Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το WEF προειδοποιεί: Παγκόσμια απειλή, ο κορωνοϊός και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

Το WEF προειδοποιεί: Παγκόσμια απειλή, ο κορωνοϊός και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες
Οι κοινωνικοί κίνδυνοι «έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας»
Σχετικά Άρθρα

Για κοινωνικές αναταραχές λόγω των ανισοτήτων που προκύπτουν από την πανδημία προειδοποιεί το World Economic Forum.
«Η Covid-19 και οι οικονομικές και κοινωνικές του συνέπειες συνεχίζουν να αποτελούν κρίσιμη απειλή για τον κόσμο. Η ανισότητα στα εμβόλια και η επακόλουθη άνιση οικονομική ανάκαμψη επιδεινώνουν τα κοινωνικά ρήγματα και τις γεωπολιτικές εντάσεις» αναφέρεται σε έκθεση του WEF.
«Η παγκόσμια απόκλιση θα δημιουργήσει εντάσεις -εντός και εκτός συνόρων- που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις συνέπειες της πανδημίας και να περιπλέξουν τον συντονισμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων» αναφέρεται επίσης.
Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, εκτός από το θλιβερό απολογισμό νεκρών, μια από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν η επακόλουθη αύξηση της ανισότητας. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν εργασιακή ανασφάλεια ή δεν είχαν τα μέσα να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση λόγω των lockdowns.
Πιο πλούσιες χώρες είχαν νωρίτερα πρόσβαση σε εμβόλια για τον κορωνοϊό και πολλές έχουν προχωρήσει στη χορήγηση της τρίτης ή και της τέταρτης δόσης. Την ίδια στιγμή, οι φτωχότερες χώρες προσπαθούν ακόμα να χορηγήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου.
Στην Αιθιοπία, μόνο το 1,3% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού. Στη Νιγηρία, ο αριθμός αυτός είναι 2,1%, σύμφωνα με το Our World in Data. Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ, το 62% των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πορτογαλία, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 90%.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις κρίσεις φτώχειας. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το νούμερο δύο σε αυτήν τη λίστα, τόσο μεγάλη ανησυχία για τις θέσεις εργασίας και το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος στο World Economic Forum, σχετικά με το Global Risks Report.
Μιλώντας στο CNBC, πρόσθεσε: «Υπάρχει αυτή η ανησυχία σχετικά με τις κρίσεις ψυχικής υγείας και αυτό προσθέτει στη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής. Για παράδειγμα υπάρχουν 53 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κατάθλιψης, ειδικά λόγω της Covid».

Δυσοίωνες προβλέψεις

Στην έκθεση, σχεδόν 1.000 παγκόσμιοι ειδικοί και ηγέτες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και άλλους οργανισμούς, δήλωσαν ότι οι κοινωνικοί κίνδυνοι «έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας».
Αυτοί οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι περιελάμβαναν την κοινωνική συνοχή και την επιδείνωση της ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, μόνο το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται θετικά και αισιόδοξα για τις προοπτικές για τον κόσμο. Επιπλέον, μόνο το 11% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα επιταχυνθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τον Οκτώβριο, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης 5,9% για το 2021 και 4,9% για το 2022. Αυτές οι προβλέψεις έγιναν πριν τη μετάλλαξη Omicron.
Έκτοτε, το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω λόγω νέων περιορισμών. Ωστόσο, το Ταμείο είπε ότι ο εμβολιασμός θα παραμείνει κρίσιμος για την ενίσχυση της οικονομικής απόδοσης σε όλο τον κόσμο.

www.bankigngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης