Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ προς Ουκρανία: Ρωσική εισβολή εντός 48 ωρών - Κρεμλίνο: Oι αυτονομιστές του Donbass ζήτησαν τη βοήθεια της Ρωσίας

ΗΠΑ προς Ουκρανία: Ρωσική εισβολή εντός 48 ωρών - Κρεμλίνο: Oι αυτονομιστές του Donbass ζήτησαν τη βοήθεια της Ρωσίας
Επίκειται ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο, μετέφεραν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodimir Zelensky για τις πληροφορίες βάσει των οποίων εκτιμά ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική της χώρα εντός των επόμενων 48 ωρών.
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια εισβολή εντός 48 ωρών σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφεραν μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος.
«Επιπλέον», πρόσθεσε, «οι αναφορές από παρατηρητές δείχνουν ότι η Ρωσία παραβίασε τον ουκρανικό εναέριο χώρο νωρίτερα σήμερα, καθώς ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν για σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από την Ουκρανία».
Πηγή πλησίον της κυβέρνησης του Zelenskiy επιβεβαίωσε επίσης στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ότι ελήφθη μια τέτοια προειδοποίηση, αλλά σημείωσε ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που το Κίεβο κλήθηκε να προετοιμαστεί για επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin. 
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, οι ηγέτες των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν από τη Μόσχα βοήθεια για την «απώθηση» της ουκρανικής «επιθετικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Putin αλλά και Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπήρχε σχέδιο εισόδου στην Ουκρανία, η οποία θα συμβεί μόνον αν υπάρξει... πρόσκληση.

Putin δεν μπορεί να κρατήσει τόσο πολλά στρατεύματα στο πεδίο για πολύ

«Είναι σίγουρα δυνατό», είπε η πηγή.
«Ο Putin δεν μπορεί να κρατήσει τόσο πολλά στρατεύματα στο πεδίο για πολύ ακόμη».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η αξιολόγηση του Πενταγώνου περιλαμβάνει ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, πυραύλους Kruz και χερσαία εισβολή.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από δεύτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της στρατιωτικής επιχείρησης που ανέμενε το Πεντάγωνο από τη Ρωσία.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η εισβολή δεν θα περιλαμβάνει μόνο μια προέλαση από την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, που ελέγχεται από τους αντάρτες της Μόσχας, όπου εστάλησαν τη Δευτέρα πρόσθετες ρωσικές μονάδες οι οποίες βαφτίστηκαν «ειρηνευτικές δυνάμεις» από τη Μόσχα, αλλά και μια σημαντική επίθεση προς την πρωτεύουσα Κίεβο.
Από τα βόρεια σύνορα θα υπάρξει επίθεση από τη Λευκορωσία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έκαναν κοινές ασκήσεις με τον σύμμαχό τους.
Ο δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει με μια επίθεση στον κυβερνοχώρο (σ.σ.: όπως συνέβη), ακολουθούμενη από μια χερσαία εισβολή, που πιθανότατα θα συμβεί τη νύχτα.
Και οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν, ωστόσο, ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα μπορούσαν να αλλάξουν με βάση τις καθημερινές εξελίξεις.
Μια άλλη πηγή που συμμετείχε σε κλήση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη επιβεβαίωσε στο Newsweek ότι ο Λευκός Οίκος ήταν «απίστευτα απαισιόδοξος» σχετικά με το γεγονός ότι αυτό περιορίζεται στις δημοκρατίες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και ότι πιθανώς μια εισβολή θα συμβεί σε 24-48 ώρες.

Κρεμλίνο: Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια

«Οι ηγέτες των αποσχισθεισών από την Ουκρανία Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ Denis Pushilin και Leonid Pacescnik ζήτησαν με επιστολές τους στρατιωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος Τύπου του Vladimir Putin.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας» αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Peskov. 

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για έναν «κίνδυνο», το Κίεβο ζητά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αntonio Guterres δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «στιγμή κινδύνου», καταγγέλλοντας εκ νέου τις «παραβιάσεις» που διαπράττει η Μόσχα εναντίον του Κιέβου, το οποίο κάλεσε, από την πλευρά του, τη Ρωσία να «αποσύρει τα στρατεύματά της» και να «σταματήσει να αποσταθεροποιεί» την περιοχή.
«Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «ανεξαρτησία» των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, κι ό,τι ακολούθησε, αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Guterres, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Παίρνοντας τον λόγο μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.
«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ προβλέψει και δεν προβλέπει καμία στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», τόνισε.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τον ΟΗΕ «απτές και ταχείες ενέργειες» για να σταματήσει η κλιμάκωση που τροφοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία και οι στρατιωτικές ενισχύσεις της.
«Η αρχή ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία θα είναι το τέλος της παγκόσμιας τάξης όπως εμείς τη γνωρίζουμε», προειδοποίησε ο Kuleba, ζητώντας από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
«Πρέπει η Ρωσία να ξαναβρεί το μονοπάτι της διπλωματίας», να «αποσύρει τα στρατεύματά της, να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή», σημείωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
«Θέλουμε την ειρήνη!», είπε στο τέλος της ομιλίας του, που καταχειροκροτήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η σημερινή Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι μια ετήσια συνεδρίαση σχετικά με τα «ουκρανικά εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί», η οποία οργανώνεται μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Για το ενδεχόμενο 5 εκατομμυρίων προσφύγων προειδοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ

Η σύρραξη που θα πυροδοτούσε η Ρωσία με την Ουκρανία θα μπορούσε να μεταφραστεί από «μια νέα προσφυγική κρίση», με «έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους», προειδοποίησε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Linda Thomas Greenfield, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση, μία από τις σημαντικότερες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος, με έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους από τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία και την πίεση που ασκεί στους γείτονες της Ουκρανίας», επισήμανε.
«Καθώς η Ουκρανία είναι μία από τους μεγαλύτερους παρόχους σιταριού παγκοσμίως, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια έκρηξη των τιμών των διατροφικών προϊόντων και να οδηγήσουν σε μια πείνα ακόμη πιο απεγνωσμένη σε περιοχές, όπως η Λιβύη, η Υεμένη και ο Λίβανος», τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.
Δύο μέρες έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Linda Thomas Greenfield κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να κάνει πίσω.
«Βρισκόμαστε στο 2022» και «δεν θα επιστρέψουμε σε μια εποχή αυτοκρατοριών και αποικιών ή στην ΕΣΣΔ», είπε η Linda Thomas Greenfield.
Στον αντίποδα, ο Ρώσος ομόλογός της στον ΟΗΕ Vassili Nebenzia είπε πως η κατάσταση σήμερα είναι αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος του 2014», που οδήγησε σε μια αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, το Κίεβο διεξάγει μια «καταστολή» σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ουκρανία, κατήγγειλε, αναφέροντας σε μια πρώτη στον ΟΗΕ τον όρο «γενοκτονία», που είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία δράσης του Κιέβου προς όφελος του ανατολικού τμήματος της χώρας ώθησε «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν προς τη Ρωσία. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης