Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mε σπασμένα φρένα η πτώση του τουρκικού νομίσματος - Στις 9 λίρες ανά δολ. η ισοτιμία

Mε σπασμένα φρένα η πτώση του τουρκικού νομίσματος - Στις 9 λίρες ανά δολ. η ισοτιμία
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η λίρα Τουρκίας

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις γεωπολιτικές εντάσεις, στην επίπτωση της πολιτικής επιρροής στη νομισματική πολιτική, αλλά κυρίως στον… Erdogan.
Ειδικότερα, η λίρα αποδυναμώθηκε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, με την ισοτιμία να αγγίζει το χαμηλό ιστορικό ρεκόρ των 8,9750 έναντι του δολαρίου.
Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα μείωσε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18%.
Οι αναλυτές αυτό το θεώρησαν μια νέα πολιτική παρέμβασης από τον Πρόεδρο Erdogan, έναν αυτοαποκαλούμενο εχθρό των επιτοκίων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, μόλις επτά μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας φαίνεται πως δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη του «σουλτάνου» και μάλλον μετρά αντίστροφα για να αναχωρήσει…
Σημειώνεται πως φέτος η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 17% έναντι του δολαρίου. 
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η πορεία της τουρκικής λίρας αντικατοπτρίζει και την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι ίδιοι στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία θεωρούν ότι ασκεί απλά τη νομισματική πολιτική που επιθυμεί ο Recep Tayyip Erdogan.
«Πολλοί λίγοι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποια στιγμή ο Erdogan θα επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει μία πραγματικά ανεξάρτητη πολιτική», τονίζει ο Peter Kinsella, ειδικός στις αγορές συναλλάγματος για την Commonwealth Bank of Australia. 

 

Kavcioglu: Για τη λίρα δεν ευθύνονται τα επιτόκια

Η μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης δεν σχετίζεται με το sell-off στο τουρκικό νόμισμα, που υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη Kavcioglu.
«Μπορώ να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν προχωρήσαμε σε αιφνιδιαστική μείωση» δήλωσε στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο 20%, ο Kavcioglu δήλωσε ότι καταγράφει ασταθή πορεία και ότι η κεντρική τράπεζα λαμβάνει υπόψη της τους κινδύνους κατά τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης