warheads.jpg

Μόνο τέσσερις χώρες έχουν αναπτύξει επίσημα πυρηνικές κεφαλές, ενώ η πλειοψηφία των πυρηνικών αποθεμάτων του κόσμου είναι σε απόθεμα. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε εκτιμήσεις που κυμαίνονται από σχετικά διαφανείς στην περίπτωση των ΗΠΑ έως αδιαφανείς και αβέβαιες για χώρες όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα αποθέματά τους.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το απόθεμά της σε 260 πυρηνικές κεφαλές και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναμένουν από την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν να αυξήσουν τα αποθέματά τους.
Αν και το παγκόσμιο πυρηνικό απόθεμα πιθανότατα θα συνεχίσει να λιγοστεύει λόγω των συνταξιοδοτήσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το τοπίο των χωρών με πυρηνικά όπλα το 2021 δείχνει ότι ο πολλαπλασιασμός είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Πηγή: Visual Capitalist
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης