Εάν εισβάλει στην Ουκρανία, η Ρωσία θα εξαφανιζόταν ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων
Αλλά καθώς πλησιάζει το 2022, οι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται όμως στα ουκρανικά σύνορα, ίσως να αλλάξουν την πορεία των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, παρά τα κέρδη που έχουν σημειώσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας τους τελευταίους 12 μήνες, μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα άλλαζε αμέσως το αφήγημα.
Οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα άφηναν τη Ρωσία εκτός ραντάρ για πολλούς επενδυτές, καθιστώντας τα οφέλη από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, τα ρεκόρ των διεθνών αποθεμάτων και την επιθετική στροφή της κεντρικής τράπεζας ανούσια.
«Εάν εισβάλει στην Ουκρανία, η Ρωσία θα εξαφανιζόταν ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Elena Loven, διαχειρίστρια κεφαλαίων στη Swedbank Robur Fonder στη Στοκχόλμη.
«Θα επιβληθούν κυρώσεις και θα είναι αδύνατο να ξέρεις τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις.
Κάποια στιγμή, η Ρωσία θα γινόταν μη επενδύσιμη», ανέφερε.
Η αξία του νομίσματος
Το ρούβλι έχει ανατιμηθεί κατά 0,6% φέτος, μια από τις τρεις μόνο αναδυόμενες αγορές που σημείωσαν άνοδο έναντι της αύξησης του δολαρίου.
Ενώ τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα και σε δολάριο σημείωσαν απώλειες εντός του έτους, εξακολουθούν να έχουν ξεπεράσει τη μέση απόδοση στις αναδυόμενες αγορές.
Επίσης, ο δείκτης αναφοράς MOEX των μετοχών έχει αυξηθεί σχεδόν 15% σε όρους ρουβλίου.
Βέβαια, το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν ήταν τόσο σφοδρές από την αντιπαράθεση της Κριμαίας το 2014.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τότε θα ωχριούν σε σύγκριση με αυτές που εξετάζονται σήμερα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες , τα οποία περιλαμβάνουν αυστηρότερα όρια στις ρωσικές τράπεζες και αποκλεισμό από βασικά διεθνή δίκτυα συναλλαγών, όπως το SWIFT.
Σύγκρουση στην Ουκρανία
Οι επενδυτές μπορούν επίσης να ανακουφιστούν από τα αποθέματα ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Ρωσία για τον εαυτό της από το 2014.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin έχει διασφαλίσει ότι η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα διεθνή της αποθέματα στα 626 δισ. δολάρια, ενώ διατηρεί τα ηνία του εξωτερικού χρέους.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη που δεν θα βλάψουν το ευρύτερο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ειδικά υπό το φως της θέσης της Ρωσίας ως ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο.
Η Τράπεζα της Ρωσίας ήταν μια από τις πιο επιθετικές κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές φέτος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την κυβερνήτη Elvira Nabiullina αύξησαν το βασικό επιτόκιο της χώρας κατά 425 μονάδες βάσης στο 8,5% και σηματοδότησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή.
Ο πληθωρισμός τρέχει περίπου στο 8%, διπλάσιος από τον στόχο της τράπεζας.
Οι αρχές αναμένεται να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις αυξήσεις κάποια στιγμή μέσα στο 2022.
Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Ο Mark Mobius, ιδρυτικό μέλος της Mobius Capital Partners LLP στο Λονδίνο, η οποία έχει επενδύσει 350 εκατομμύρια δολάρια σε αναδυόμενες αγορές, επισήμανε ότι «εάν υπάρξει εισβολή, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ αρνητικός όχι μόνο για τη ρωσική αγορά αλλά και για τις αγορές στην Ευρώπη και ίσως ακόμη και για τις ΗΠΑ, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Ο Alexander Kudrin, ο επικεφαλής στρατηγικής της Aton με έδρα τη Μόσχα, τόνισε ότι «είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Οι επενδυτές μπορούν να στοιχηματίσουν στη διεύρυνση των συμβάσεων πιστωτικής αθέτησης, οι οποίες αποτελούν αντιστάθμιση σε κάποιο βαθμό έναντι κάθε είδους γεωπολιτικού γεγονότος.
«Το premium είναι υψηλό τώρα.
Ακόμα κι αν η Federal Reserve αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για κέρδος.
Ο Renat Nadykov, διαχειριστής κεφαλαίων στην NN Investment Partners στο Λονδίνο, αναφέρει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό το 2022, υποθέτοντας χαμηλότερη γεωπολιτική αστάθεια, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις από την παραλλαγή Omicron στην παγκόσμια και εγχώρια οικονομία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών